Ameliyatsız Yüz Gençleştirme

Ameliyatsız Yüz Gençleştirme

Ameliyatsız Yüz Gençleştirme

Bizi Takip Et


Daha genç ve dinamik bir cilde sahip olmak için ne tür yöntemler vardır? Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına neye göre karar verilir? Bu tür yöntemlerle genelde kaç yaş daha genç görünmek mümkündür? PRP yöntemi nasıl yapılır? PRP yapılan bir hasta için bir seans yeterli midir? İğne enjeksiyonları yüzün hangi bölgesine yapılır? Herhangi bir acı hissedilir mi? İğne izleri belli olur mu? Mezoterapi en çok kimlerde tercih edilir? Somon DNA’sı nasıl bir yöntemdir? Geçici dolgu nedir? Etkileri ne kadar sürer? Dolgular yüzün hangi bölgelerine yapılır? Botoks yüzün hangi bölgesindeki kırışıklıklar için kullanılır? Botoks etkisi ne kadar sürer? Ne kadar süre ile yenilenmesi gerekir? Botoksa bağlı ne gibi yan etkiler ortaya çıkabilir?

Özel Ataköy Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Semra Akıntürk Eroğlu ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemleri hakkında merak edilen soruları Sağlığım İçin Herşey’de yanıtladı.

HANGİ YÖNTEMLER VAR? 

. Daha genç, daha dinamik ve taze bir cilde sahip olabilmek için ne tür yöntemler vardır?
“Ameliyatsız cilt gençleştirme yöntemleri, ameliyatın komplikasyonları yaşanmadığı, genel anestezi alınmadığı, iş ve sosyal yaşantıya çok kolay dönüldüğü için şu anda en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır. Ameliyatsız cilt gençleştirme yöntemleri arasında en fazla iğne ile uygulanan özel tedavi yöntemleri vardır. Bu iğne tedavileri PRP, mezoterapi, somon DNA’sı ve hyaluronik asit aşısıdır. Teknolojinin gelişmesiyle beraber iğnesiz uygulanan tedavi yöntemleri de vardır. Bunlar fokuslu ultrason, lazer, örümcek ağı (iple yüz germe), botoks ve fraksiyonel radyofrekans yöntemleridir. Bu yöntemlerle artık sarkık olmayan sağlıklı, genç ciltler ameliyatsız elde edilmektedir.”

7-10 YIL DAHA GENÇ GÖRÜNMEK MÜMKÜN

. Hangi tedavi yönteminin uygulanacağına neye göre karar verilir?
“Hastanın yaşı, başka bir hastalığı olup olmadığı çok önemlidir. Alın bölgesi, göz çevresi, yanak ve çene çizgileri, boyun bölgesi bir bütün olarak değerlendirilir. Hasta hangi bölgesindeki şikayetle gelirse gelsin yüz anatomisine uygun olan tedavi yöntemine karar verilir.”

. Bu tür yöntemlerle genelde kaç yaş daha genç görünmek mümkündür?
“Bilimsel araştırmalara göre, doğru yapılan işlemler sonrasında 7-10 yıla kadar daha genç görünmek mümkündür.”

“GÜNEŞ, CİLDİ YAŞLANDIRAN EN ÖNEMLİ FAKTÖR”

. Kırışıklık, sarkmalar, göz altı torbaları dışında bir takım lekeler ve yara izleri de bu işin içine girer mi?
“Yaşlanma süreci içerisinde sadece genetik faktörler değil dış faktörler de çok etkilidir. Bunların içerisinde güneş, cildin yaşlanma süresinde çok önemli bir faktördür. Cildin lekelenmesi ve ben oluşumu bilinçsiz güneşlenme sonucu oluşur. Bunlar da yaşlılık sürecini hızlandırır. Çevre kirliliği, sigara tüketimi, düzensiz beslenme gibi dış faktörler cildi oldukça fazla etkiler.”

