Universal Çamlıca Hastanesi’nde 100. Böbrek Nakli

Universal Çamlıca Hastanesi’nde 100. Böbrek Nakli

Universal Çamlıca Hastanesi’nde 100. Böbrek Nakli

Bizi Takip Et


Trabzon doğumlu 57 yaşındaki Aliye Turan, bundan 17 yıl önce tüberküloz hastalığı sebebiyle bir böbreğini kaybetmişti. Yıllar sonra, bu sefer şeker hastalığı nedeniyle tek böbreği de işlevini yapamama durumuna girmişti. “1 günlük diyaliz, kişinin 1 yılına bedel” diyen eşi Ömer Turan, Aliye Turan’ın diyalize girmesine müsaade etmeden karısına böbreğini verdi.
Universal Hastaneler Grubu’nun Organ Nakli Merkezi Universal Çamlıca Hastanesi’nde başarıyla gerçekleşen operasyon Universal Çamlıca Hastanesi’ndeki 100. böbrek nakli olarak kayıtlara geçti.

17 yıldır tek böbrekle yaşayan 57 yaşındaki Aliye Turan, böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize yönlendirildi ve en kısa sürede böbrek nakli önerildi. Çevrelerinde böbrek yetmezliği yaşayan, ancak akrabaları arasında doku uyumu olmasına rağmen insanların bağışa yanaşmaması nedeniyle diyalize bağımlı olarak hayatını idame etmeye çalışan pek çok kişinin hikayesine şahit olan Ömer Turan, eşinin de aynı süreci yaşamasını istemedi.

Üçüncü kuşaktan kan bağı olan Aliye-Ömer Turan çiftinin yüzde 50 oranında doku uyumu vardı. Universal Hastaneler Grubu Organ Nakli Ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirilen operasyon sonrasında Turan çifti hayatlarına kaldıkları yerden devam edecekler.

TURAN: “TÜM ORGANLARIMI BAĞIŞLIYORUM VE BUNDAN GURUR DUYUYORUM”

Prof. Dr. Alp Gürkan, Op. Dr. Can Varılsüha ve Op. Dr. Volkan Turunç başta olmak üzere tüm Universal Hastaneler Grubu Organ Nakli Ekibine şükranlarını sunan Ömer Turan, “Bir insana organınızdan daha kıymetli bir hediye veremezsiniz. Çünkü çok iyi biliyorum ki 1 günlük diyalize girilmesi bile kişinin 1 yılana bedel. Bu yüzden ben öldükten sonra organlarım toprakta çürüyeceğine başkalarına hayat olsun, can olsun istiyorum. Ben tüm organlarımı bağışlıyorum ve bunu gururla herkese söylüyorum” dedi.

PROF. DR. GÜRKAN: “FEDAKARLIĞI SADECE KADINLAR YAPMIYOR”

Ekip adına konuşan Prof. Dr. Alp Gürkan şöyle konuştu:

“Hastalar şeker hastalığına bağlı olarak böbrek yetmezliği ve diyalizle alakalı sıkıntılı süreci birlikte yaşıyorlar. Bu nedenle sanıldığının aksine aile içinde bir sevgi bağı var ise fedakarlığı sadece kadınlar yapmıyor. Bu vakada olduğu gibi eşini seven birçok erkek de eşi bu sıkıntıları çekmesin diye böbreğini vermede gönüllü oluyor.

Böbrek nakli diyaliz yöntemlerine göre daha uzun bir ömür ve daha kaliteli bir yaşam sunmaktadır. Ülkemizde 60.000 kadar diyalize giren hasta mevcut. Bunların 20.000 kadarı böbrek nakline uygun olup yılda 5.000 hasta böbrek bulamadıkları için diyaliz sırasında hayatlarını kaybetmektedirler. Ülkemizde organ bağışını yeterli seviyeye çıkartabilirsek, canlı akraba vericiler korkmadan yakınlarına böbrek verirlerse bu hastalar aramızda normal bir kişi olarak uzun yıllar sağlıklı yaşama şansı elde edebilirler.”


İçeriği Paylaşın