Zehirli Guatra Atom Tedavisi

Zehirli Guatra Atom Tedavisi

Zehirli Guatra Atom Tedavisi

Bizi Takip Et


Halk arasında “zehirli guatr” ya da “iç guatr” olarak bilinen tiroid bezinin aşırı çalışması durumunda uygulanan bir tedavi yöntemi de radyoaktif iyottur. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Dr. Necati Yılmaz, “Radyoaktif İyot Tedavisi” ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

. Radyoaktif iyot tedavisi nedir?
Tıbben “Hipertiroidi” denilen halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hastalığın radyoaktif iyotla kalıcı olarak tedavi edilmesidir.

. Tedavi kimlere uygulanır?
Tiroid hormon düzeyi yüksek guatrlı hastalara uygulanır. Yaşlı, kalp hastalığı, şeker hastalığı olanlara da uygulanır. Bilimsel araştırmalar çocukluk çağındaki zehirli guatr hastalığında dahi kullanabileceğini ve üstünlüklerini ortaya çıkarmıştır.

. Ne kadar sürede uygulanır?
Önce muayene olup bu tedavi için uygun bir aday olup olmadığınız kararlaştırılıyor. Bu aşamadan sonra radyoaktif iyot siparişi yapılıyor ve birkaç gün sonra geldiğinizde tedavi uygulanıyor ve bazı önlemler alarak evinize gidiyorsunuz.

. Ameliyata gerek var mı?
Bu tedavi tam ve eksiksiz uygulanırsa ve eğer başka bir komplikasyonunuz yoksa ameliyat olmayacaksınız. Bu tedavi sayesinde “zehirli guatr” da ameliyat olma ihtiyacı azalmıştır ama bazı tıbbi durumlar ki yine de bazı hastalar ameliyat olma ihtiyacında bulunuyor.

. Radyoaktif iyot tedavisi zararlı mı?
Zararı ve özel bir yan tesiri yok, çocuk sahibi olmanızı engellemez, hamilelere verilmez, bilimsel araştırmalar; kanser yapıcı etkisinin olmadığını ortaya çıkarmıştır.

. Nasıl uygulanıyor?
Ayaktan tedavi olarak yapılıyor. Bir defada kapsül veya sıvı olarak veriliyor: nadir durumlarda tekrar yapılabiliyor. Beraberinde ağır bir kalp hastalığı vs… yoksa hastaneye yatmanıza gerek yok.

. Ayaktan radyoaktif iyot tedavisi alacak hastaların uyması gereken kurallar neler?

1- Şayet kullanıyorsanız doktorunuz aksine bir talimat vermemiş ise radyoaktif verilmesinden 2 gün önce antitiroid ilacı bırakınız ve radyoaktif iyot verilmesinden 5 gün sonrasına kadar kullanmayınız.

2- Radyoaktif iyot alınacak gün en az 4 saattir aç olacak şekilde laboratuarımıza geliniz,

3- Size merkezimizde verilecek radyoaktif iyot kapsülünü dikkatle tarif edileceği biçimde yutunuz,

4- Kapsülü yuttuktan 2 saat sonrasına kadar bir şey yemeyiniz,

5- Verilen radyoaktif iyot özellikle bebekler ve çocuklar için risk teşkil edebileceğinden 3 gün süre ile onlarla uzun süreli yakın temasta (kucakta taşımak, birlikte yatmak gibi) bulunmayınız, bu süre zarfında eşinizden ayrı ve tercihen başka odada yatınız,

6- Özellikle idrarınız bulaştırıcı olabileceğinden 3 gün süre ile ayrı tuvalet kullanınız ve etrafa bulaştırmadan bol su ile dikkatle temizleyiniz.

7- Tükrük vb. gibi çevreye bulaşmaması için itina gösteriniz, ayrı bardak, çanak vs. kullanınız.

8- Yukarıda belirtilen potansiyel risklere rağmen hastanın çevreye radyasyon etkisi kabul edilebilir düzeyde olduğundan Atom Enerjisi Kurumu kuralları gereği bu tedavinin ayaktan verildiğini ve güvenilir olduğunu unutmayınız,

9- Tedavinin özellikle yüksek doz verilenlerde nadiren ortaya çıkan hafif şiddette geçici ve aspirine cevap veren boğaz ağrısı dışında yan tesiri olmadığını hatırlatırız.


İçeriği Paylaşın