. PRP yöntemi nasıl yapılır? 
“PRP, doğal olan en önemli yöntemlerden biridir. PRP, kişinin kendi kanı ile yapılan bir işlemdir. Bir miktar kan alınarak özel bir cihazdan geçirilir. Santrifüj denilen bu işlemde bize lazım olan pıhtı hücreleri alınıp buradan kullanılır. Cildin onarımını sağlayan hücreler özel yöntemlerle daha yoğun bir halde cilde enjekte edilir. Bu şekilde ciltte kollajen sentezi artar ve cilt daha canlı, daha parlak ve daha sıkı bir hale gelir. Yaz döneminde de uygulanabilen bir yöntemdir. Güneşten koruma özelliği de olduğu için doğal ve yan etkisi olmayan bir işlemdir.”

‘‘PRP YÖNTEMİ İLK YAPILDIĞINDA 3 SEANS UYGULANIR’’

. PRP yapılan bir hasta için bir seans yeterli midir? Birkaç seans tekrarlamak gerekir mi? İğne enjeksiyonları yüzün hangi bölgesine yapılır? Herhangi bir acı hissedilir mi? İşlem öncesi anestezik krem sürülür mü? İşlem sonrası kişi herhangi bir davete katılabilir mi? İğne izleri belli olur mu?
“İlk yapıldığında 3 hafta aralıklarla bir 3 seans uygulamak gerekir. Daha sonra hastanın ihtiyacına göre sene içerisinde 2 kez ya da senede 1 yapılmasında fayda vardır. Ancak bu hastanın cildinin yapısıyla da çok alaklıdır. İşlemden 30-45 dakika önce lokal anestezik kremler uygulanarak hastanın rahatlaması sağlanır. Sonra özel iğneler kullanılarak cilde enjeksiyon yapılır. Böylece ağrı minimalize edilir. İşlemler sonrasında hafif makyajla kapatılabilen küçük noktasal tarzda morluklar olabilir. Ama bunlar kalıcı değildir; bir saat sonta kaybolur ve kişinin sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemez.”

MEZOTERAPİ EN ÇOK KİMLERDE TERCİH EDİLİR?

. İğneli yöntem olan mezoterapi en çok kimlerde tercih edilir?
“Mezoterapi genellikle, oluşmuş hafif çizgiler, sigaradan dolayı soluklaşan ciltler, göz altı morlukları ve torbalanmalar, boyun bölgesinde yeni başlayan sarkmalar açısından değerlendirilir. Bu durumlara özel vitaminler, amino asitler, protein yapısındaki maddeler, antioksidanlar, hyaluronik asit denilen cildin sarkmasını engelleyen maddeler enjekte edilir. Seanslar hastanın ihtiyacına göre belirlenir. Ortalama haftada 1 ya da ayda 1 şeklinde 3-6 seans uygulanır.”

Dr. Semra Akıntürk Eroğlu

SOMON DNASI NASIL BİR YÖNTEM?

. Somon DNA’sı nasıl bir yöntemdir?
“Somon DNA’sı son dönemlerde çok fazla tercih edilen bir yöntemdir. Güneşe bağlı lekelenmesi olan ciltlerde ya da hafif çizgilenmesi başlamış ciltlerde daha canlı ve parlak bir görünüm elde edebilmek için uygulanır. Ya da daha sıkı bir cilt elde edebilmek için uygulanan bir yöntemdir. Somon balığından elde edilen, protein yapıda bir maddedir. Herhangi bir alerjik reaksiyona yol açmaz. Vücudun, cildin ihtiyacı olan bölgelerine yine özel iğnelerle uygulanabilir. Somon DNA’sı insan DNA’sına en yakın DNA’dır. O yüzden cilt canlandırmada ve hücre yenilemede çok etkili bir yöntemdir. Somon DNA’sı aynı zamanda belli aralıklarla hyaluronik asitle de kullanılır. Bu özel tedavi sisteminde çok  başarılı sonuçlar elde edilmektedir.”

GEÇİCİ DOLGULARIN ETKİSİ NE KADAR SÜRER?

