Anal Fissür (Anüste Çatlak) İle Hemoroid Aynı Şey Mi?

Anal Fissür (Anüste Çatlak) İle Hemoroid Aynı Şey Mi?

Anal Fissür (Anüste Çatlak) İle Hemoroid Aynı Şey Mi?

Bizi Takip Et


RÖPORTAJ: Demet DEMİRKIR

Izdıraplı ve kronik bir hastalık olarak tanımlanan anal fissür, anüste çatlak olması anlamına geliyor. Özellikle dışkılama sırasında ciddi ağrılarla kendini gösteren anal fissür hemoroitle karıştırılabiliyor.

Beslenme ve tuvalet alışkanlığı, stres gibi etkenlerle doğrudan alakalı olan anal fissür, kendiliğinden iyileşebiliyor ancak tekrarlıyor.

Anal fissürün tedavi şekillerine değinen Amerikan Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Canan Uzel, “Ameliyatı hastayla kararlaştırıyoruz. Anal fissürü olan kişilere, cerrahiyi önermeden önce beslenmenin diyetle düzene sokulması ve lokal tedbirler önerilmelidir” diyor.

Hastaların, anal fissürleri o bölgedeki kanserlerle karıştırabileceklerini vurgulayan Dr. Uzel, hastaların mutlaka doktora görünmeleri gerektiğini, aksi takdirde kanserin atlanmış olacağını söyledi.

Dr. Canan Uzel, anal fissür hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

. Anal fissür nedir, tehlikeli midir?
“Anal fissür tehlikeli değildir ama çoğu hastanın günlük hayatını etkileyen ızdıraplı ve kronik bir hastalıktır. Anal fissür, “anüste çatlak ve yara olması” demektir. Bu bölge sinirden zengin olduğu için ve hassas bir bölge olduğu için çok ağrı olur. Özellikle dışkılama sırasında ve sonrasında da devam eden ciddi ağrılar olur”

. Anal fissüre yol açan nedenler nelerdir?
“Beslenme ve tuvalet alışkanlığı çok etkiler. Kabız olunması, uzun süre zorlanarak dışkılama, gün atlama, beslenmeye bağlı dışkının sert ve kuru olması çok etkiler. Bunların dışında stres de çok önemlidir çünkü stresin varlığı sırasında kendimizi kasarız ve tüm kaslar kasılır. Aynı zamanda sfinkter dışkı tutmamızı sağlayan kas da kasılır ve o kasın normalden fazla kasılmış olması anal fissürün olmasını çok kolaylaştırır. Genellikle sıkıntılı zamanlarda tekrarlar, mesela öğrencilerin sınav zamanları, aile problemleri, iş stresi vb…”

. Anal fissür ile hemoroit karıştırılabilir mi, aralarındaki fark nedir?
“Çok karıştırılır çünkü şikayetleri de görüntüleri de benzer. Fissür, anüsteki çatlak; hemoroit ise toplardamarların genişlemesi dolayısıyla deforme olmasıyla oluşan bir hastalık ama hemoroit de de ağrı olur, şişlik olur, ikisinde de kanama olur. Ancak hemoroitte daha fazla kanama olur. Her iki hastalığın da şikayetleri çok benzer; bunu hastalar karıştırır ama doktorlar çok kolay anlayabilir”

. Anal fissürün kansere yol açma riski var mı?
“Anal fissür kansere yol açmaz ama o bölgedeki kanserlerle karışma olasılığı vardır. O nedenle o bölgede; özellikle kanama varsa, ağrı ve şişlik varsa hastanın muhakkak doktor muayene olması gerekir”

. Anal fissür ne gibi belirtilerle kendini gösterir? Hangi şikayetlere yol açar?
“Dışkılama sırasında ağrı ve yanma olur. Kanama ve şişliğe de neden olabilir. Fissür çok tekrar ederse olduğu bölgede cilt çıkıntısı olur, bu hemoroid memesini taklit eder”

. Anal fissüre tanıyı nasıl koyuyorsunuz?
“Tanıyı muayeneyle koyuyoruz”

. Anal fissürler kendiliğinden iyileşebilir mi?
“Kendiliğinden iyileşebilir ama genellikle nükseder”

. Anal fissürün tedavi seçenekleri nelerdir?
“Tedavide öncelikle beslenmenin düzene konması gerekir; lifli gıdaların fazla tüketilmesi önerilir.  Tedavinin bir diğer  yanı da tuvalet alışkanlığının düzeltilmesidir yani her gün mutlaka dışkılama gerekir.  İlaç tedavisi olarak da birtakım lokal merhemler kullanıyoruz ama onların çok ciddi iyileştirici bir etkisi yok sonuçta orada bir yara var ve o yarayı mucizevi şekilde iyileştiremiyoruz. Biraz yumuşatıyor ve daha rahatlatıyor o merhemler, sıcak su oturma banyoları da sfink deri kasını gevşettiği için yaranın iyileşmesine yardımcı oluyor. Bütün bunların dışında ya da sonrasında cerrahi tedavi gerekebiliyor”

. Anal fissür tedavisinde ameliyatı hangi dönemde öneriyorsunuz?
“Bu, hastanın şikayetine ve günlük aktivitelerine bağlı; hemen de önerilebilir, bir süre lokal tedbirler ve diyetin düzeltilmesi denenip ondan sonra da uygulanabilir. Hastayla doktor birlikte karar veriyor ama çok nüksetmiş ve çok şikayete neden olan fissürlerde uygulamamak için hiçbir neden yok”

. Ameliyat sonrasında kişiler günlük yaşantısına hemen dönebiliyor mu?
“Hemen dönebiliyorlar, bu müdahale zaten çok kısa süreli bir müdahaledir. Hastanede kalmayı gerektirmeyen bir işlemdir. Hafif bir genel anestezi veriyoruz çünkü çok ağrılı ve gevşeme gerektiren bir yerdir o nedenle lokal anesteziyle istenen gevşemeye ulaşılamıyor. Anestezinin etkisi geçtikten sonra hastayı evine gönderebiliyoruz. Kişi, günlük aktivitesine hemen dönebiliyor, ağrısı olmuyor. Bir iki gün hafif bir kanama olabilir bunun dışında ameliyata bağlı bir şikayet olmuyor”

. Anal fissür tedavisi olan bir kişide fissürün yinelenme olasılığı nedir?
“Ancak kabızlık olursa nüksedebilir”

. Anal fissürden korunmak mümkün mü? Ne gibi önerileriniz olacak?
“Diyetin düzeltilmesi, çok lifli gıdalar tüketmek, tuvalet alışkanlığının düzgün olması kabızlıktan kaçınmak, mümkünse stresten uzaklaşmak”


İçeriği Paylaşın