Ameliyatsız estetik: Dolgu uygulamaları

Ameliyatsız estetik: Dolgu uygulamaları

Ameliyatsız estetik: Dolgu uygulamaları

Bizi Takip Et


Avrupa Şafak Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Alborz Müşfiki, ameliyatsız estetik uygulamalarını Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.

DOLGU UYGULAMALARI

Dolgu maddelerini ne amaçla kullanılır? Dolgu maddesinin içeriği nedir?
Zaman içerisinde cilt altındaki yağ dokusu erimeye ve kaybolmaya başlar. Güneş ışınları, çevresel faktörler ve yaşlanma gibi faktörler bu konuda etkilidir. Bu erime genç ve güzel cilt görüntüsünün de zamanla kaybedilmesine yol açar. Tekrardan gençleşmek için ise dolgu maddelerinden yararlanılır. Kaybolan maddeler tekrar cilt altına koyulur. Dolgu maddelerinin etken maddesi, hyaluronik asit denilen bir tür maddedir. Hyaluronik asit maddesi, bağ dokusunun asıl yapı taşıdır. Tamamen cildi sertleştirmek veya gerginleştirmek için kullanılır. Dolgu ile sarkmalar, çizgiler,  kırışıklıklar yok edilir ve tekrardan genç bir görüntü kazandırılır. Hyaluronik asit maddesi, doğal olarak aslında vücutta bulunan ve zaman ilerledikçe özellikle de otuzlu yaşlardan sonra yavaş yavaş erimeye başlayan bir özelliktedir. Bu madde kemik, kıkırdak ve deri altında bulunur. Vücutta toplamda ortalama 15- 20 gram hyaluronik asit maddesi bulunur.

Dolgu maddeleri en çok hangi alanlarda kullanılıyor?
Dolgu maddesi, doğal bir madde olduğu için ve vücudumuzda bulunan hyaluronik asit maddesine benzediği için yüzün her bölgesinde kullanılabilir. Önemli olan bunu doğru bir şekilde kullanmaktır. Gülüş çizgilerine, dudaklara, gözaltı çukurlarına, şakak bölgesine, elmacık kemiklerine, çeneye, çene hatlarına dikkatli bir şekilde deneyimli bir hekim tarafından uygulanabilir. Çünkü yanlış bir alana kullanılması damar veya sinire denk gelmesi büyük sorunlar yaratabilir. Bu konuda eğitim gören doktorlar tarafından yapılması çok önemlidir.

DUDAK DOLGUSU

Günümüzde en popüler olanlardan biri, dudak dolgusu… Bu konuda biraz bilgi verebilir misiniz? Bu konuda nelere dikkat edilmelidir?
İlk başta kişi için doğru bir inceleme ve değerlendirme yapmak gerekir. Direkt bir fotoğraftaki dudağı istemek doğru değildir; çünkü herkesin kendisine özgü bir dudak şekli ve formu vardır. Dudak dolgusunda, çok ince dudaklara ve hacim kaybı olan dudaklara bu maddeyle hacim verilir ve uygun bir şekilde şekil değiştirilir. Kimi zaman da dudaklar asimetrik olabiliyor. Örneğin, düşük veya yüksek dudaklar olabiliyor. Bunlar da dudak dolgusu ile düzeltilebilir. Yumuşak ve sert olmak üzere farklı çeşitlerde dolgular bulunmaktadır. Her dolgu dudak için kullanılmaz. Örneğin dudakta yumuşak dolgu kullanılmalıdır. Eğer ağır ve yanlış bir dolgu kullanılırsa konuşma yetisi kaybedilebilir.

İşlemin etkisi ne kadar sürer? Gerek dudağa, gerek gözaltına, gerek yanaklara uygulanan dolguların belli bir ömrü var değil mi?
Bu maddeler doğal ve vücut tarafından eritilen maddelerdir. Unutulmamalıdır ki kalıcı dolgular, kalıcı problemler yaratır. Dudakta kullanılan yumuşak dolgunun 9 aya kadar kalıcılığı vardır. Zamanla erimeye başlar. Gözaltı dolguları 6-9 aya kadar kalıcı olabilir. Sigara kullanımı veya tiroit, guatr hastalıkları dolgunun daha çabuk erimesine neden olur. Genel olarak 9 ay 1 sene içerisinde kalıcılık gösterir.

Dr. Alborz Müşfiki

DOLGU UYGULAMASINDA GÖRÜLEN PROBLEMLER

Dolgu uygulamasına bağlı bir takım yan etkiler ortaya çıkabilir mi?  Dolgu uygulamaları alerji yapabilir mi? Başka ne tür yan etkiler yapabilir? Dolgu uyguladığınız yerde iz kalır mı? Bir morarma olur mu?
Bu madde doğal ve vücudumuza yapısal olarak yakın olduğu için, doğru uygulama yapıldığı takdirde bir yan etki görülmez. Bu maddeler alerji, bakteri ve protein testi yapılmış halde, hazır halde sunulur. Bunun için bir sıkıntı yaşanmaz. Alerji çok nadir olarak görülebilir. Ama sonuçta her uygulamanın bir yan etkisi olabilir. 72 saat içinde geçici morarma, kızarma ve kaşıntı gibi yan etkiler görülebilir. Bunlar geçici şeylerdir. Örneğin aylar sonra nadir de olsa dolguda toparlanma ve apse oluşma gibi bir durumlar görülebilir. Uyumlu oldukları için tüm bu sorunların çözümü vardır. Dolguyu koyduktan sonra toparlama oluşmuşsa yeni enzimler ile o maddeyi eritilir ve durum kurtarılır. Antibiyotik tedaviler de var.

DOLGU BAŞKA HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Peki, bu uygulamaları gerçekleştirmek ne kadar zaman alır?  Daha sonra bir doktor kontrolü gerekir mi?  Ne kadar süre sonra güneşe çıkabilirsin, denize girebilirsin diyebilirsiniz?
Dolgu işlemleri, en fazla 15-20 dakika kadar sürer. İlk 10 dakika içinde anestezi kremler sürerek iğne açısında hastaya konfor sağlanır. İlk üç gün önemlidir. İlk üç gün çok güneşte durulmamalı, sıcak suya temas edilmemelidir. Tam bir jel kıvamında olduğu için ilk üç gün oturması için zamana ihtiyaç duyulur. Önemli bir durum olmadıkça kontrole gerek kalmaz. İşlemden bir gün sonra normal aktivitelere devam edilebilir. Dolguyu, her branş kendine özgü bir amaçla kullanır. Dermatologlar en çok yüz bölgesine kullanır. Eller ve boyundaki çizgiler için de kullanılabilir. Çoğu zaman bacak şekli değiştirme veya kavis düzeltme amacıyla da kullanılabilir.


İçeriği Paylaşın