Ankilozan Spondilit Hastalarının 3’te 1’ine Yanlışlıkla Bel Fıtığı Teşhisi Konuyor

Ankilozan Spondilit Hastalarının 3’te 1’ine Yanlışlıkla Bel Fıtığı Teşhisi Konuyor

Ankilozan Spondilit Hastalarının 3’te 1’ine Yanlışlıkla Bel Fıtığı Teşhisi Konuyor

Bizi Takip Et


Türkiye’de yaklaşık 400.000 kişiyi etkileyen ankilozan spondilit hastalığının tanısı yaklaşık 8 yıl gecikmeli olarak koyulabiliyor. Hastaların yüzde 33’ü doğru teşhisten önce yanlışlıkla bel fıtığı tanısı alıyor ve yüzde 7’si bu nedenle operasyon geçiriyor. 5 Mayıs Dünya Ankilozan Spondilit Günü vesilesiyle, ankilozan spondilit tedavisinde erken tanı ve etkili tedavinin önemine dikkat çeken Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Özbek, egzersizin bu hastalığın tedavisinde büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Bel ağrısı ve bel bölgesi sorunları, ülkemizde 15 yaş üzeri bireylerde en sık yaşanan sağlık sorunu olarak öne çıkıyor. Birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran kronik bel ağrılı hastaların yüzde 5’inde ise ankilozan spondilit ve diğer spondilo artritler görülüyor. Türkiye’de doğru tanıyı yaklaşık 8 yıl gecikmeli olarak alan ankilozan spondilit hastalarının yüzle 33’üne yanlışlıkla bel fıtığı tanısı koyuluyor ve yüzde 7’si bu nedenle operasyon geçirmektedir. Bel fıtığı operasyonu geçiren hastalarda ise tanı gecikmesi 11 yıla kadar çıkıyor.

İSTİRAHATLE ARTAN BEL ARTILARI ŞÜPHE UYANDIRMALI

Prof. Dr. Süleyman Özbek ankilozan spondilit kaynaklı bel ağrılarının nasıl ayırt edilebileceği konusunda şunları söyledi: “Nefes alan her insan hayatı boyunca en az bir defa bel ağrısı yaşayacaktır. Bel ağrısı en sık karşılaşılan yakınmadır. Bel ağrılarını mekanik ve inflamatuvar olarak ikiye ayırabiliriz. Birbirinden tamamen farklı bu iki hastalık grubunun neden olduğu ağrıları, istirahat ve egzersize verdiği yanıtla ayırt etmek mümkündür. Mekanik bel ağrıları istirahatten yarar görür. Mekanik olmayan yani inflamatuvar karakterli bel ağrıları ise istirahat sonrası ortaya çıkar ve egzersiz ile azalır ya da düzelir. Asıl önemli olan sinsi bir şekilde bedene yerleşen ankilozan apondilit gibi hastalıkların geç tanınmasıdır. Ankilozan spondilit hastalığında bel ağrısı istirahat sonrası ortaya çıkar ya da artar ve egzersiz ile düzelir ya da kaybolur. Bu yüzden üç aydan daha uzun süredir devamlı bel ağrısı yaşanması, sabah bel ağrısı ile uyanmak gibi belirtiler varsa gecikmeden doktora görünmek gerekir.”

GEÇ TEŞHİS, TEDAVİDE BAŞARI ŞANSINI DÜŞÜRÜYOR

Günümüzde ortaya çıkan etkili tedavilerin sayesinde ankilozan spondilitte erken tanının önemi gittikçe arttığını belirten Prof. Dr. Süleyman Özbek şu bilgileri verdi: “Dünyada artık hemen her hastalık için geçerli ilk kural erken tanı ve buna bağlı olarak erken ve etkili tedavidir. Ankilozan spondilit hastalığının tanısı ne yazık ki 5-10 sene gecikmektedir. Geç tanı doğal olarak tedavi başarısını düşürür. Bu yüzden tedavide en etkili faktör erken tanıdır. Tedavi tüm dünyada belirli kurallar çerçevesinde yürütülür. Basamaklı olarak uygulanan tedavilerde ilk basamak tedavi olarak steroid olmayan anti-inflamatuvar tedaviler, başarılı olamadığı durumda da biyolojik ilaç grubu tedaviler tüm dünyada uygulanmaktadır. Ameliyat bu hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntem değildir.”

EGZERSİZİN OLUMLU ETKİSİ ÇOK BÜYÜK

Prof. Dr. Süleyman Özbek egzersizin önemini vurgulayarak, hastalara şu tavsiyelerde bulundu: “Ankilozan spondilit hastaları egzersizden çok yarar görürler. Bu yüzden hastalarıma “egzersiz dünyada yan etkisi olmayan tek ilaç” derim. Ankilozan spondilit hastaları da hem hastalığın en önemli yakınması olan ağrıyı azaltmak, ortadan kaldırmak hem de ileride gelişebilecek postür problemlerini önlemek, en aza indirmek için mutlaka egzersiz yapmalıdır. Kesinlikle “bu hastalığın tedavisi yok” gibi bir görüşe inanmasınlar. Erken tanı ve tedavi ile bugün ankilozan spondilit hastalarının yaşam kalitesi ve yaşam süresi çok önemli derecede normale döndürülebilir. Yeter ki erken tanı konulsun ve egzersiz ve ilaçlar bir arada kullanılarak her yönüyle doğru ve etkili bir tedavi uygulanabilsin.”


İçeriği Paylaşın