Transkütan Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Transkütan Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Transkütan Lazerle Kılcal Damar Tedavisi

Bizi Takip Et


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ümit Ergenoğlu, kadınların çoğu nda görülen ve giyim tercihlerini de etkileyen örümceksi toplardamarların (yüzeysel kılcal damarlar) tedavisi için geliştirilen transkütan lazer tedavisi ile çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirtiyor. Yrd. Doç. Dr. Erenoğlu, Örümceksi toplardamar (Spider Ven) konusunda soruları yanıtladı.

. Örümceksi toplardamar (Spider Ven) nedir?
Örümceksi toplardamar, bacaklarda ya da yüzde derinin hemen altında yer alan kılcal toplardamarların genişlemesidir. Adını, örümcek gibi olan şekillerinden alırlar. Mavi, kırmızı ya da pembe renklerde ve örümcek ağı ya da çizgi şeklinde olabilir. Bazen ağrılıdırlar. Daha seyrek olarak batma, yanma ve kaşıntı hissine de neden olurlar. Varislere kıyasla, örümceksi toplardamarlar genellikle ciltten kabarık olmazlar. Yetişkinlerin % 60’ında değişik derecelerde gözlenebilen bir durumdur.

. Örümceksi toplardamarlar neden oluşur?
Örümceksi toplardamarların oluşumunda birden fazla faktör etkilidir. En önemli faktör, ailevi yatkınlıktır. Diğer etki eden faktörler arasında varis oluşumunda da etkili olan, gebelik, doğum kontrol haplarının kullanımı, hormon eksikliği tamamlayıcı tedavisi, uzun süre ayakta durma ve süreli oturma, duruş bozuklukları, şişmanlık, vücut ağırlığındaki dalgalanmalar, kabızlık, yaşlanma ve bacağı içine alan travma bulunur.  Kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla gözlenen bu durum, giyim tercihlerini de ciddi olarak etkilemektedir.

. Örümceksi toplardamarlar nasıl tedavi edilir?
Öncelikle yaşam tarzı değişiklikleri ile tedaviye başlanıyor. Egzersiz arttırımı ve gıda tüketiminin ayarlanması tedavide temel oluşuturuyor. Burada ekip çalışmasının önemi var. Özellikle diyetisyen kontrolünde hastalar takip ediliyor.

Örümceksi toplardamarlar için iki tedavi yöntemi uyguluyoruz. Öncelikle tıbbi öykü ve muayenenin ardından kişinin deri tiplemesi yapılıyor. Deri tiplemesi ile hastanın uygulanacak tedaviye karşı cildinin vereceği olası tepkiyi değerlendiriliyor. Bundan sonra, gerekli ise doppler ultrasonografi ile tedavi yöntemi konusunda karar veriliyor. Çıkan sonuca göre skleroterapi ya da transkütan lazer tedavisi için karar veriliyor. Skleroterapi; toplardamar iç duvarını zedeleyen ve büzüşüp kapanmasına neden olan özel bir sıvının çok ince ve özel iğneler ile damar içerisine verilmesini temel alan bir yöntemdir. Bu yöntemi daha çok gözle görülen büyük damarlar için uyguluyoruz. Ancak, bazı hastalar skleroterapiden korkuyor, rahatsız oluyorlar (iğne fobisi). Onlara da teknolojinin getirdiği yenilik olan transkütan lazer tedavisini öneriyoruz. Bu işlemde iğnenin giremeyeceği kadar küçük çaptaki damarlara dışarıdan lazer uygulanarak oluşturulan ısıyla damar yok ediliyor.

. Transkütan lazer uygulamasından önce kişinin yapması gereken bir şey var mı?
Lazer tedavisine karar verilmişse tedaviden 1,5 ay öncesinden aşırı güneş ve solaryuma maruz kalınmaması gerekiyor. Transkütan lazer, renk değişiminden etkilenmiyor olsa da sonuçların daha mükemmel olması açısından hastalardan güneş ve solaryuma girilmemesini istiyoruz.

. İşlem nasıl yapılıyor?
Transkütan lazer uygulaması, poliklinik şartlarında yapılıyor. Her seans 25-30 dakika kadar sürüyor. İlk seansta genellikle test amaçlı işlem yapılıyor. Eğer alerjik bir sorun çıkmazsa ve hasta işlemi tolere edebiliyorsa hemen seansa ve tedavisine devam ediyoruz. Tedaviden önce olduğu gibi sonrasında da hastaların 1,5 ay güneşe ve solaryuma (UV ışınlarına) maruz kalmamaları sonucun iyi olması açısından gerekli oluyor.

. İşlem sırasında kişi ağrı hisseder mi?
Genelde ağrı ya da sızı yoktur. Ancak bazı kişilerin ağrı eşiği düşüktür ve onlar çok düşük de olsa flaş patlaması gibi bir ısıyı yoğun şekilde hissettiklerini söylerler. İşlem sırasında oluşabilecek bu rahatsızlık hissini ortadan kaldırmak için; lazer cihazında altın uçlu soğutucu mekanizma mevcuttur. Bu mekanizma içerisinden devamlı geçen soğuk su sayesinde deriye temas eden ve lazerin uygulandığı bölgede bir uyuşma sağlanmaktadır. Sonuç olarak o bölgede oluşabilecek olan ağrı ve sızı hissi azaltılmış oluyor.

. Örümceksi toplardamarlar için uygulanan transkütan lazerle kaç seansta sonuç alınıyor?
Ortalama olarak 3 seansta sonuç alıyoruz. Burada kişinin damar yapısı, cildinin rengi gibi etkenler belirleyici rol oynuyor. Ayrıca kişinin ağrı eşiği düşükse uygulancak lazer dozu düşük olacağından tedavi süresi de uzamış oluyor.

. Örümceksi toplardamar oluşumunu önlemek mümkün mü?
Örümceksi toplardamar oluşumunu önlemek için düzenli egzersiz yapmak oldulça önemli. Bu sayede vücut ağırlığı kontrol altında tutulmuş olup, kaslar gergin ve kan akımı kolaylıkla yol alabilmektedir. Eğer kişilerin meslek olarak uzun süreli ayakta durma zorunluluğu varsa, ya da sürekli oturma eğiliminde iseler belli aralıklarla bacakları germe egzersizi yapmalıdırlar. Bu sayede, bacaklarda düzenli kan akımı sağlanarak bu damarların oluşumu engellenebilir. Gebeler ise sırt üstü yatmak yerine sol yanlarına dönerek yatmayı tercih etmelidirler.


İçeriği Paylaşın