Dikkat: Bu Besinler Sedef Hastalığını Alevlendiriyor!

Sedef hastalığı beyaz-gri pullanmalarla ortaya çıkan ve görüntüsüyle kişiyi rahatsız eden bir deri hastalığıdır. Uzmanlar yediklerimizin sedef hastalığıyla bağlantılı olabileceğini düşünüyor. İşte sedef hastalığında yiyeceğiniz ve kaçınmanız gereken yiyecekler...

Dikkat: Bu Besinler Sedef Hastalığını Alevlendiriyor!

Bizi Takip Et


Sedef hastalığı için cilt merhemlerinden bağışıklık sisteminizi değiştiren ilaçlara kadar çeşitli tedaviler mevcut. Ancak bu yaygın durumun semptomlarını hafifletmek için yediğimiz yiyecekleri değiştirmemiz gerektiğini biliyor muydunuz?

ABD'de sedef hastalığıyla yaşayan 8 milyondan fazla insana diyet uygulandı. Araştırma sonucunda sedef diyetinin vücudun iltihaplanmayla başa çıkmada çok önemli bir rolü olduğu ortaya kondu. Johns Hopkins Medicine'de kayıtlı bir diyetisyen olan Margaret Wesdock , sedef hastalığınız varsa hangi yiyecekleri yemeniz ve hangilerinden kaçınmanız gerektiği konusunda önemli bilgiler veriyor.

SEDEF HASTALIĞI VE DİYET ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?

Sedef hastalığı, kronik bir otoimmün cilt hastalığıdır. Wesdock bu durumu "Vücut yanlışlıkla kendi dokusuna saldırır. Cildinize plaklar bırakan cilt hücrelerini aşırı üretmeye başlar. Plaklar, kaşıntılı veya ağrılı olabilen kırmızı, pullu lekelerdir. Bazen sedef hastalığına, inflamatuar bir eklem durumu olan psoriatik artrit eşlik eder.

Bu koşulların hiçbiri yediğiniz herhangi bir şeyden kaynaklanmaz, ancak diyetiniz ile sedef hastalığınız arasında önemli bir bağlantı vardır. Birçok gıdanın vücutta iltihaba neden olduğu bilinmektedir. Bazı insanlarda bu yaygın tahriş, sedef hastalığının semptomlarını daha da kötüleştirebilir." diyor.

YİYECEKLER NASIL İLTİHAPLANMAYA NEDEN OLUR?

Bazı gıdaların inflamatuar yanıtı nasıl tetiklediği konusunda çalışmalar devam ederken araştırmalar, bazı yiyeceklerin, özellikle yüksek oranda işlenmiş olanların, vücudunuzun savunma mekanizmalarını aşırı çalıştırdığını gösteriyor.

Örneğin yağlı yiyecekler, vücudunuzun her yerinde bulunan yağ dokusundaki (vücut yağı) iltihabı artırabilir. Devam eden yağ dokusu iltihabı (aşırı kilolu veya obez kişilerde yaygın) sedef hastalığı riskinizi büyük ölçüde artırır. Ayrıca tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve diğer kronik sağlık sorunları riskinizi artırır.

SEDEF HASTALIĞI OLANLARIN KAÇINMASI GEREKEN YİYECEKLER

Kilo alımına yol açabilen ve obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskini artıran aynı yüksek kalorili gıdaların çoğu da iltihaplıdır. Sedef hastalığı semptomlarını daha da kötüleştirebilecek birkaç inflamatuar gıda kategorisi vardır:

ALKOL

Aşırı alkol tüketimi karaciğerinizin fazla mesai yapmasına neden olur. Alkolü metabolize etmek için kimyasallar üretmesi gerekir, bu da yoğun veya düzenli içerseniz uzun süreli iltihaplanmaya neden olabilir. Alkol ayrıca bağırsaklarınızdaki iyi bakterilere zarar verebilir ve bu da kolon ve bağırsaklarınızda iltihaplanmaya neden olabilir.

SÜT ÜRÜNLERİ

Birçok süt ürünü, yağda yüksek olma eğilimindedir ve bu da iltihaplanmaya neden olabilir. İnek sütü içeren ürünler ayrıca bazı insanların sindirmekte zorlandıkları bir protein olan kazein içerir.Laktoz intoleransı olan kişilerde sindirim enzimi laktaz yeterli değildir.Bu koşullardan kaynaklanan kronik gastrointestinal tahriş, iltihabı daha da kötüleştirebilir.Bazı insanlar için, sedef hastalığı semptomları, diyetlerinden süt ürünlerini kestiklerinde iyileşir.

RAFİNE KARBONHİDRAT İÇEREN YİYECEKLER

Rafine karbonhidratlar yüksek oranda işlenir (beyaz ekmek, beyaz pirinç, makarna, hamur işleri ve bazı kahvaltılık tahılları düşünün). Lif ve kepekli tahıllardan arındırılmışlardır ve çok fazla şeker içerirler, bu da kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Rafine karbonhidratlar ayrıca, kanınızda iltihaba yol açabilen maddeler olan gelişmiş glikasyon son ürünlerini de artırır.

