Su Terapisi Nedir?

Su Terapisi Nedir?

Su Terapisi Nedir?

Bizi Takip Et


Hidroterapi, Terapötik Akuatik Rehabilitasyon, Akuaterapi, Su içi egzersiz tedavisi, Havuz Tedavisi gibi farklı isimler ile tanımlanan Akuatik Rehabilitasyon; suyun sağladığı avantajları kullanarak başta kas iskelet sistemi, sinir sistemi, kardiovasküler sistem ve solunum sistemi hastalıkları olmak üzere pek çok kısıtlılık-özürlülük oluşturan durumun spesifik su içi egzersizlerle rehabilite edilmesi olarak tanımlanıyor. Özsezikli Group uzmanları şu bilgileri veriyorlar.

“Havuz tedavisinde suyun fizyolojik özellikleri kullanılmaktadır. Bu etkiler suyun kaldırma kuvveti, direnç özelliği, su içindeki cisme eşit basınç vermesi, basınç altındaki suyun masaj etkisi, suyun sıcaklığına bağlı olarak rahatlatıcı ve kas gevşetici özellikleridir. Bu özelliklerin başında suyun kaldırma kuvveti gelir. su vücut ağırlığını yaklaşık olarak yüzde 50 oranında düşürerek kaslara binen yükü azaltır, yukarı yöne doğru yapılan egzersizlerde ayrıca hareketin yapılmasına  yardımcı olur. Özellikle travma sonrası ortopedik cerrahi yada konservatif immobilizasyon yapılan hastalarda, yük bindirmenin istenmediği ancak eklem hareket genişliğinin sağlanması ve kas kuvvetinin arttırılması istenen durumlarda, suyun kaldırma kuvveti sayesinde erken rehabilitasyona başlamak mümkün olur.

SU İÇİNDE YAPILAN HAREKETLER KASLARIN GÜCÜNÜ ARTIRIR

Su içinde yürümenin daha zor olduğunu herkes bilir bunun nedeni suyun direnç özelliğidir. Bu özellik sayesinde su içinde ağırlığı azalan bir vücudun dirence karşı yürümesi ya da kollarını hareket ettirmesi kasların dirençli olarak çalışması ve buna bağlı olarak mevcut kas gücünün arttırılması sağlanmaktadır. Su içindeki bir cisme her yönden eşit basınç uygular bu sayede denge problemi olan bir hastanın oturma ve ayakta durma statik ve dinamik dengeleri geliştirilmektedir.

ARJO AXONA Havuzun şeffaf cam çerçevesi sayesinde hastaların su içerisindeki tedavilerinin dış ortamdan kontrolü ve hasta yakınlarının su içi egzersizleri esnasında yakınlarını gözlemini mümkün kılar. Asansörlü transfer sistemi (lift), yürüme ve merdiven çıkma gibi hareketleri kendi başına gerçekleştiremeyen hastaların, havuza kolaylıkla transferlerine olanak sağlar.  Su içi yürüme bandı sayesinde yürüme bandında güvenli ve rahat bir yürüme çalışması yapılabilir. Arjo havuz dezenfeksiyonunu diğer havuzlardan farklı olarak hem ozonlama hemde klorlama ile otomatik olarak yapar ve havuz içinde bakteri oluşumunu engeller. Sistem tamamen otomatik olarak düzenli bir şekilde içindeki suyu değiştirir.”

Özsezikli Group’un mesleki danışmanlığını yürüttüğü Darüşşafaka Maltepe Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ndeki özel havuzda hidroterapist ile gerçekleştirilen tedavilerin, kas gruplarının ve eklemlerin üzerindeki yükü azalttığını belirten Özsezikli Group Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ekibi yöneticilerinden uzman fizyoterapist Güven Çetin ve Hidroterapist Hasan Utsal soruları yanıtladılar.

. Hidroterapinin faydaları nelerdir?
Hidroterapi suyun, eklemler ve kaslar üzerine binen yükü azaltması ve ağrı kontrolüne yardımcı olması sebebiyle fiziksel bozuklukların tedavisinde kullanılmasıdır. Hidroterapi yani Havuz Terapisi; yer egzersizlerine kıyasla daha güvenli bir ortam sunar ve daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar” diyor ve soruları yanıtlıyorlar.

. Hidroterapi hangi hastalar için uygulanabilir?
Felç, yürüme güçlüğü veya denge problemi olan hastalarda; kas hastalıkları, ortopedik cerrahi sonrası yaşanan problemler için havuz terapisi uygulanabilmektedir. Artrit, Romatizma, ağrılı eklemler, sırt ağrısı, dolaşım bozuklukları gibi durumlar için de Hidroterapi önerilebilir.

. Başka tip su ile ilgili uygulamalar var mıdır ve faydaları nelerdir?
Değişik tiplerde hidroterapi uygulamaları mevcuttur. Örnek olarak Hubbard Tank, tüm vücut için akımlı akımsız banyo, girdap banyo, 4 hücre banyo, alt ve üst ekstremite için basınçlı su banyoları verilebilir. Hastanın endikasyonuna göre en uygun  seçim yapılır. Havuz ile diğer banyolarda yapılan tedavilerde uygulanan sıcak su, girdap ve çeşitli elektrik akımlarının vücut üzerindeki ağrı giderici, rahatlatıcı ve dolaşımı arttırıcı etkisinden yararlanılır. Su dışında yapamadığı hareketleri su içinde yapabildiğini gören hastaların moral ve motivasyonu artar.


İçeriği Paylaşın