Prostat İltihabı (Prostatit)

Prostat İltihabı (Prostatit)

Prostat İltihabı (Prostatit)

Bizi Takip Et


Erkeklerin yaklaşık yarısı yaşamlarının bir döneminde idrar yaparken yanma, pelvis ve rektumda ağrıya neden olan prostatın bu iltihaplı, infeksiyonlu sorununu yaşıyor.

"Prostatit" kelime olarak prostatın bu iltihabi enfeksiyöz durumunu anlatan bir sağlık sorunudur.
Prostatit ergenlikten sonra her yaşta meydana gelebilir. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK-Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü) 1995`te protatit konusunda düzenlediği çalıştayda prostatit için 3 ana kategori belirlemişlerdir.

1. Prostatın bakteriyel olmayan kronik iltihabı
Erkeklerde çok sık görülen “kronik non-bakteriyel prostatit”, prostatın belirli bir bakteriye bağlı olmaksızın iltihaplanmasıdır. Prostat vakalarının %90`nında görülür. Halsiz bırakan yorucu belirtiler ve ağrılar üç ay veya daha uzun devam eder. İdrar, meni, prostat salgısından alınan kültürlerde bakteriyel enfeksiyonun kesin kanıtı bulunamaz. Bu nedenle bu prostatit tipinin tanı ve tedavisi son derece zordur. Zaten amaç, hastalığı tamamen ortadan kaldırmaktan ziyade belirtilerin rahatlatılmasıdır.
Belirtileri arasında sık idrara çıkma, ani veya zorlu idrar yapma, idrar yaparken ağrı ve yanma, gece sık idrara çıkma, sırtın alt kısmı veya cinsel bölgede ağrı, azalmış idrar akımı, semende kan görülmesi, ağrılı boşalma, hafif ateş, tekrarlayan mesane enfeksiyonları olabilir.

2. Prostatın akul bakteriyel iltihabı
Prostatın akut iltihabı seyrek görülmekle birlikte son derece ciddi bir durumdur. Birdenbire ortaya çıkan bu enfeksiyona pek çok farklı türde bakteri neden olabilir. Ancak çoğu zaman üriner sistem ve kalın barsaklarda bulunan bakteriler prostattaki bu akut iltihaptan sorumludur. Ateş, üşüme, grip benzeri durum, idrar yaparken ağrı ve yanma, idrar yapma güçlüğü, azalmış idrar akımı, idrar yapma esnasında mesaneyi tam boşaltamama hissi, sık ve acil idrar yapma ihtiyacı, kanlı idrar, ağrılı boşalma en sık görülen yakınmalardır. Akut bakteriyel prostatit idrar yapamama ve kan dolaşımına enfeksiyon yayılması gibi ciddi problemlere neden olabilir. Bu nedenle kişilerin vakit kaybetmeden doktora başvurmaları ve semptomlar ciddiyse birkaç gün hastanede kalmaları önerilir.

3. Prostatın kronik bakteriyel iltibabı
Üç ay veya daha uzun süren bu prostat enfeksiyonu da bakteriler nedeniyle olur.
Akut prostatitin aksine semptomlar daha yavaş gelişir ve belirtileri kronik non-bakteriyel prostatit ile hemen hemen aynıdır. Birçok hastada kronik bakteriyel prostatit belirti vermez. En belirgin semptom akut idrar yolu enfeksiyonlarının kronikleşmesidir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ


Antibiyotikler

Tüm prostatit tiplerinde antibiyotikler geleneksel olarak ilk tercihdir.
Enfeksiyona neden olan spesifik bakteri tipi saptanana kadar geniş spektrumlu bir antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Akut bir prostatitte birkaç haftalık bir tedavi yeterlidir. Diğer yanda kronik non bakteriyel form dirençli olup tedavi süresi uzundur, bazen tedavi edilemeyebilir.
Ek olarak ilaçlar kesilince hastalık tekrarlayabilir. Tekrar olursa enfeksiyonu kontrol etmek için günlük düşük doz antibiyotik kullanımı gerekebilir.

Alfa Blokörler

Zor idrar yapma şikayetiniz varsa bu durum üriner sistemdeki bir tıkanmaya bağlı olabileceği için doktorunuz alfa blokör ilaçları tavsiye edebilir. Bu ilaçlar mesane boynu ve prostatı rahatlatacaktır.

Ağrı Kesiciler
NSAID grubu ağrı kesiciler ve/veya asetaminofen ağrı ve rahatsızlığı azaltabilir. Ancak yan etkiler açısından doz ayarlaması doktorunuz tarafından yapılmalıdır.

Fizik Tedavi
Alt pelvik kasları gerip gevşetmek bazı erkeklerde semptomları azaltabilir.
Hangi egzersizlerin ne kadar uygulanması gerektiğine karar vermek için bir fizyoterapiste başvurmalısınız. Doktorunuz da bunun gerekli olup olmadığı konusunda size gerekli bilgiyi verecek, gerekli gördüğünde sizi bir fizyoterapiste yönlendirecektir.

Sitz Banyoları
Çoğu erkekte alt vücut yarısının suya sokulduğu Sitz banyoları ağrıyı azaltır, pelvik ve alt abdominal kaslarda gevşemeye neden olur.
Doktorunuz gerekli gördüğünde size ayda iki üç kez 30 dakika oturma banyosu önerecektir.

Prostat Masajı
Prostat masajı enfeksiyona neden olabilecek konjesyonu azaltır. Ayrıca antibiyotiklerin enfekte dokulara daha derin penetrasyonunu sağlar.

Kaynak: Hattat Hastanesi web sitesi
(www.hattathospital.com)

BU KONUYLA İLGİLİ DİĞER HABERLER


İçeriği Paylaşın