Ultra İşlenmiş Gıdalar Kalp Krizini Tetikliyor

İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem, ultra işlenmiş gıdaların kalp sağlığına zararlarını anlattı.

Ultra İşlenmiş Gıdalar Kalp Krizini Tetikliyor

Bizi Takip Et


İtalya, Yunanistan ve ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre, ultra işlenmiş gıdalar kalp krizi ve ölümcül felç riskini artırıyor.

İstanbul Medipol Üniversitesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zekeriya Nurkalem,  yapılan araştırmaların detayları hakkında bilgiler verdi.

ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR NELERDİR?

Ultra işlenmiş gıda; toplu olarak üretilmiş ekmek, hazır yemekler, hızlı yiyecekler, tatlılar, tuzlu atıştırmalıklar, kahvaltılık gevrekler, tavuk ve balık külçeleri dahil yeniden yapılandırılmış etler, hazır erişteler ve çorbalar, ilave edilmiş konserve sebzeler, tuz, şeker kaplı kuru meyveler, gazlı içecekler ve şekerli içecekler gibi geniş bir ürün yelpazesini ifade ediyor. 

SORUN, HAZIRLANMA VE SAKLANMA SÜRECİNDE

Ultra işlenmiş gıda tanımının besin içeriğiyle değil, daha çok hazırlanması ve saklanması için kullanılan süreçle bağlantılı olduğunun altını çizmek önemlidir. Başka bir deyişle, bir gıda besin açısından dengeli olsa bile, yine de aşırı işlenmiş olarak kabul edilebilir. Açıkçası, farkı yaratan ara sıra tüketilen tek gıda değil, bir bütün olarak süpermarket raflarından gelen çok fazla ürünü içeren bir beslenme şeklidir. 

FAZLA TÜKETENLERDE RİSK ARTIYOR

Araştırmalarda, ultra işlenmiş gıdaları daha fazla tüketen kişilerin, bu gıdaları daha az tüketen katılımcılara kıyasla, ikinci bir kalp krizi veya felç riskinin üçte iki oranında arttığı ve bu sefer ölümcül olduğu görüldü. 

Ultra işlenmiş gıdaların tüketimi, ortalama bir Amerikan beslenme şeklindeki günlük kalorinin yarısından fazlasını oluşturuyor ve dünya çapında giderek daha fazla tüketiliyor. 

HER ZAMAN TAZE ÜRÜNLERLE BESLENİN

Ultra işlenmiş gıdaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Nurkalem, "Akdeniz geleneğinin bize yüzyıllardır öğrettiği gibi; her zaman taze, minimal işlenmiş ürünlerin tüketimine dayalı bir beslenme şekli tercih edilmelidir. Önerimiz, şimdiye kadar yalnızca beslenme bilgisi sağlayan ambalajların arka kısımlarındaki etiketlere, gıdaların endüstriyel olarak işlenme düzeyinin de eklenmesidir” ifadelerini kullandı.


İçeriği Paylaşın