Reflü ve Ülser Hastalarına Ramazan Önerileri

Reflü ve Ülser Hastalarına Ramazan Önerileri

Reflü ve Ülser Hastalarına Ramazan Önerileri

Bizi Takip Et


Ramazan ayında sağlıklı kişilerin oruç tutmaları gerekirken, reflü, ülser ve diyabet hastalarının oruç tutmasını tıbben sakıncalı bulunuyor. Acıbadem Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanları, özellikle de reflü hastalarının oruç tutabilmelerini kolaylaştıracak bir ilaç önerisi istediklerini söyledi. Aynı şekilde diyabet ve ülser hastalarının da oruç tutmakta ısrarlı davrandıklarını belirten uzmanlar  “Oysa reflü, ülser ve diyabet hastalarının (insülin-ilaç kullanan) hiçbir şekilde oruç tutmamaları gerekiyor. Çünkü oruçluyken şikayet oluşmasa da, iç organlar zarar görüyor” dedi.

Reflü, ülser ve diyabet hastalarının günlük yaşam konforunun sağlanmasında altı öğün beslenmenin ve düzenli ilaç kullanımının önemli olduğuna değinen uzmanlar, “Bu hastalıkları olan kişilerin Ramazan ayında oruç tutmaları birçok zorluğu da beraberinde getiriyor” diye konuştu.

RAMAZAN’IN SON 15 GÜNÜNDE MİDE KANAMALARI ARTIYOR
Hastalar altı öğün beslenme zorunluluğu ve ilaçlarını düzenli almalarının gerekliliğine rağmen, doktor izin vermese de oruç tutuyor. Bu nedenle özellikle de Ramazan ayının son 15 gününde acil servislere yapılan mide kanaması şikayetlerinin arttığına değinen  Uzmanlar şunları söyledi: “Sadece reflü, ülser tedavisi görüp, endoskopi ile de iyileşme saptadığımız kişilerin oruç tutmasına izin veriyoruz. Bu hastalarımıza da, iftar ve sahur asındaki süreyi iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirtiyoruz. Önerilerimize harfiyen uymalarını istiyoruz.”

REFLÜ VE ÜLSER HASTASI NELERE DİKKAT ETMELİ?
Oruç tutmasına endoskopi sonuçlarına bakılarak izin verilen reflü ve ülser hastalarının sağlıklı oruç tutabilmeleri için şunları dikkat etmesi öneriliyor:
-İftarda birdenbire yemeğe başlamayın, önce bir çorba, salata veya komposto ile başlamaya özen gösterin
-Hafif bir öğünle başladıktan yarım saat sonra ana öğüne geçin
-Sahurda bir şeyler yeyip bir saat sonra yatmaya çalışın
-Doktorunuzun Ramazan ayına özel olarak hazırladığı ilaç dozları ve saatlerine çok dikkat edin
-Reflüsü olanların yağlı yiyeceklerden, çay ve kahve tüketmekten uzak durması gerekiyor

DİYABETLİLERDE ORGAN HASARI OLUŞUYOR
Ramazan ayında sadece reflü ve ülser hastaları değil, diyabetlilerin de oruç tutması sakıncalı. İnsülin kullananlarda kan şekerinin ayarlanması, insülinin yemek öncesi yapılması ciddi bir düzen ve hassasiyet gerektiriyor. Aç kalınmasıyla birlikte vücutta yağ yakımıyla birlikte ‘keton’ denilen zararlı maddeler açığa çıkarak, hastanın komaya girmesine neden oluyor. Hastaların Ramazan ayında oruç tutarken şikayet yaşamadıklarını söylese de iç organ hasarlarının oluştuğunu belirten Uzmanlar, şöyle konuştu: “Yaptığımız testlerde, iç organ hasarlarının oluştuğunu saptayabiliyoruz. Uzun süreli açlıklar nedeniyle, damarlarda kalınlaşma oluyor. Damar ve sinir uçları zarar görüyor. Oluşan hasarı düzeltmek gibi bir şansımız yok. Erken yaşlarda kalp hastalığı, sinir uçlarında his kayıpları, böbrek ve göz dibinde sorunlar oluyor. Çok büyük bir kanama olmadıkça hastada şikayet olmuyor. Aniden körlük gelişebiliyor. Organlarda hasar oluşmaması amacıyla diyabetlilere, insülin de kullansalar, ilaç tedavisi de görseler yasaklıyoruz.”

