Rahim İçi Yapışıklığı Tedavisi

Rahim İçi Yapışıklığı Tedavisi

Rahim İçi Yapışıklığı Tedavisi

Bizi Takip Et


Rahim armuda benzeyen, 8-9 cm büyüklüğünde, kas dokusundan zengin bir organ. Rahmin içi ise, üçgen şeklinde bir boşluktan oluşuyor. Bu boşluğun iç kısmını döşeyen tabakaya ‘endometrium’ deniliyor. Kadınlar hamile kaldıklarında bebek bu dokuya yerleşiyor. Ancak rahim içinde yapışıklık oluştuğunda bebeğin yerleşmesi mümkün olamıyor. Bu nedenle rahim içindeki yapışkanlığın geç kalmadan tedavi edilmesi gerekiyor.

Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Görgen, rahim içi yapışıklıkların en sık görülen nedeninin uygun koşullarda yapılmayan kürtaj işleminden kaynaklandığını belirtiyor.

Endometrium tabakası her adet kanaması ile yenileniyor. Adetin başında, ince bir şekilde meydana geliyor ve bir sonraki adet kanamasına kadar giderek kalınlaşıyor. Gebe kalındığında ise bebek bu tabakaya yerleşiyor. Şayet gebelik olmazsa, bu kalınlaşan doku adet kanaması olarak vajinal yoldan atılıyor ve her adet döngüsünde bu olay tekrarlanıyor. Rahim içindeki boşluğun birtakım nedenlerle bozulmasıyla rahim içinde yapışıklıkların ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Hüsnü Görgen, “Rahim içinde yapışıklığa neden olan en önemli neden uygunsuz yapılan kürtaj işlemi. Rahim içi miyomların alınması, çift rahim ameliyatları, radyasyon tedavisi ve rahim içi tüberküloz (verem) enfeksiyonları da rahim içi yapışıklıklara neden olabiliyor” diyor.

ADET KANAMALARI AZALIYOR YA DA HİÇ OLMUYOR

Rahim içinde yapışıklığın kimi belirtilerle kendini belli edebildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Hüsnü Görgen, “Rahim içi yapışıklığı olan kadınlarda; adet düzensizlikleri, infertilite (kısırlık), tekrarlayan düşük olması, gebeliği sırasında bebeğin gelişmesinde yavaşlama, plasentaya ait bozukluklar gibi belirtiler gözlenebiliyor. Adet kanamaları azalabiliyor ya da hastalar hiç adet olmayabiliyor. Ancak rahim içi yapışıklığı olan hastalarda, normal adet kanamaları da olabiliyor. Infertil veya tekrarlayan düşüğü olan hastalarda bu durumun göz önüne alınarak değerlendirilmesi önem taşıyor” diyor.

‘HİSTERESKOPİ’ İLE YAPIŞIKLIKLARI AÇMAK MÜMKÜN

Uygunsuz yapılan travmatik kürtaj işlemleri, rahim içi miyom, yapışıklık veya doğumsal anomali nedeniyle operasyon geçiren hastalarda rahim içi yapışıklık görülme riskinin arttığını ifade eden Doç. Dr. Hüsnü Görgen, hastalığın tanısının konulmasıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Ultrasonografi, rahim filmi (Histero Salpingografi – HSG) veya Histeroskopi ile rahim içi yapışıklığın tanısı konulabiliyor. Histeroskopi’de, bir teleskopla rahim içerisine girilerek tanısal ve cerrahi işlemler gerçekleştiriliyor. Rahim içi yapışıklığında en iyi tedavi, histeroskopi ile yapışıklığın açılmasıyla sağlanabiliyor. Müdahale edilen yapışıklık sonrasında tekrardan oluşabiliyor. Böyle bir durumda yeniden operasyon gerekli.”

GENÇ KIZLARDA RAHİM BOZUKLUĞU OPERASYONLARINDAN SONRA GÖRÜLEBİLİYOR

Doç. Dr. Hüsnü Görgen; doğuştan (konjenital) rahim bozukluğu olan genç kızlarda bu bozuklukların düzeltilmesi için yapılan ameliyatların sonrasında da rahim içi yapışıklığı görülebileceğine dikkat çekiyor. Rahim içinde perde (uterusta septum) olmasının doğuştan gelen bir sorun olduğunu belirten Görgen, “Bu perde, rahmin iç tabakasını bölen septum adı verilen bir doku ile kendini gösteren bir durum. Söz konusu perde kısa olabiliyor ya da bütün rahim iç tabakasını ikiye bölebiliyor. Bazı durumlarda vajeni ikiye bölen septum da gözlenebiliyor. Bu hastalarda histeroskopi ile septumun kesilmesi önerilebiliyor. Ayrıca rahim tüberkülozu nedeniyle de genç kızlarda rahim iç tabakasında yapışıklıklar oluşabiliyor” diyor.

YENİDEN YAPIŞIKLIK OLMAMASI İÇİN GEÇİCİ SPİRAL TAKILIYOR

Rahim içi yapışıklıkların tedavisinde günümüzde sıklıkla ‘histereskopi’ yöntemi uygulanıyor. Bu yöntemde bir teleskopla rahim içerisine giriliyor ve yapışıklıklar açılıyor. Histereskopi yöntemi ile yapılan cerrahi müdahalede hastanın karnında bir kesik açılmadığını belirten Doç. Dr. Hüsnü Görgen şu bilgileri veriyor:

“Histereskopi yönteminde, standart jinekolojik muayenede olduğu gibi, vajina ve rahim ağzından girerek histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz ile rahim içi inceleniyor. Alınan görüntüyü, optik-kamera sistemi aracılığıyla ekrandan izleyerek ameliyat gerçekleştiriliyor. Hastanın karnında herhangi bir kesi olmuyor. Histeroskopi operasyonunu, kamera yardığım ile içeriden operasyon yapılması sebebiyle, gastroskopiye veya kolonoskopiye benzetmemiz mümkün.

Operasyon yaklaşık 30 – 60 dakika sürüyor. Sonrasında tekrar yapışıklık olmaması için rahim içerisine geçici bir süre için spiral ya da özel olarak yapılmış balonlar konulabiliyor. Müdahalenin başarısı yapışıklığın derecesine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Başarıyı arttırmak için en önemli şart, histeroskopi tekniğinin uzman ellerde gerçekleştirilmesi. Uygun koşullarda hastada rahim içi tamamen normale dönebiliyor. Sonrasında, hastalara mutlaka östrojen hormonu vererek rahim içi dokusunun (endometrium) gelişmesini sağlamak gerekiyor."


İçeriği Paylaşın