Sağlık Hizmetleri Artık Elinizin Altında!

Sağlık Hizmetleri Artık Elinizin Altında!

Sağlık Hizmetleri Artık Elinizin Altında!

Bizi Takip Et


Gelişen teknoloji ile birlikte, akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmezi olurken online uygulama ve hizmetler de günlük yaşamı kolaylaştıran temel unsurlar haline geldi. Sağlık hizmetleri de bu dönüşümden nasibini alan sektörler arasında üst sıralarda yer alıyor. Yapılan araştırmalar uzaktan sağlık hizmetleri kullanımının, özellikle görüntülü doktor görüşme hizmetlerinin dünya genelinde hızla yayıldığını gösterirken, her geçen gün sağlık konusunda çok çeşitli uygulamalar ve dijital cihazlar hayatımıza girmeye başladı. Türkiye’de bir süreden beri hizmet veren benzeri sağlık uygulamaları geleceğe yönelik umut veriyor. Türk Telekom’un desteklediği ve geliştirilmesi için katkı sağladığı uzaktan (online) sağlık uygulamaları sayesinde kazanan Türkiye olacak.

ONLİNE SAĞLIK UYGULAMALARI

Hastaların hastane ve muayenehanelere gitmeden doktorlara ve diğer uzmanlara bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi kanallar üzerinden video, sesli arama ve mesaj yoluyla danışabilmelerini sağlayan uygulamalar uzaktan (online) sağlık uygulamaları olarak biliniyor. IPSOS’un Türkiye dahil 28 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye dünyada uzaktan sağlık uygulamalarına en hevesli üç ülke arasında bulunuyor. Yakın zamanda hayatımızın sıradan parçası haline gelecek uzaktan sağlık uygulamalarının yanı sıra, akıllı bileklikler gibi son zamanlarda yaygınlaşan pek çok dijital yardımcı cihaz da sağlık alanında uzmanların ve hastaların işini kolaylaştırıyor.

Araştırma sonuçlarına göre uzaktan sağlık hizmetleri konusunda en hevesli ülkelerin başında Sırbistan ve Çin’den sonra Türkiye geliyor. IPSOS’un araştırması günümüzde akıllı telefon ve sosyal medya kullanımının çok yüksek olduğu ve hızla daha da yaygınlaştığı ülkemizde toplumumuzun uzaktan sağlık hizmetlerine çok çabuk adapte olacağının habercisi. Peki, uzaktan sağlık hizmetlerinin kullanımı dünyada ne düzeyde ve ne gibi faydaları var, kısaca bir göz atalım.

HASTALAR ARTIK İNİSİYATİFİ ELE ALMAK İSTİYOR

Dünya geçtiğimiz 10-15 yıl içerisinde ciddi bir değişim geçirdi ve bu değişim hızlanarak devam ediyor. Bu değişime tüketici teknolojisi öncülük ediyor ve etkili bir şekilde insanların hayatından pürüzleri yok ederek onlara istedikleri şeyi, istedikleri zaman ve istedikleri şekilde elde edebilmeleri için çok daha geniş imkânlar sağlıyor. Sağlık alanında da çok ciddi değişimler mevcut: Hastalar da hastane ve muayenehanelerde daha az zaman harcamayı, diğer hastalarla temas etmemeyi, doktora ihtiyaç duydukları anda ulaşmayı ve en önemlisi inisiyatifin kendilerinde olmasını istiyor.

Hastaların uzaktan sağlık hizmetlerini tercih etmelerinin temel nedenlerini ise;

  • Doktora ulaşmak kolay olsa da yeterince ilgi göremediği hissi
  • İkinci görüş ihtiyacının karşılanması
  • Doktor seçememe durumları
  • Her an doktora ve uzmana ulaşamama, soru soramama
  • Psikolog, diyetisyen gibi hizmetlerin maliyeti ve taşradan ulaşma güçlüğü oluşturuyor.

DÜNYADA E-SAĞLIK SEKTÖRÜ HIZLA BÜYÜYOR

Dünya devletlerinin en büyük bütçe kalemlerinden olan ve milyonlarca insanın yaşam kalitesine etki eden sağlık sektörü de hızla dijitalleşiyor. Sayıları ve hacmi hızla artan uzaktan sağlık hizmet ve uygulamaları hastalara olduğu kadar devletlere ve sektöre de zaman, maliyet ve iş gücü tasarrufu olarak fayda sağlıyor. Artık pek çok ülkede milyonlarca insan, hastanelerde bekleyerek zaman harcamak yerine sağlık danışmanlık hizmetlerini e-sağlık çözümlerinden yararlanarak almayı tercih ediyor.

