Yazın Görülen Vajinal Enfeksiyonların Nedenleri

Yazın Görülen Vajinal Enfeksiyonların Nedenleri

Yazın Görülen Vajinal Enfeksiyonların Nedenleri

Bizi Takip Et


Aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında;  fazla miktarda terleme, hijyen koşullarındaki olumsuzlukların  jinekolojik sorunlara sebep olduğunu belirten KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Birgül Karakoç, kadınlar için korunma yöntemlerini anlatıyor.

Bu sorunların başında vajinal enfeksiyonlar gelmektedir. Özellikle hijyene gerekli önem verilmeyen havuzlarda risk daha fazla olur. Ayrıca, ıslak mayo vajenden çok fazla oranda ısı çektiğinden, ortamda bulunan yararlı bakteriler azalmakta, fırsatçı bakteriler artmakta ve enfeksiyonların oluşmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden havuzdan ya da duştan çıktıktan sonra iyi kurulanmak, ıslak mayoyla kalmamak gerekir. Enfeksiyondan korunmak için alınabilecek en iyi tedbir, suya girmeden hemen önce ve çıktıktan sonra duş almaya dikkat etmektir. Duş alınmadığı takdirde vajenin PH değeri olumsuz etkilenmekte ve enfeksiyon oluşumu artmaktadır. Bu nedenle duşlar PH değeri uygun olan duş jelleri ile yapılmalıdır. Vajinal enfeksiyonun en önemli belirtisi akıntı olmasıdır. Akıntı mantar enfeksiyonlarına bağlı olduğunda peynir kırıntısı, süt kesiği görünümünde iken, mikroplardan kaynaklanan enfeksiyonlarda kötü kokulu, sarımsı ve/veya yeşilimsi bir akıntı olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden uzman hekime müracaat edilmeli ve uygun tedavi alınmalıdır.

“PAMUKLU İÇ ÇAMAŞIRLARI TERCİH EDİLMELİDİR.”

Aşırı sıcaklarda havalandırmayı bozan sentetik iç çamaşırları giyilmemeli, pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Günlük ped kullanmak son derece sakıncalıdır. Hava ile temas engellenip, tekrarlayan vajinal enfeksiyonlara sebep olabilmektedir. Kıyafetlerde özellikle dar pantolonlar tercih edilmemelidir. Genital bölgede deodorant, sprey, pudra gibi ürünlerin kullanılması önerilmemektedir.

Kadınlarda adet döneminde tampon kullanımı sağlıklı bir uygulamadır. Tampon kanın vajen içinde birikimine engel olmakta, kanı tamamen emmektedir. Ancak tamponların sıkça değiştirilmesi gerekir. Özellikle yoğun kanamanın olduğu dönemlerde 3 saatte bir tamponun değiştirilmesi gerekir. Bu sürenin uzun olması halinde ciddi sayılan hastalıklar meydana gelmektedir. Kadınlar zorunlu zamanlarda tamponla denize girebilir. Ancak denizden çıktıktan sonra tamponun hemen değiştirilmesi gerekir. Tercihen adetli dönemde denize havuza girmek yerine hekimle görüşerek adet döngüsünü değiştirip, tatil döneminde kanamasız olabilirler.

.Yaz aylarında beslenmenizi düzenlemek ve günlük 1 porsiyon mutlaka çilek, yaban mersini veya böğürtlen gibi bir meyve yemek antioksidan olarak faydalı olacaktır. Aynı zamanda lif olduğu için kolesterolü düşürür ve bazı kanser tiplerine karşı koruyucudur.

.Stresinizi azaltmak için kirlenin. Toprakla temas edin, çiçek ekin, bağ-bahçe işleri yapın, çıplak ayakla toprağa basın.

.Dışarıda egzersiz yapın. Yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi dışarıda yapılacak bir spor tercih edin.

.Mutlaka gözlerinizi güneşin zararlı ışıklarından koruyun. Güneş gözlüğü, katarakt ve göz çevresinde oluşabilecek kırışıklıklar için önleyicidir.

.Tatile gidin. Tatil kan basıncını (tansiyonu), kalp hızını ve stres hormonlarını düşürür.

.Yaz aylarında yüksek dereceli alkollü içeceklerden uzak durun.

.Sağlıklı uyku şarttır. Belli saatlerde uyuyup, uyanmak önemlidir.

.Yaz aylarında güneşe bağlı cilt hasarı çok yaygındır ve korunmak önemlidir.


İçeriği Paylaşın