Alerjik Nezle Astım Riskini Arttırıyor

Alerjik Nezle Astım Riskini Arttırıyor

Alerjik Nezle Astım Riskini Arttırıyor

Bizi Takip Et


Dünyada en sık görülen solunum yolu hastalığının Astım olduğunu, yaklaşık her 7-8 çocuktan birinde görüldüğü, özellikle çocuklarda alerjik nezle ve astımın birlikte görülme riski bulunduğu belirtiliyor. Astımlı çocukların yüzde 75’inde alerjik nezle, alerjik nezleli çocukların yüzde 20-40’ında ise astım olduğu vurgulanıyor.

Türk Toraks Derneği ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından kurulan GARD (Global Alliance Against Respiratory Diseases ), Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle, her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü, ülkemizde ve dünyada “Dünya Astım Günü” olarak kutlanıyor.

İstanbul Alerji Merkezi Doktorlarından, Çocuk Alerji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, Dünya Astım Günü sebebiyle alerjik nezle ve astım ilişkisine dikkat çekti. Genellikle alerjik nezlenin çocuklarda, astım ile birlikte oluşmasına rağmen Alerjik nezlenin basite alındığının altını çizdi. Dünyada en sık görülen solunum yolu hastalığının Astım olduğunu ve yaklaşık her 7-8 çocuktan birinde görüldüğünü söyledi. Özellikle çocuklarda alerjik nezlenin ve astımın birlikte görülme riski bulunduğunu, astımlı çocukların yüzde 75’inde alerjik nezle, alerjik nezleli çocuklarda ise yüzde 20-40 oranında astım olduğunu sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ahmet Akçay; bahar alerjisinin sık sinüzit, geniz eti büyümesi, sık kulak iltihabı gibi sonuçlara neden olduğunu, genellikle burunları tıkalı çocukların uyku kalitelerinin bozulduğunu, iyi bir uyku alamayan çocukların ise gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hissettiklerini söyledi. Bahar alerjisi olan çocukların kokulara aşırı hassas olduklarını, bu çocukların çamaşırlarının parfümsüz deterjanla yıkanmasını ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılmasını tavsiye etti.

ASTIM TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR

Astımın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Akçay; alerji aşısı tedavisi denilen immunoterapi tedavisinin, bahar alerjisinin astım hastalığına dönüşmesini ve astım hastalığı varsa da hastalığın ilerlemesini engelleneceğini söyledi. Prof. Dr. Akçay şöyle konuştu: “Alerjik astımın tedavisindeki en etkili yol aşılama yöntemidir ve bu yöntemle hastalıktan kurtulmak mümkündür. Alerji aşıları, astımın gidişatını değiştirebilme potansiyeline sahip tek tedavidir. Mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Çünkü alerji aşıları dışındaki tedavilerin hiçbiri hastalığın vücuttan atılmasını sağlamaz, sadece mevcut yangının seviyesini azaltır. Aşı tedavisinde cilt altına enjeksiyon ve dil altı tablet şeklinde metotlar uygulanır, her iki yöntemin de etkilidir ve bu tedavi metotlarının 5 yaşından büyüklerde uygulanabilir.”


İçeriği Paylaşın