Skolyoz Ameliyatıyla Sağlığına Kavuştu

Skolyoz Ameliyatıyla Sağlığına Kavuştu

Skolyoz Ameliyatıyla Sağlığına Kavuştu

Bizi Takip Et


Kahramanmaraşlı, 7 çocuklu Şimşek ailesinin tek oğlu Levent. Ancak ailesi ortanca çocuk olan 25 yaşındaki Levent’in mutluluğunu yaşamaktan ziyade üzüntüsüyle yoğruldu yıllarca. Zira Levent doğuştan kifoz ve skolyoz hastasıydı. Sırtında hem yana doğru eğrilik hem de şişlik vardı. Çocukluğunda götürmedikleri doktor kalmadı ancak nafile. Levent’in hastalığının çaresi yoktu; ameliyat olursa ‘ya felç olurdu ya da masada kalırdı!’ Anne babası kaderine razı olurken Levent de yıllar yılı sürecek bir kambur ve eğiklikle ne sosyal hayata karışabildi ne de istediği bir kıyafeti giyebildi! Üstüne üstlük fiziksel görüntüsü sadece fiziksel rahatsızlık vermekle kalmıyordu; ağrıları şiddetlenmiş, oturup kalkamaz hale gelmiş, nefes alışını da neredeyse üçte bire kadar indirmiş, sağlığını ciddi ölçüde tehdit eder hale gelmişti. Canına tak edip de ‘ne olursa olsun’ dediği bir anda Kahramanmaraş’ta internetten yaptığı araştırmalar sonucu Acıbadem Maslak Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay’a bağladı umudunu ve tek başına çıkıp geldi İstanbul’a.

BOYU 10 SANTİM UZADI

Prof. Dr. Ahmet Alanay, Levent Şimşek’i ileri derecedeki skolyoz ve kifoz tedavisinde felç riskini azaltan teknolojinin yardımıyla başarılı şekilde ameliyat etti. “Önce Allah’a, sonra Ahmet Hoca’ya güvendim” diyen Levent Şimşek, iki aşamalı ameliyatın ardından vücudunun normal bir insan şekline girdiğini belirtirken mutluluğu gözlerinden okunur bir halde “Boyum 1.68’di. 1.78 oldu. Ama insanların gözüne bakabilmek için hep başımı yukarı kaldırmak zorunda kaldım. Örneğin eniştem benden uzundu ama şimdi ben ondan uzunum. Ama ondan da önemlisi artık rahatça nefes alabileceğim, akciğer kapasitem gelişecek ve hayatın güzelliklerini de yaşayabilir hale geleceğim, her ay ölüm kaygım olmayacak” diyerek sevincini dile getiriyor. Bacak boyu çok uzun, gövde boyu çok kısa olduğu için üzerine gerek çocukluğunda gerekse ergenlik döneminde istediği gibi bir kıyafet hiç giyemediğini söyleyen Levent Şimşek, adeta yeniden yaratılmış bir halde memleketine doğru yola çıkarken hayaller ve planlarla dolu yeni bir yaşama adım atmanın da heyecanını yaşıyor.

BU SKOLYOZ AMELİYATINDA FELÇ RİSKİ DÜŞÜYOR

Levent Şimşek’i skolyoz ve kifoz tedavisinde önemli gelişme yaratan yeni 3 yöntemi kullanarak ameliyat eden ve sağlığına kavuşturan Prof. Dr. Ahmet Alanay “Eskiden çok yüksek felç riski nedeniyle bu ameliyatları yapmaktan çekiniyorduk. Ancak son yıllarda dünyada yaygınlaşan navigasyon teknolojisi, 3 boyutlu omurga baskısı tekniği ve nöromonitörizasyon yöntemi sayesinde felç riskini azaltarak ileri evre skolyoz ve kifoz ameliyatlarını daha emniyetli yapabiliyoruz. Levent’i de bu şekilde sağlığına kavuşturduk. Bu teknoloji olmasaydı ve Levent ameliyat edilmeseydi akciğer kapasitesi iyice daralacak, yaşam kalitesi çok daha kötü bir hale gelecek; hatta hayatını kaybetmesine neden olacaktı” diyor.

