Akran Zorbalığı Çocuklarda Yeme Bozukluğunu Tetikliyor

Ergenlik döneminin beraberinde getirdiği bedensel değişimler, sınav stresi, arkadaş çevresi tarafından kabul edilip beğenilme isteği ve akran zorbalığı ergenlik döneminde yeme bozukluklarının tetikleyicisi olabilir.

Akran Zorbalığı Çocuklarda Yeme  Bozukluğunu Tetikliyor

Bizi Takip Et


Ergenlik döneminde yaşanan bedensel değişimler, okul sorumlulukları, performans kaygısı, sınav stresi, arkadaş çevresi tarafından kabul edilip beğenilme isteği ve kilo veya başka bedensel özellikler üzerinden yapılan akran zorbalığı ergenlik döneminde yeme bozukluklarının tetikleyicisi olabiliyor. 

Ergenlik sürecinin getirdiği bedensel ve duygusal değişimleri yönetmekte zorlanma, akranlar tarafından kabul edilme ve beğenilme arzusu, sınav stresi, iyi bir lisede eğitim alma çabası ve gelecek kaygısının yanı sıra gelen aile baskısı, çok yiyip kilo alma ya da sıkı diyetlere başlayıp yemek yemeyi kısıtlama döngüsüne, özetle yeme bozukluğuna neden olabilir. 

AKRAN ZORBALIĞI, YEME BOZUKLUKLARINA ZEMİN HAZIRLIYOR

Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi tanı kriterleri belirlenmiş yeme bozukluklarının kökeninin, psikolojik etkenlere dayandığını belirten Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, kilo veya başka bedensel özellikler üzerinden akran zorbalığına maruz kalmanın da yeme bozukluklarının tetiklenmesi için zemin hazırladığını söylüyor.

ÇOCUĞA “SEN DEĞERLİSİN” MESAJI VERİLMELİ

Yeme bozukluğunun özellikle yetersiz hissettirilen, önüne yüksek hedefler konulan, sadece başarılı olursa veya belli görüntüde olursa sevilebileceği mesajı verilen çocuklarda ortaya çıktığının altını çizen Bayraktar, ailelerin bu sürecin zorluklarını kabul edip çocuklarına karşı anlayışı elden bırakmaması gerektiği uyarısında bulunarak, “Aileler, özellikle bu süreçte çocuklarına baskı yapmak yerine, sağlıklı sınırlar çizerek destek olmalıdır. Çocuklara, stresi sağlıklı şekilde yönetme becerileri kazandırmak ve her koşulda onlara değerli, sevilebilir, yeterli olduğunun mesajını vermek gerekmektedir. Kendini değerli ve yeterli hisseden çocuklar, kendilerine gerçekçi hedefler koyup onlara ulaşma yolunda daha emin adımlar atarken hayatı çok daha huzurlu yaşar. Yeme bozukluğunun gelişim üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alınarak, bu süreçte zorlanan çocukların, mutlaka hekim kontrolünde olup psikolojik destek alması gerekmektedir.” dedi.

 

 

 


İçeriği Paylaşın