Yılbaşını Sağlıklı Geçirmek İçin Neler Yemeli?

Yılbaşını Sağlıklı Geçirmek İçin Neler Yemeli?

Yılbaşını Sağlıklı Geçirmek İçin Neler Yemeli?

Bizi Takip Et


Yeni bir yılın coşkusu, sevdiğiniz kişilerle eğlenceli bir gece ve birbirinden göz alıcı sofralar… İlk bakışta göze hoş gelen bu tablo size hazımsızlık, şişkinlik, mide ağrısı gibi şikayetlerle ve fazla kilolarla dönebilir.

Akşam yemeğini belirli bir saatte bitirmek, tatlı tüketiminde aşırıya kaçmamak, kızartma ve mezelerden uzak durmak ise yılbaşı gecesi önerilerinden sadece birkaçı.

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, yılbaşı günü sabah ve öğlen neler yenmeli, yılbaşı akşamı yemekte hangi besinler tercih edilmeli, yılbaşının ertesi günü nasıl beslenmeli ve benzeri soruları yanıtladı.

31 ARALIK GÜNÜNE GÜZEL BİR KAHVALTI İLE BAŞLAYIN

Yılbaşı günü yoğun bir gün geçirildiği için öğün kaçırma durumu oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak bilinmelidir ki; öğünü kaçırmış olmak açlığı tetikleyerek yeme isteğini artırmaktadır.

Güne güzel ve hafif bir kahvaltı ile başlamak dinamik, enerji dolu ve mutlu bir başlangıç demektir. Sonrasında hafif bir öğle yemeği yenilmelidir. Peynirli veya tonbalıklı ya da tavuklu, sossuz bir salata güzel bir alternatif olabilir.

YEMEKLERİNİ KÜÇÜK LOKMALARLA YİYİN

Yoğun yemek sonrasında kalbe binen yük artar ve kalp krizi geçirme riski yaş gözetmeksizin oluşur. O akşam yenilen yemekler mümkün olduğunca yavaş yavaş ve küçük lokmalarla iyi çiğneyerek tüketilmelidir.

Yağlı ve ağır yemekler fazla miktarlarda tüketilirse sindirim sisteminde bozukluklara yol açarak mide bulantısı, ishal, mide krampları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Miktarlarına dikkat ederek çeşitli besinleri tüketebilirsiniz

YILBAŞINDA ZİYAFETTE BU ADIMLARI İZLEYİN:

·    Ana yemek yanına az miktarda pilav veya makarna ve salata ile akşam öğününüzü tüketerek doğru bir başlangıç yapılmalıdır.
·    Akşam yemeğinde meze, zeytinyağlı, kızartma, kavurma gibi yemekler olmamasına dikkat edilmelidir.
·    Yemek öncesi yemek sırası veya sonrasında su ihmal edilmemelidir.
·    Yemekten en az 2 saat sonra 1 kase kuruyemiş veya patlamış mısır ilk ara öğün olarak tercih edilmelidir. Vakit geçirebileceğiniz ve lif içeriği zengin tok tutacak yiyeceklerdir.
·    İlerleyen vakitlerde 1-2 porsiyon meyve ile yeme işlemi bitirilmelidir.
·    Dışarıda yemek yemeyi planlayanlar bu çeşitlerin tümünü aynı anda görebilirler. Yapılması gereken öncelikle ana yemeği yemek sonrasında 2 saat aralıklarla az porsiyonlarda diğer çeşitlerden tüketmektir.
·    Yağlı ve tuzlu gıdalar; cips, kızartılmış kavrulmuş besinler, salam, sosis, sucuk gibi gıdalar doymuş yağ açısından da yüksek içeriğe sahip olduklarından tüketilmemelidir.
·    O akşam alkol almak isteyenler aşırıya kaçmamalıdır.
·    Tatlı tüketilmek istenirse muhakkak sütlü tatlılar tercih edilmeli veya kuru ve taze meyveler ile bu istek giderilmelidir.
·    Yılbaşı ertesi günü orta tempoda en az 1 saat yürüyüş yapılmalıdır.


İçeriği Paylaşın