Sağlıklı Nesiller İçin Egzersiz ve Doğru Beslenme Şart!

Sağlıklı Nesiller İçin Egzersiz ve Doğru Beslenme Şart!

Sağlıklı Nesiller İçin Egzersiz ve Doğru Beslenme Şart!

Bizi Takip Et


Doğru beslenme, fiziksel aktivite ve egzersiz gelecekte sağlıklı nesillerin oluşmasında önemli bir rol oynuyor. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Diyabet Vakfı, TOÇEV ve AstraZeneca Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi; sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve egzersizin önemini vurgulayarak gençlerin yaratıcılık becerilerini ortaya çıkartmayı hedefliyor.

TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Park Antalya Spor Kompleksi Genel Müdürü ve Okullarda Hareket Eğitimi Koordinatörü Güneş Erkoç’un konuşmacı olarak katıldığı basın toplantısı ile başlayan proje 3 yıl sürecek. Proje ile 3 yılda 11 bin öğrenciye ulaşılması amaçlanıyor.

HER 10 ÇOCUKTAN BİRİ OBEZ

Çocuklarda obezite oranlarının arttığına dikkat çeken Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, “Maalesef diyabet gibi kronik hastalıkların görülme yaşı 20’lere düştü. 35 yaş altı plaza çalışanı olarak adlandırdığımız kesimin neredeyse yüzde 60’ında karaciğer yağlanması var. Türkiye Diyabet Vakfı olarak yaptığımız 100 okul araştırmasında, 98 okulda çocukların önüne sadece kantinden beslenme seçeneğinin konulduğunu gördük. Bugün okula başlayan öğrencilerin yüzde 90’ı devlet ya da özel okullarda fast-food beslenme kültürüyle tanışıyor ve buna alışıyor. Araştırmalar, dünyada her 3 çocuktan 1’inin fazla kilolu, her 10 çocuktan birinin obez olduğunu gösteriyor. Özellikle gençlerde obezitenin artışında en önemli iki etken var: Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme. Bilim insanları arasında en önemli soru; hangisinin asıl neden olduğu. Gençler hareketsiz olduğu için mi kilo alıyor, kötü beslendiği için mi kilo alıyor? Doğru cevap; her ikisi. Gençlerin çok önemli bir bölümü hayatının önemli bir bölümünü bilgisayar, tablet, akıllı telefon önünde geçiriyor ve sadece hazır gıdalarla besleniyor. Karbonhidratı, yağ oranı yüksek gıdalar obeziteyi tetikliyor.” dedi.

“HEY GENÇ! HAREKETE GEÇ!”

“Hey Genç! Harekete Geç!” projesi hakkında bilgi veren TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, “Bu proje ile amacımız, obezitenin giderek arttığı bu dönemde gençlerin hayatında sağlıklı beslenme bilinci yaratmak, fiziksel aktivite ve egzersizin önemini vurgulamak ve yaratıcılık becerilerini ortaya çıkararak okullar arasında paylaşım sağlamak. Proje kapsamında Lise 1 öğrencileri, okullarının ön gördüğü uygun gün ve saatlerde hem teorik hem de pratik olarak bilgilendirilecek. Proje kapsamında bir de yarışma düzenlenecek. Eğitim sürecine dahil olan öğrenciler kendi takımlarını oluşturarak, beden eğitimi öğretmenlerinin rehberliğinde çekecekleri videolarla yarışmaya katılabilecek. Videolar, proje jürisi tarafından “en çok izlenen”, “en çok hareket içeren”, “en çok beğenilen”, “en çok video yükleyen okul” kategorileri kapsamında değerlendirilecek. Projemizle 3 yılın sonunda 9 ildeki 55 okulda 11 bin gencimize ulaşmayı hedefliyoruz. Projemizin, gençlerin fiziksel ve zihinsel farkındalığına katkı sağlayacağına ve öz saygılarını destekleyeceğine inanıyorum.”

OKUL ÖNCESİ ÇAĞDA BELİRGİN ORANDA DİYABET ARTIŞI VAR

Projeyle, toplum sağlığının temel ve en önemli bileşenlerinden biri olan gençlerin sağlıklı yaşam bilincine odaklanmayı amaçladığını belirten AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, “2017 yılı itibari ile dünyadaki diyabetli birey sayısı 425 milyon iken bu sayının 2045 yılında yüzde 48 oranında artarak 629 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasıdır. Birçok toplumda tip 1 diyabet sıklığının da arttığı ve bu artışın okul öncesi çağlarda daha belirgin olduğu bildirilmektedir. Bununla beraber, son yıllarda yaşam ve günlük aktivitelerdeki değişiklikler ve artan obezite sıklığı nedeniyle çocuk ve adolesan yaşlarında da tip 2 diyabet sıklığı artmaktadır. Gençler arasındaki sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi sorunlara dikkat çekerek, onların daha sağlıklı bir geleceğe kavuşmasına yardımcı olmayı hedefleyen “Hey Genç! Harekete Geç!” projesi bu nedenle çok büyük önem taşıyor. Bu projenin gençlerimizin sağlıklı birer birey olarak yetişmesine yardımcı olmasını umuyoruz.”

EGZERSİZ VE DOĞRU BESLENME YAŞAM TARZI OLMALI

Park Antalya Spor Kompleksi Genel Müdürü ve Okullarda Hareket Eğitimi Koordinatörü Güneş Erkoç ise, “Günümüz çocukları hareket etmiyor, hatta hareket etmeyi bilmiyor. Önceden sokakta oynayan çocuklar vardı; ancak şimdi birçok çocuk bilgisayar, tablet gibi teknolojilerle vaktini geçiriyor. Biz eğitimlerimizle öncelikle gençlerin kendi bedenlerini tanımasını hedefliyoruz. Hareket etme, konsantre olma gibi konularda gelişmelerini sağlıyoruz. Ve tüm bunların yanı sıra doğru beslenmeyi de onlara aşılıyoruz. Tüm bunları bir yaşam tarzı haline getirmeleri için onlara yol gösteriyoruz. Gençler bizim geleceğimiz, onlara aktardığımız her bilgi ileride onlarında ailelerine öğretmelerine yol açacak. Ve bu şekilde sağlıklı bir toplum haline gelebileceğiz.” şeklinde konuştu.


İçeriği Paylaşın