3 BOYUTLU SKOLYOZ TEDAVİSİ

3 boyutlu baskı teknolojisi sayesinde kişinin omurgasının birebir kopyasının oluşturulabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Alanay, böylece ameliyat sırasında zaten son derece karmaşık hale gelmiş omurga anatomisinin, üstelik yumuşak dokular nedeniyle görülemeyen deformitenin net şekilde ortaya konulabildiğini söylüyor. Prof. Dr. Ahmet Alanay “Böylece 3 boyutlu bilgisayarlı tomografiden elde edilen ancak bizim 2 planda görebildiğimiz ve 3 planda hayal ettiğimiz deformiteyi hayal etmektense, gerçek anlamda 3 boyutlu olarak görebiliyoruz ve ameliyata girmeden önce model üzerinde sanal ameliyatlar yapıp gerçek ameliyatta neyle karşılaşacağımızı önceden kestirebiliyoruz. Navigasyon teknolojisi sayesinde, bu son derece bozulmuş anatomiye düzeltmeyi kolaylaştıracak sağlam vidalar koyabildik. Buna bir de nöromonitörizasyonun eklenmesiyle felç riskini azalttık. Ameliyata girdiğimiz nörologların ameliyat boyunca her yaptığımız işlemde nöromonitörizasyon yöntemi sayesinde bizi önceden uyarması ile Levent’i iki riskli ameliyatın ardından başarıyla sağlığına kavuşturduk” diyor.

SKOLYOZ TEDAVİSİNDE İLERİ TEKNOLOJİ

Spinal navigasyon: Spinal navigasyon ile ileri, anatomisi karmaşık ve esnek olmayan deformitelerin tedavisindeki birinci ve en önemli basamaklardan olan emniyetli bir şekilde ve sağlam vida koyma işlemi artık kolayca yapılabiliyor. Navigasyon ile yerleştirilen vidaların doğruluk oranı yüzde 100’e yakın oluyor.

Nöromonitörizasyon: Nöromonitörizasyon, nörolog kontrolünde uygulanması gereken ve ameliyat boyunca omurilikte sinir sinyal geçişinin durumunu gösteren bir teknik. Ameliyat boyunca omuriliğin durumunu takip ediyor ve omurilik iletiminde bir kesinti veya yavaşlama olması durumunda sinyal veriyor. Bu değişiklik de nöromonitörizasyonu yapan nörolog tarafından cerraha iletiliyor. Bu erken uyarı sayesinde cerrah omurilikteki yanlış giden durumun nedenini bularak bunu ortadan kaldırıyor ve kişinin omurilik yaralanmasına bağlı felç olması bu şekilde büyük ölçüde ortadan kaldırılıyor.

3 boyutlu omurga baskısı (3D-Print): Artık skolyozda 3 boyutlu baskı tekniği ile kişinin omurgasının birebir kopyası oluşturulabiliyor. Cerrah bu kopyayı eline alınca filmlerden deformiteyi hayal etmektense, gerçek anlamda 3 boyutlu olarak görebiliyor. Gerekirse üzerinde sanal operasyon yaparak planladığı skolyoz ameliyatının gerçek sonucunu ve karşılaşacağı güçlükleri önceden yaşayarak tecrübe edebiliyor. Skolyoz ameliyatı sırasında da yumuşak dokular nedeniyle göremediği gerçek 3 boyutlu yapıyı model omurgaya bakarak daha iyi kavrayabiliyor. Böylelikle normal anatominin bozulduğu ileri derece skolyoz ve kifoz deformiteleri daha emniyetli bir şekilde ameliyat edilebilirken, felç riski ve hayati risk azaltılmış oluyor


İçeriği Paylaşın