83 Yaşındaki Hastaya Koroner Bybass Ameliyatı

83 Yaşındaki Hastaya Koroner Bybass Ameliyatı

83 Yaşındaki Hastaya Koroner Bybass Ameliyatı

Bizi Takip Et


İstanbul’da yaşayan VerjinTuraç’ın kalbi, bir yıl önce alarm vermeye başladı. Kalp damarlarının üçünde büyük oranda tıkanıklık saptanan kadın, 83 yaşında olmasına rağmen bypass ameliyatına alındı. Son derece başarılı geçen operasyonun ardından sağlığına kavuşan yaşlı kadın yeniden hayata döndü ve taburcu edildi.

 

Turaç ailesi için her şey bir yıl önce başladı. 83 yaşındaki anne Verjin Turaç önce fenalaştı sonra nefes alamadığı için hastaneye kaldırıldı. Yaşlı kadının kalbindeki damarların neredeyse tamamı tıkanmıştı. Tek çare bypass’tı.  Ancak ailenin gittiği veya sevk edildiği hastaneler yaşlı hastalar için son derece riskli olduğu gerekçesiyle bu ameliyatı kabul etmedi. Ancak riskli yaş grubunda olduğu için ameliyat edilemeyen 83 yaşındaki kadın,  tedavi gördüğü hastanede aniden fenalaştı.  Medical Park Fatih Hastanesi’ne sevk edildiğinde kalp krizi geçiriyordu. Prof. Dr. İbrahim Bayar Çınar ve ekibi vakit kaybetmeden yaşlı kadını ameliyata aldı ve koroner bypass ameliyatını gerçekleştirdi.

 

Prof. Dr. İbrahim Bayar Çınar ameliyatla ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Hasta bize 112 ambulans ile geldi. Kordiyojenik şok tablosu içindeydi. Kalp krizinin en ağır şeklini geçiriyordu. Ekokardiyografi ve koroner anjiografi yaptık. Eko’da kalbin kasılma gücü yüzde 30’un altına inmişti. Sağ koroner kalp damarının tamamımı, ana koroner kalp damarının ise yüzde 99’u tıkalıydı. Hastaya acil müdahale edilmesi gerektiği için ekip olarak riskleri üstlendik.  Hastanın kalp krizi geçirmesi bu riskli ameliyatı üstlenmemiz üzerinde etkili oldu. Ancak lezyonları kritik olan 80 -90 yaş ve üstü hastaları da ameliyat edilebilmektedir.”

 

YAŞLILARDA BYPASS AMELİYATI RİSKLİ Mİ?

 

Yaşlı hastalarda bypass ameliyatı sırasında ve sonrasında komplikasyon görülme oranının daha yüksek olduğuna dikati çeken Prof. Dr. İbrahim Bayar Çınar şöyle konuştu:

 

“Felç, böbrek ve solunum yetmezliği gibi komplikasyonların yanı sıra yaraların geç iyileştiği durumlarla da karşılaşılabiliyoruz. Ancak 83 yaşındaki bu hastamızda yapılan kontroller sonrası ameliyat için uygunluk belirledik ve ailesinin de onayı ile operasyon kararı verdik. Birçok hastanenin risk olarak gördüğü ve kabul etmediği bu ameliyatı yaklaşık üç saatte, üç damara bypass uygulayarak tamamladık. Ameliyat sonrası bir gün yoğun bakım ünitesinde kalan hastamızı taburcu etmenin mutluğunu yaşıyoruz.”

 

YAŞLILARDA KALP SAĞLIĞI ÖNEMLİ

Yaşlı hastalarda kalp sağlığını korumanın tek bir yolu olmadığına, erken teşhisin ise hayati önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Çınar, şu önerilerde bulundu:

 

“Özellikle 80 yaş ve üstü kişiler sağlıklı beslenme programı uygulamalıdır.

 

. Yaşlılarda şeker kontrolleri ihmal edilmemelidir.

 

. Düzenli fiziksel aktivite yapılması son derece önemlidir.

 

. Yaşlılarda sağlık kontrolleri zamanında yapılmalıdır.

 

. Özellikle karın, bel, sırt ve göğüs ağrısı şikayetinde mutlaka vakit kaybedilmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır.”


İçeriği Paylaşın