AİFD, Yeni Fiyat Kararnamesi`ne Tepkili

AİFD, Yeni Fiyat Kararnamesi`ne Tepkili

AİFD, Yeni Fiyat Kararnamesi`ne Tepkili

Bizi Takip Et


Hükümet, 18 Eylül’de yayınladığı yeni fiyat kararnamesini 4 Aralık 2009 Cuma günü itibarı ile uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) ise yeni düzenlemelerin hastalar ve ilaç sektörü için ciddi sıkıntılar yaratabileceği bildiriliyor.

4 Aralık 2009 Cuma günü yürürlüğe girecek olan yeni fiyat kararnamesi hastaları ve ilaç sektörünü sıkıntıya sokacak. Bu konuda Hükümet ile uzlaşma sağlamak için çaba gösteren Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), “Anlaşma sağlanamadığı takdirde sektörde büyük sıkıntı doğmasından ve yaklaşık 4 bin ilacı etkileyecek, bazı ilaçların bulunmasını zorlaştırabilecek darlıklar yaşanmasından endişe edildiğini” bildirdi.

40 araştırmacı ilaç firmasını çatısı altında toplayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Başkan Yardımcısı Engin Güner, “Önümüzdeki günlerde bu konuda Hükümet ile bir görüş birliği sağlanacağını umduklarını, bu yaklaşım değişmediği takdirde, 4 Aralık’tan sonra büyük sıkıntılar yaşanabileceğini” belirtti.

Yapılan düzenlemelerin yaklaşık 4.000 ilacı kapsayan önemli değişiklikler getirdiğini ve bu kararlardan bütün dağıtım zinciri etkileneceği için hastaların bazı ilaçlara erişiminde aksamalar yaşanabileceğini kaydeden Güner şöyle devam etti:

“Üreticiler, dağıtımcılar, toptancılar ve eczacılar dahil olmak üzere bütün ilaç tedarik zinciri bu politika değişikliklerinden büyük ölçüde etkilenecektir. Bu koşullar altında bazı ilaçların tedarik edilmesinde aksamalar yaşanabileceği endişesi taşımaktayız. Bu durum, tedaviye ihtiyaç duyan hastalar açısından çok büyük sıkıntılara yol açabilir.”

4000 İLAÇ ETKİLENİYOR

AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, 4000 civarında ilacı etkileyen kararların sektörde şok etkisi yarattığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Kalp damar, diyabet ve kanser gibi son derece kritik hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçların hastalarımıza tedariğinin aksaması muhtemeldir. Bu durumu önlemek ve aynı zamanda Hükümetimizin bütçe tasarruf ihtiyaçlarını da karşılayacak ve bütün sektör tarafından kabul edilebilecek  bir uzlaşma sağlamak için çabalarımızı arttırarak sürdürüyoruz. Sadece Orijinal ve Jenerik ilaç üreticilerinin değil aynı zamanda, dağıtımcıların ve özellikle ülkemizdeki 24 bin eczanenin sıkıntılarının da bilincindeyiz. Halen Hükümetimizle bir uzlaşmaya vararak gelecek aydan itibaren yaşayabileceğimiz olası bir  krizi önleyebileceğimizi umut ediyorum.”

AİFD olarak görüşmelerde gerçekçi ve uygulanabilir kararların alınması için yapıcı ve çözüme odaklanan bir yaklaşım benimsediklerini vurgulayan Güner şöyle devam etti:

“Hükümetimizin bütçe tasarrufu sağlamak konusundaki acil ihtiyaç ve sıkıntılarını gayet iyi biliyor ve anlayışla karşılıyoruz. Bu noktadan hareketle görüşmeler sırasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na 2 milyar TL’den fazla tasarruf sağlayacak öneriler getirdiğimiz halde  uzlaşma sağlanamadan yeni fiyat kararnamesi yayınlanmış oldu. Şimdi umudumuz, fiyat kararnamesinin yürürlüğe girmesinin hiç değilse 1 Ocak 2010 tarihine kadar ertelenmesi ve o zamana dek hastalarımızın, sektörümüzün ve ülkemizin yararına bir uzlaşmanın sağlanabilmesidir.”


İçeriği Paylaşın