Tüp Bebekte Doğal Tedavi

Tüp Bebekte Doğal Tedavi

Tüp Bebekte Doğal Tedavi

Bizi Takip Et


İstenildiği halde çocuk sahibi olamamak şeklinde tanımlanan “infertile”nin çağımızın problemi olduğunu belirten İstanbul Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi’nden Kadın-Doğum ve Tüp Bebek uzmanı Op. Dr. Aret Kamar, tüp bebek tedavisindeki gelişmeler sayesinde artık çoğu çiftin bebek sahibi olabildiğini söyleyerek şu bilgileri veriyor:

“Evlenen her 6 çiftten birinin istediği zaman içinde çocuğu olmuyor ve bu sebeple tedavi olmak üzere bir hekime başvurmak zorunda kalıyor. Günümüzde erkeklerin sperm hücre sayıları ile  kadınların yumurta sayıları giderek düşüyor. Gün geçtikçe daha az yumurtalı kadınlarla veya çok az sayıda spermi olan erkeklerle karşılaşmaya başladık. Bundan 20 sene önce, yumurtalık rezervinin düşük olması gibi bir kavram yoktu. Tabii teknolojinin ve tanısal testlerin gelişmesinin, farkındalığın artmasının da bunda etkisi olabilir. Bugün gelişmiş ultrasonlar, kandan yapılan AMH testi yumurta rezervinin durumunu bize gösteriyor. Böylelikle anne olmak isteyen kadınlarda gecikmeden  tedaviye başlanabiliyor.

DÜŞÜK YUMURTA REZERVİ OLAN KADINLARDA İĞNE YERİNE HAP TEDAVİSİ

Düşük yumurtalık rezervi denildiğinde, yumurtalığına ne tedavi yapılırsa yapılsın, her ay 5’ten fazla yumurta elde edilemeyen kadınlar anlaşılır. Günümüzde çocuğu olmaması şikayetiyle başvuran kadınların neredeyse yarısında yumurta rezervinin düşük olduğunu gözlemlenmektedir. Bu gruba giren kadın hastalarda, yumurta olsun diye iğne tedavisi yapılsa bile fazla yumurta alınamaz. Oysa yumurtalık rezervi düşük kadınlar, hap tedavileri ile çok daha rahat yumurta büyütebilme imkanına sahiptirler. Dolayısıyla düşük rezervli yumurtalıklara sahip kadınlarda doğal tedavi iyi bir seçenektir. İğne kullansalar bile çok yumurta alınamayacak bu hasta grubunda, iğne masrafından kaçınılması avantajdır. Ayrıca iğnelerle yumurtalıkların zorlanması ve yumurta büyüsün diye iğne dozlarını arttırılması tam tersine yumurta büyümesini engellemekte ve kalitesini de bozabilmektedir. Hap tedavisinde iğne tedavisine kıyısla yumurtalar çok daha kaliteli gelmektedir. Üstelik gebelik oluşmasa bile, tedavi yumurtalığı yormadığı için hemen bir sonraki ayda ara vermeden tekrarlanabilme imkanı vardır. Buna karşın iğne tedavisi yumurtalığı yorduğundan, tekrar tedaviye başlamak için birkaç ay beklenmesi gerekebilir. Kısacası, düşük yumurta sayılı kadınlarda tedavide hap kullanmak, hem tedaviyi kolaylaştırmakta hem de başarıyı arttırmaktadır.”

KİMLER YUMURTA VEYA SPERM DONDURMALI?

Tüp bebek denildiğinde, çocu kişinin aklına çocuğu olmayan çiftlere uygulanan bir tedavi gelir. Oysa tüp bebek tedavisinin kullanım alanı sadece çiftlere anne ve baba olmanın sevincini yaşatabilmekten ibaret değil. Günümüzde doğurganlığın korunması, ailede taşınan kromozomal bozuklukların ve genetik hastalıkların yeni nesile geçişini önlemek amacıyla da tüp bebek yöntemine başvurulmaktadır.

Bugün özellikle meme kanseri çok genç yaştaki kadınlarda görülebilmektedir. Kanser tedavisi için uygulanan radyoterapi ve kemoterapi, üreme hücrelerini geri dönüşümü olmayan bir şekilde yok edebilmektedir. Kanser tedavisi sonrasında kadınlarda menopoz, erkeklerde ise tam sperm yokluğu anlamına gelen ‘azoospermi’ denilen durum oluşmaktadır. Çoğu zaman bu durum geri dönüşümsüzdür. Radyoterapi veya kemoterapi öncesi erkekte spermlerin, kadında yumurtaların dondurulması doğurganlığın korunması açısından önemlidir. Kadın menopoza girmiş olsa da rahim yaşlanmaz. Yani gerekli rahim hazırlığı yapıldıktan sonra rahime güzel bir embriyo konulduğunda kadın hamile kalıp sağlıklı bebek doğurabilir. Kadının o anki yaşı önemli değildir. Yumurtanın kaç yaşında alınmış olduğu önemlidir.

Yumurta ve sperm dondurulması yöntemleriyle kanser hastaları tedavi sonrasında çocuk sahibi olabilme imkanınları bulunmaktadır. Kanserli hastalarda, yumurtalıkların uyarılmasından korkulmaktadır. Oysa ki, normal yumurta uyarma tedavisindeki ilaç kullanımı ile kanserli hastalarda yapılan farklıdır. Bu hastalarda östrojen hormonunun yükselmesini önlemek için baskılayıcı ilaçlar kullanılır. Yumurtalık rezervinin müsaade ettiği kadar yumurta bu şekilde toplanır, dondurulur ve saklanır. Kanser tedavisi bittiğinde, dondurulmuş yumurtalar çözülerek gebelik elde edilebilir. Aynı durum spermlerin dondurulup saklanması için de geçerlidir.

SAĞLIKLI ÇOCUKLAR İÇIN TÜP BEBEK!

Tüp bebeğin önemli bir kullanım alanı da; ailedeki kalıtsal hastalıkların ve kromozom bozukluklarının bebeğe geçişini önleyemektir. Bilinen herhangi bir hastalık varlığında tüp bebek tedavisi yapılarak, bebeğin sağlıklı olması sağlanabilir. Yumurtalar toplanıp spermlerle birleştirilir. Oluşan bebekler sağlıklı mı diye taranır. Sağlıklı olan bebekler rahim içine konur. Bu sayede bebeğin sağlıklı olması daha anne rahmine yerleşmeden temin edilir.

TALASEMİ TEDAVİSİNDE TÜP BEBEĞİN YERİ…

Tüp bebeğin özellikle kan hastalıklarında tedavi edici özelliği vardır. Örneğin talasemi taşıyıcısı olduklarını bilmeden evlenen çiftlerin talasemi hastası çocukları olur. Bu durumda çifte tüp bebek tedavisi önerilir. Hem sağlıklı, hem de HLA denilen doku grubu ilk doğan hasta bebeğe uyan bir embriyo seçilerek anne rahmine yerleştirilir. Gebelik oluşursa sağlıklı bir bebek dünyaya gelir. Onun kök hücreleri alınarak talasemili ilk çocuğa nakledilir. Kemik iliği nakli sayesinde böylelikle onun da iyileşmesi sağlanır.


İçeriği Paylaşın