SAHURDA BOL SU TÜKETİN
Ramazan ayında oruç tutacaklara dikkat edecekleri konular hakkında bilgi veren Acıbadem Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu ise, sağlıklı beslenme konusunda şu önerilerde bulundu:

-Oruç tutacaksanız, sahura mutlaka kalkın
-Sahur yemeklerini azar azar, iyice çiğneyerek yeyin. Çiğ sebze, domates, salatalık gibi yiyeceklere mutlaka sahurda yer verin
-Protein içeriği fazla olan ve midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları ihmal etmeyin
-İftar ile sahur arasında bol bol sıvı almaya özen gösterin
-Sahurda  meyve tüketmek gün boyu kabızlığı önleyeceğinden mutlaka tüketmeye çalışın
-Fazla tuzlu besinler tüketilmemeye çalışın
-İftarda, yemeğe ne çok sıcak ne de çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlamaya özen gösterin
-Barsak problemi olanlar, çorbalarına kepek ilavesi yapabilecekleri gibi
tam buğday unu ekmek de tercih edebilirler
-Çorbanın dışında iftarda, etli veya etsiz, fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği yiyebilirsiniz. Sağlıklı beslenmenin temeli olan, 4 besin grubunun her birinden bir çeşit her öğünde tüketmeye özen gösterin. Sebze meyve grubu, et-kurubaklagil grubu, süt grubu ve tahıl grubuna yer vermeye çalışın
-Yoğurt ve meyveyi sofranızdan eksik etmeyin
-Yemeğinize yakın saatte ağır tatlıları tüketmekten kaçının
-Ara öğünlerde daha sık meyveye yer vermeye çalışın.Ara öğünde  alternatif olarak sütlü tatlı da haftada bir iki kez tüketilebilir.

RAMAZANDA BİR GÜNLÜK İFTAR VE SAHUR MÖNÜSÜ
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, Ramazan için hazırladığı bir günlük örnek iftar ve sahur mönüsünde alınabilecek yiyecekleri şöyle sıraladı:

İftarda neler yiyebilirsiniz?
-Orucunuzu su, zeytin veya hurma (3 tane kadar) ile açabilirsiniz
-Bir kase çorba tüketiminden  15 dakika sonra bir porsiyon meyve yiyerek kan şekeri seviyenizi düzenleyin
-Yemeğinize, az yağlı 1-2 dilim beyaz peynir, bir tatlı kaşığı yağ eklenmiş bol salata ile devam edebilirsiniz
-İftarı yaptıktan bir  saat sonra bol salata veya sebze yemeği, ızgara, haşlama, fırında et- tavuk-balık-hindinin dışında, et ve sebze yemeğini birleştirip etli sebze yemeği tercih edebilirsiniz
-Ara öğünde yürüyüş sonrasında meyve yiyebilirsiniz
-Bir ara öğün daha yapıp meyve, sütlü tatlı veya meyve tatlısı yiyebilirsiniz

Sahurda neler yiyebilirsiniz?
Sahurda, domates ve salatalık, yarım yağlı süt, haşlanmış yumurta veya kaşar peyniri, beyaz peynir, tam buğday unundan yapılmış  ekmek (pide tercih etmeyiniz), meyve yiyebilirsiniz. İftar ve sahur arasındaki zamanda en az iki litre kadar su tüketmeye özen gösteriniz.

Kaynak: Acıbadem Hastanesi web sitesi
(www.acibademhastanesi.com.tr/)


İçeriği Paylaşın