DOYMUŞ YAĞLAR VE TRANS YAĞLAR İÇEREN YİYECEKLER

Kırmızı et, peynir, kızarmış yiyecekler, margarin, fast food ve birçok işlenmiş atıştırmalıktaki yağların vücutta iltihaplanmayı tetiklediği bilinmektedir. Bu yağlar, kanınızdaki "kötü kolesterol" olarak da adlandırılan düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) miktarını artırır. Çalışmalar, vücuttaki aşırı yağ ile sedef hastalığının gelişimi ve sedef hastalığı semptomlarının kötüleşmesi arasında bir bağlantı olabileceğini düşündürmektedir.

İLAVE ŞEKER İÇERİĞİ YÜKSEK GIDALAR

Soda, meyve suları, şekerleme, unlu mamüller ve diğer tatlılardaki ilave şekerler, meyve gibi gıdalardaki doğal şekerlerden farklıdır. Vücudumuz şekeri işlemek için insülin üretir, ancak çok fazla eklenen şeker, vücudumuzu bu ekstra enerjiyi yağ hücrelerinde depolamaya ve yağ dokusunu alevlendirmeye zorlar. Çok fazla şeker eklenmiş gıdalar, sitokin adı verilen inflamatuar protein seviyelerinin artmasına da yol açabilir. Bazı araştırmalar, aspartam gibi yapay tatlandırıcıların da kronik iltihaplanmaya yol açabileceğini düşündürmektedir.

GLUTEN İÇEREN BESİNLER

Araştırmalar, sedef hastalığı olan kişilerin daha yüksek çölyak hastalığı oranlarına sahip olma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Çölyak hastalığı olan kişilerde, glüten (buğday ve diğer bazı tahıllarda bulunan bir protein), vücudun ince bağırsaktaki dokulara saldırmasına neden olan bir otoimmün yanıtı tetikler. Çölyak hastalığı olan kişilerin glütenden tamamen kaçınmaları gerekir, ancak hastalığı olmayan bazı kişiler diyetlerinde glüteni azaltmanın sedef hastalığı alevlenmelerini azalttığını bulmuşlardır.

SEDEF HASTALIĞINIZ VARSA YEMENİZ GEREKEN YİYECEKLER

Tıpkı bazı yiyeceklerin iltihabı tetiklemesi gibi, diğerleri de iltihapla mücadeleye yardımcı olabilir. Genel olarak, dengeli bir diyete sahip olmak, vücuttaki iltihabı azaltmak için en iyi yaklaşımdır. Sedef hastalığı alevlenmelerini azaltabilir veya semptomlarınızı daha az şiddetli hale getirebilir. Psoriatik artrit veya sedef hastalığı için bir Akdeniz diyetinin ardından kalp hastalığına, tip 2 diyabete, kansere ve diğer koşullara katkıda bulunan kronik inflamasyonu da azaltabilir.

SEDEF HASTALIĞI OLANLAR İÇİN UYGUN BESİNLER 

  • Balık, yağsız protein veya tofu veya tempeh gibi bitki bazlı proteinler
  • Meyve ve sebzeler
  • Baklagiller (fasulye ve mercimek)
  • Fındık ve tohumlar
  • Zeytinyağı
  • Az miktarda az yağlı süt
  • Tam tahıllar

Vitaminlerin veya takviyelerin sedef hastalığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğuna dair bir kanıt yoktur. İhtiyacınız olan tüm vitamin ve mineralleri almanın en iyi yolu, yediğiniz gıdalardan geçer. Ancak günlük multivitamin almak genellikle güvenlidir. İhtiyaçlarınız için doğru olabilecek diğer takviyeler hakkında doktorunuzla veya bir diyetisyene danışabilirsiniz.

SEDEF HASTALIĞI DİYETİNE NASIL BAŞLAYABİLİRSİNİZ?

Sedef hastalığıyla mücadele etmek için diyetinize yavaş başlamanızı önerilir. Oldukça kısıtlayıcı bir diyete geçmek genellikle sürdürülebilir değildir ve sizi önemli besinlerden mahrum bırakabilir. Bunun yerine, yüksek oranda işlenmiş gıdaları keserek başlayın.

Hamur işlerini ve kurabiyeleri taze meyvelerle değiştirin. Taze meyve, nane veya salatalık ile tatlandırılmış bitki çayı veya suyu tercih edin. Sedef hastalığı alevlenmelerini tetikleyen belirli bir yiyecek veya bileşen olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla veya bir diyetisyenle konuşun.

Fazla kilolu veya obez olmak da sedef hastalığını daha da kötüleştirebilir, bu nedenle daha az kalori ve daha küçük porsiyon boyutları içeren bir kilo verme planı başlatmak isteyebilirsiniz. Herhangi bir sedef hastalığı tedavisi diyetine sağlıklı yaşam tarzı seçimleri eşlik etmelidir. Düzenli uyuyun, egzersiz yapın ve hayatınızdaki stresi azaltmaya çalışın. Sigara içiyorsanız, bırakma planı hakkında doktorunuzla konuşun.


İçeriği Paylaşın