. Geçici dolgu nedir? Etkileri ne kadar sürer? Kalıcı dolgular mı yoksa geçici dolguları mı daha çok tercih edilir?
“Kalıcı dolgular yerine daha çok, yarı kalıcı dolgular denilen hyaluronik asit içeren dolguları tercih ediyoruz. Çünkü hyaluronik asit içeren dolgular, herhangi bir yan etkide ya da beğenilmediği durumlarda yok edilebilir. Hyaluronidaz, hyaluronik asidi eriten bir maddedir ve o enjekte edilerek istenmeyen bir durum ortadan kaldırılabilir. Yaklaşık 9 ay – 1 yıl süreyle kalabilir. Ama kalıcı dolgular 4 yıl ve daha fazla süre kalır. Ancak bunlar istenmeyen bir görüntü oluşturduğunda onu yok edebilme şansı bulunmamaktadır. Çünkü içerdikleri maddeler daha farklıdır.”

. Dolgular yüzün hangi bölgelerine yapılır?
“Dolguda asıl amaç, yüzdeki çökmüş alanlardır. Çünkü yaşla birlikte yüzdeki yağ yastıkçıkları  azalır ve göz altından itibaren dudak kenarı, burun kenarı hatta çene çizgisi aşağıya doğru sarkmaya başlar. Eğer yüzde bir lifting (kaldırma) etkisi isteniyorsa yüzün elmacık kemiğine çalışılmalıdır. Artı, bir bütün olarak bakılıp nazolabial oluk denilen burunla dudak kenarına inen çizgiye çalışılır. Aynı şekilde göz altında eğer bir açılma varsa yine yastıkçık aşağı doğru iniyorsa o zaman göz altı dolgusu yapılmalıdır. Yaşla birlikte temporal bölge denilen şakak kısımlarında bir çökmeler başlar. O zaman oraya dolgu yapılır. Bazen botoks botulinum toksini uygulaması yapıldıktan sonra da kaş arasında, alın bölgesinde, kulak önlerinde, boyun bölgelerinde kaybolmayan çizgiler olur. Dolgu o bölgelere de rahatlıkla uygulanabilir. Dolgu, bir aknenin kalan izini gidermek için de yapılabilir.”

BOTOKS HANGİ KIRIŞIKLIKLAR İÇİN KULLANILIR?

. Botoks yüzün hangi bölgesindeki kırışıklıklar için kullanılır? Botoks etkisi ne kadar sürer? Ne kadar süre ile yenilenmesi gerekir? Botoksa bağlı ne gibi yan etkiler ortaya çıkabilir?
“Botulinum toksini, bakteriden elde edilen bir ilaçtır. Kırışıklık tedavisi için kullanılır. Yüzün üst bölgesi dediğimiz alın bölgesinde, kaş çatma çizgileri oluştuğunda iki kaş arası çizgilerde, göz etrafı çizgilerde ve çok nadir de göz altındaki çizgilenmelerde minik dozlarda tercih edilir. Botulinum toksininin bu zamana kadar alerjik reaksiyon açısından çok önemli bir yan etkisi bildirilmemiştir. Lokal olarak kas içerisine uygulanan bölgelerde doğal olarak küçük kızarıklıklar, bazen morluklar olabilir. Ama doğru yerlere doğru dozlarda yapıldığında herhangi bir problemle karşılaşılmaz. Zaten 3 ayda fonksiyonlar geri dönmeye başlar. 3 aydan önce herhangi bir ikinci ana doz yapılmaz. Çünkü vücut antikor geliştirir ve cevap alınamayabilir. O yüzden 3 aydan sonra eğer fonksiyonlar geri gelmeye başlamışsa o zaman botulinum toksini tekrar uygulanabilir. Uygun olmayan yerlere yapıldığında kaş düşüklükleri, asimetriler, göz kapağı düşüklüğü gibi yan etkiler ortaya çıkabilir.”


İçeriği Paylaşın