Yeni Yılda Yeni Başlangıçlar İçin Somut Hedefler Belirleyin

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, yaklaşan yeni yılda yeni başlangıçların ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yeni Yılda Yeni Başlangıçlar İçin Somut Hedefler Belirleyin

Bizi Takip Et


Yeni yıla girerken birçoğumuz yeni hedefler belirleyip yeni kararlar alıyoruz Bu güne gülümseyerek başlamak, uyku süresini kısaltmak, günde en az 30 sayfa kitap okumak, günde 2 litre su içmek veya spor yapmak olabilir. Bu liste uzadıkça uzar... Ama  yeni yıl yeni başlangıçlar için en çok tercih edlen tarih olur.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, yaklaşan yeni yılda yeni başlangıçların ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, yenilik ihtiyacı sayesinde kişinin psikolojik, fiziksel veya yaşamsal kararlar aldığını söyledi. Özdemir, “Bu dönemde gelişimimize katkı sağlamasını gözeterek bu doğrultuda anlamlı adımlar atar, davranışsal değişiklikler yaparız. İhtiyacımıza yöneldikçe de kendimize yakınlaşır, yeni bir yıla motivasyon ile başlarız” dedi.

Özdemir, kişinin kendisini yenilemesine yardımcı olacak ve daha iyi hissetmesini sağlayacak önemli adımlar atmak için ulaşılabilir ve somut hedefler belirlemesinin önemini vurguladı.

YENİLENMEYE DUYULAN İHTİYAÇ ORTAYA ÇIKIYOR

Yeni yıla girerken hemen hemen herkesin yeni hedefler belirleyip yeni kararlar aldığını belirten Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Yeni yıla sayılı günler kala pek çoğumuz yeni başlangıçlar ümidiyle geleceğe özgü önemli kararlar alırız ve geçtiğimiz yıla yönelik değerlendirme yaparız. Diyet ve spora başlamak, kendimize daha çok zaman ayırmak, zararlı alışkanlıklarımız ile vedalaşmak gibi umut ve heyecanla alınan yeni kararların bir kısmını uygulamaya geçirebilsek de bir kısmını birkaç başarısız denemeden sonra bir sonraki yeni yıla dek rafa kaldırırız. Yeni yıl yaklaşırken, yenilik arayışı ve yenilenmeye duyduğumuz ihtiyaç ortaya çıkar.” diye konuştu.

YENİLİK VE YENİLENME ÖNEMLİ BİR İHTİYAÇ

Yenilenmenin kişinin var olan potansiyelini ortaya çıkarma fırsatı sunan ve gelişimini yordayan bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, “Yenilik ihtiyacı sayesinde psikolojik, fiziksel veya yaşamsal kararlar alır ve gelişimimize katkı sağlamasını gözeterek bu doğrultuda anlamlı adımlar atar, davranışsal değişiklikler yaparız. İhtiyacımıza yöneldikçe de kendimize yakınlaşır, yeni bir yıla motivasyon ile başlarız.” dedi.

YENİ YILDA YENİ KARARLAR VERME GELENEĞİ

Yeni yılın yeni bir başlangıcı çağrıştırdığını kaydeden Penbesel Özdemir, “Yeni yıl yalnızca yeni hedefler oluşturmayı değil, değişim motivasyonunu da sağlar. Yeniliğe ve yenilenmeye duyulan özlemle alınan kararlar, istek ve motivasyon uyandırır. Yeni bir yılın başlangıcında koyulan hedefleri gerçekleştirmeye çalışmak, kişinin işlevselliğine yönelik yaptığı yatırım bağlamında umudu ve insanı canlı tutar. Aynı zamanda yeni yılda yeni kararlar verme geleneği kişinin kendiliğinden başlattığı davranışsal değişikliklere yönelik kararlılığını gözlemleyebilmesi için de bir fırsat oluşumu sunar. Dolayısıyla kişinin içsel ve dışsal motivasyon kaynakları yeni yıl ile birlikte harekete geçer ve yaşamı için pozitif kararlar almasına yardım eder.” dedi.

POZİTİF KARARLARI HEP BU DÖNEMDE ALIYORUZ

Hayatımızla ilgili pozitif kararların özellikle yeni yılın başında alınmasının nedenlerine de değinen Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, şunları söyledi:

“Yeni bir yılın hayatımıza girmesiyle birlikte aldığımız kararlarda umut, sevinç ve heyecan gibi duygular ile farkındalık ve yaratıcılık gibi durumlar eşlik etmeye başlar. Yılın başlangıç zamanını umut veren bir döngü haline getiren şey sadece zamanın değişmesi değil, farkındalık ve yaratıcılık becerilerimizin devreye girmesiyle birlikte aldığımız pozitif kararlardır. Yeni yılda genellikle rutin haline gelmiş veya alışkanlığımızı oluşturan yaşam tarzımızı değiştirmeye yönelik hedefler oluşturmaya başlarız. Bu alışkanlıklar yaşamımız üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkiye sahip, değişmesi zor alışkanlıklar olabilir. Yenilenme beklentisiyle koyulan yeni hedefler sayesinde olumlu ve yeterince iyi yaşamsal deneyimler edinmeyi ve daha iyi bir versiyonumuza dönüşmeyi isteriz. Yenilenme ve dönüşüm için ise pozitif kararlara ihtiyaç duyarız.”

SOMUT HEDEFLER BELİRLENMELİ

Uzman Klinik Psikolog Penbesel Özdemir, yeni yılda yeni başlangıçlar ile kişinin kendisini yenilemesine yardımcı olacak ve daha iyi hissetmesini sağlayacak önemli adımlar atmak için ulaşılabilir ve somut hedefler belirlemenin önemini vurgulayarak önerilerini şöyle sıraladı:

“Hedeflerimizi oluştururken psikolojik ihtiyaç ve isteklerimizi gözetmeli, hedeflerimiz sonucunda ulaşmayı düşlediğimiz beklentilerimizi gerçeğe uygun bir biçimde yapılandırmalı, küçük başlangıçlar ile hedefe doğru yönelmeli ve adım atmalıyız. 

Yeniliğe duyulan ihtiyacı anlamak veya ihtiyacımıza yönelik harekete geçerken bunu bir uzman desteği ile yapmak için bu yeni yılda psikolojik yardım almak hem yenilenmenize hem de duygularınızı keşfetmenize yardımcı olacaktır. 

ZORLUKLAR KARŞISINDA ESNEK OLMA BECERİSİ GELİŞTİRİLMELİ

Geçmiş deneyimlerimizden öğrenip şimdiye odaklanmak, güçlü ve güçlenmeye ihtiyaç duyan yönlerimizi tanımak ve şefkatle kabul etmek, zorluklar karşısında esnek olma becerimizi geliştirmek ve psikolojik sağlığımızı ve iyilik halimizi korumak için sorumluluk almak kendimizi daha iyi hissetmemize yardımcı olabilir. 2023’e günler kala, yeni yıl ile birlikte var olan potansiyelimizi keşfettiğimiz ve hayallerimizi gerçekleştirebildiğimiz bir yıl olmasını diliyorum.”


İçeriği Paylaşın