Online sağlık çözümleri, sağlık sektöründeki en hızlı büyüyen segmentlerden birisi. Bu nedenle günümüzde birçok ülke ve kuruluş online sağlık hizmetlerine yatırım yapıyor. Gelişmiş ve gelişmekte olan 84 ülkede, online reçete yazılımı dahil uzaktan sağlık hizmetleri 2010 yılından beri tamamen yasal olarak uygulanmakta. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri e-sağlık uygulamalarının en yaygın kullanıldığı ülkeler arasında başı çekiyor. American Wealth Telehealth araştırmasına göre Amerika’da her 10 kişiden 7’si uzaktan sağlık hizmetlerinden yararlanırken en çok ilaç yazdırma ve reçete hizmetleri kullanılıyor.

Yine aynı araştırmaya göre halkın yüzde 64’ü online sağlık hizmetlerini kullanmaya hazır ve istekli görünüyor. Yine 2014’te yüzde 27 olan dünya çapında online sağlık hizmetleri kullanım oranlarının 2018’de yüzde 45’e çıktığını görüyoruz.

Bilgi Üniversitesi tarafından yapılan analizlere göre 2024 yılında online sağlık hizmetlerinin ABD’de 2,8 milyar dolar, AB’de 18,3 milyar dolar, BRIC ülkelerinde 1,2 milyar dolar, Asya ve Pasifik ülkelerinde 1,79 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

Küresel online sağlık pazarı raporlarına göre 2018-2024 döneminde bu alanda tahmini yüzde 18,8’lik bir artışı bekleniyor. Akıllı telefon kullanıcı sayısının her geçen gün artıyor olması da, pazarın büyüme sürecini destekleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

UZAKTAN SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ HASTA MEMNUNİYETİNİ ARTTIRIYOR!

Uzaktan sağlık çözümlerinin başında e-muayene olarak da adlandırabileceğimiz video konsültasyon hizmetleri geliyor. Hasta ile doktorun görüntülü olarak uzaktan iletişim kurduğu bu yöntem, özellikle uzaktan teşhis ve ilaç ile tedavi çözümü olan rahatsızlıklarda hastaya büyük kolaylık sağlamanın yanı sıra sağlık masraflarını da önemli ölçüde düşürdüğü için hasta memnuniyetini de büyük oranda arttırıyor.

Uzaktan sağlık hizmetleri, özellikle kırsal kesimlerde yaşayanlar ile evden dışarıya çıkamayan vatandaşlar için büyük fayda sağlıyor. Uzaktan sağlık, aynı zamanda devlet ve ilgili sağlık kurumları açısından da aile hekimi, periyodik muayene gibi sağlık hizmetlerini vatandaşlara daha kolay ve daha az maliyetle sağlama imkânını beraberinde getiriyor. Sağlık piyasasında önemli bir boşluğu dolduran ve buna bağlı olarak kullanım oranı her geçen gün artan bu yeni muayene yöntemi hasta ve doktorlar için sağladığı avantajlarla Türkiye için ciddi bir fırsat olarak karşımızda duruyor.

UZAKTAN SAĞLIK ÇÖZÜMLERİ İLE KAZANAN TÜRKİYE OLACAK

Sağlık yönetimi uzmanı ve telesağlık sunumu yatırımcısı Dr. Bülent Koray Göker Uzaktan sağlık çözümlerinin ülkemizde yaygınlaşması, vatandaş için olduğu kadar hem devlet, hem de sağlık ve sigorta sektörleri için ülkemize pek çok açıdan fayda sağlayacağını belirtmekte. Uzaktan sağlık hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla;

  • Vatandaşlar hastaneye gitmeden hızlı, kolay ve uygun maliyetlerle sağlık danışmanlık hizmeti alabilecek, hastanelerdeki yoğunluk azalacak,
  • Fiziksel muayenelerde SGK tarafından karşılanan hasta katılım bedelleri düşecek, bu sayede ülke ekonomisinde tasarruf sağlanmış olacak,
  • Uzaktan sağlık hizmetlerinin sigorta poliçelerine dahil edilmesiyle birlikte poliçe maliyetleri düşecek, bu sayede daha uygun fiyatlı özel sağlık sigortası poliçelerinden daha geniş kitleler yararlanabilecek,
  • Sisteme yabancı dil konuşan doktorlar da dahil edilerek ülkemizde yaşayan yabancılara ve yurtdışına bölge ülkelere de hizmet verilmesi sağlanabilecek,
  • Yurtdışında bulunan vatandaşlarımız da, uluslararası anlaşmalara uygun olarak teşhis, tedavi ve reçetelerini uzaktan sağlık hizmetleri kapsamında Türkiye’den organize edebilecek,
  • Doktor-hasta arasında aracısız iletişim ile güçlenecek,
  • Hasta ve doktor açısından fiziksel muayene ile yaşanan iş kayıpları en alt seviyeye inecek,
  • Vatandaşlar tıbbi bilgiye diledikleri zaman hızlı bir şekilde ulaşabilecek,
  • Kronik hastalıkların takip ve kontrolü uzaktan kolayca yapılabilecek,
  • Fiziki sınırlamalar olmaksızın ülkemizin her köşesinden profesörlere ve alanında uzman doktorlara ulaşılabilecek.

İçeriği Paylaşın