Prematüre Bebeklerde Uyku Kalitesi İçin Bunlara Dikkat!

Ebeveynler dünyaya gözlerini erken açmış bebeklerine anne karnındaki rahat ve en uygun ortamı hazırlamak istiyor. Fizyoterapist Yonca Görgül; ısı, nem, ışık, gürültü, hijyen gibi şartların yanı sıra prematüre bebeklerin yatak seçimine de dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

Prematüre Bebeklerde Uyku Kalitesi İçin Bunlara Dikkat!

Bizi Takip Et


Erken doğan bebeğiniz bir süre kuvözde kaldıktan sonra doktorunuzun onay vermesiyle ev hazırlıklarına başladınız. Bebeğinizin anne karnındaki koşullara en uygun ortamı ona sunmak istiyorsunuz ancak çoğu prematüre bebek annelerinin kafasını kurcalayan konulardan biri ‘’Bebeğime doğru yatağı nasıl seçmeliyim, Yeni doğan bebek nasıl yatakta yatmalı?’’ oluyor. Bu noktada uzmanlar en önemli şeylerden birinin yatağın sertliği olduğunu söylüyor.

Çok fazla çeşitte bebek yatağı modeli arasında bebeğinizin gelişimine en uygun yatağı seçmenin zorluğuna dikkat çeken Yataş Uyku Kurulu Uzmanlarından Uzman Fizyoterapist Yonca Görgül, “Prematüre bebeklerin zamanında doğan bebeklere göre çok daha fazla uykuya ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Hatta kimi zaman bu süre günde 22 saati bile bulabiliyor. Yeterli uyku kalitesi, yaşıtlarını yakalayabilmeleri adına önemli… Bebek ve çocuklarda yatak seçimi uyku kalitesi için oldukça önemli iken, prematüre bebeklerde ekstra önem arz ediyor” diyor.

YUMUŞAK YATAKLAR BEBEĞİN KONFORUNU ARTIRMAZ!

Uzm. Fzt. Görgül, kaliteli bir uyku ortamı için ise bebeğin gelişim profiline en uygun yatağı seçmek gerektiğinin, bu noktada ise en önemli şeylerden biri yatağın sertliği olduğunun altını çiziyor.

Bebeğin şeklini alan yumuşak yataklar sanılanın aksine konforlarını artırmadığını belirten Uzm. Fzt. Görgül, şöyle devam ediyor:

“Bu noktada bebeğin omurgasının şeklini alan ve farklı ağırlık noktalarına farklı destekler sağlayan paket yay sistemleri uygun olacaktır. Seçilen yatağın bebeğin rahatça hareket edebilmesi için de oldukça önemli. Çünkü bebeğinizin rahatça hareket edebilmesi demek, çevre ve bedeni ile olan etkileşimi arttırmak anlamına geliyor ve bebeğin gelişimini önemli ölçüde etkiliyor. Yatak seçiminde de kimyasal içermeyen ve organik malzemelerden yapılmış kumaş seçmek, doğallığın yanı sıra antibakteriyel özellik de taşır. Yatağın dolgu malzemesine gelecek olursak ise elyaf, lateks, visko, sünger gibi birçok çeşitler mevcut. Bu noktada seçtiğiniz dolgu malzemesinin sağlığa uygun olup olmadığına ve bebeğinizin bireysel özelliklerine göre seçmek en doğrusu olacaktır.”

BEBEĞİNİZİN UYKU POZİSYONUNU 3 SAATTE BİR DEĞİŞTİRİN

Yenidoğan bebeklerin sindirim sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olabilir. Özellikle 34 haftadan önce doğan bebeklerin yaşadıkları reflü probleminin sert lateks malzemeden üretilen ve baş kısmı bir miktar yükseltilmiş reflü yatakları ile azaltılabileceğini söyleyen Uzm. Fzt. Görgül, yün ve pamuklu yatakların ise bebeğin yatağa iyice gömülmesine neden olduğu gibi, spontan hareketlerini de engellediğine dikkat çekiyor. Yumuşak yatakların henüz kemik ve kıkırdak yapıları tam anlamıyla gelişmeden dünyaya gelen bebekleri olumsuz etkilediğine dikkat çeken Uzm. Fzt. Görgül, “Prematüre bebeklerde ani bebek ölümü sendromu daha fazla görüldüğü için; yatış pozisyonuna ve yatak içinde oyuncak, yastık gibi materyaller bulundurulmamasına özellikle dikkat etmek gerektiğini vurgulamak isterim. Ayrıca kafatası şekil bozuklukları riskini azaltmak adına 2 saatte bir yatış pozisyonunu değiştirmek önemli” diyor.

Prematüre bebeklerin bağışıklık sistemleri yeterince güçlü olmadığı için hijyen kurallarına ekstra özen göstermek gerekiyor. Uzm. Fzt. Görgül, bu nedenle seçilen yatak pedinin fermuarlı ve yıkanılabilir olmasının, sıvı geçirmez membrana sahip olmasının ve hava almasının enfeksiyon riskini azaltan faktörler arasında yer aldığını ifade ediyor.


İçeriği Paylaşın