Prostat Hastalarının Sadece Yüzde 11’i Hastaneye Başvuruyor

Prostat Hastalarının Sadece Yüzde 11’i Hastaneye Başvuruyor

Prostat Hastalarının Sadece Yüzde 11’i Hastaneye Başvuruyor

Bizi Takip Et


Dünya Prostat Haftası kapsamında açıklama yapan Uzman Dr. Ömer Sarılar iyi huylu prostatın idrar şikayeti dışında günlük aktiviteleri zorlaştırarak hayat kalitesini de düşürdüğüne dikkat çekti.

Dünya Prostat Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Uzman Dr. Ömer Sarılar prostatın yaşam kalitesini düşürdüğüne dikkat çekerek, iyi huylu prostat hakkında bilgi verdi. Prostat bezinin iyi huylu büyümesinin yaş aldıkça ortaya çıktığını söyleyen Sarılar, bunun hastalarda uyku bozukluğu, gündüz aktivitelerinde azalma, cinsel fonksiyonlarda bozulma şikayetlerine yol açtığını söyledi.

İyi huylu prostat büyümesinin özellikle mobilizasyon kısıtlılığı, günlük aktivite zorluğu, ağrı veya rahatsızlık hissi, anksiyete veya depresyon hissi ile belirti verdiğini de söyleyen Sarılar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “İyi huylu prostat büyümesi; idrar şikayetleriyle birlikte kişinin hayat kalitesini kötüleştirmekle kalmaz, tedavi edilmediğinde idrar yolu enfeksiyonu, mesane taşı ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklara da sebep olabilir. Yaşam boyu süren kronik bir hastalıktır. 30-40 yaş arasındaki erkeklerde %8 oranında görülürken; 60 yaşın üstündeki erkeklerin yarısında, 80 yaşın üstündeki erkeklerinse hemen hemen tamamında görülür. İyi huylu prostat büyümesi sıklıkla görülmesine rağmen hastaneye başvuran hasta oranı sadece yüzde 11’dir. Hastaneye başvuran erkeklerin ortalama başvuru yaşı 65’tir. İlaç tedavisinden fayda görmeyen, ilaç tedavisine rağmen idrarında tıkanma olan; böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu ya da mesane taşı gelişen hastalarda tedavi yöntemi cerrahi olmalıdır. Prostat ameliyat günümüzde açık ya da kapalı olarak yapılabilmektedir. Şikayeti olsun olmasın 50 yaşın üstündeki her erkek; ailede prostat kanseri öyküsü var ise 40 yaşın üzerindeki her erkek bir üroloji doktoruna başvurarak kendisini kontrol ettirmelidir.”


İçeriği Paylaşın