Aort Kapak Problemleri ve Tedavisi

Aort Kapak Problemleri ve Tedavisi

Aort Kapak Problemleri ve Tedavisi

Bizi Takip Et


Medicana International Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Engin Bozkurt aort kapak problemlerini ve tedavilerini anlattı.

AORT KAPAK PROBLEMLERİ

Aort kapak problemleri daha çok kimlerde görülür?
Genelde ileri yaşlarda görülür. Aort kapağının iki türlü hastalığı vardır. İlki aort yetersizliği dediğimiz kapağın tüpüne doğru kaçak yapmasıdır. Bir diğeri de aort darlığıdır.

Aort kapak problemlerinde hangi durumlarda açık ameliyat yerine bu kapalı tedaviler tercih ediliyor?

1950’li yıllarda açık kalp cerrahisi ile dar olan kapak kesiliyor ve yerine yeni kapak yerleştiriliyordu. Daha sonra küçük kesilerle cerrahiler yapılmaya başlandı. Hasta kalbi durduruluyor, kapağı çıkarılıyor ve yeni kapağın takılması tarzında bir cerrahi yapılıyordu. Günümüzde artık özellikle ileri yaşlı gibi ameliyat edilmesi riskli hastalarda rahatlıkla kapalı sistem de uygulanıyor.

Ameliyatsız aort kapağı değişimi; yani TAVI nedir?
TAVI, göğüs kafesi açılmadan kasık ya da kol damarı bazen de şah damarından girilerek yapılan bir işlemdir. Kısacası açık kalp ameliyatına gerek duymadan bir damar yoluyla girilerek dar olan aort kapağının içerisine yeni kapak yerleştirilmesidir.

Prof. Dr. Engin Bozkurt

AORT KAPAĞI PROBLEMLERİNDE TAVI

TAVI için uygun hasta grubu kimlerdir?
Belli bir yaşın üzerinde biyolojik kapak takılacak tüm hastalara öncelikli olarak TAVI, TAVI yapılamayan hastalara ise cerrahi uygulanmalıdır. Özellikle 60-65 yaşın üzerindeki bütün hastalara öncelikle biyolojik kapak tercih edilmelidir. Bu hastalarda teknik, anatomik olarak TAVI yapılamayacak bir durum varsa açık cerrahi düşülmelidir.

TAVI’de nasıl bir anestezi kullanılıyor? İşlem ne kadar sürüyor?
TAVI yaklaşık olarak dünyada 10 yıldır yapılıyor. İlk yıllarda genel anestezi uygulandı. Daha sonra ise lokal anestezi ile hafif derecede bir sedasyon verilerek yapılmaya başlandı. İşlem eğer her şey yolunda giderse ortalama bir saat sürmektedir. Hastanede kalış süresi her bireyin durumuna göre şekillenir. Eğer hastanın genel sağlık durumu açısından sakıncalı bir durum varsa hasta birkaç gün yoğun bakımda tutulabilir. Ancak her şey yolunda giderse gözlem açısından sadece yoğun bakımda bir gün, serviste bir gün tutulur ve ertesi gün taburcu edilir.

Hasta işlem sonrasında ne zaman sosyal hayatına ya da iş hayatına dönebiliyor?
Hasta taburcu olduktan sonra rahatlıkla sosyal yaşamına dönebilir. Çünkü genel bir anestezi yoktur ve göğüs kafesi açılmaz. TAVI, lokal anestezi ile yapıldığı için hasta ertesi gün normal servise çıkabilir, serviste gezebilir. Taburcu olduktan sonra da normal hayatına rahatlıkla dönebilir.

Operasyon sonrası özellikle ilaç kullanımı açısından nelere dikkat edilmesi gerekiyor?
Bunlar biyolojik kapaklardır; yani bir sığır ya da domuz kalp zarından elde edilmiş kapaklardır. Dolayısıyla vücutla uyumludurlar. Bunun için kanı ciddi derecede sulandıran ilaçlara ihtiyaç duyulmaz. Ama hafif derecede kan sulandırıcı ilaçlar bir dönem kullanılır. Yaklaşık 6 ay kadar ikili alınır. 6 aydan sonra ise bebe aspirini gibi bir ilaç ömür boyu kullanılır.

TAVI’NIN AVANTAJLARI

Bu yöntemin avantajları nelerdir?
En önemli avantaj hastanın göğüs kafesinin açılmaması ve kalbinin durdurulmamasıdır. Bunun yanı sıra hasta genel anestezi almaz. Ameliyat komplikasyonlarına baktığımızda özellikle cerrahi ile kıyaslandığında bu çalışmalarda böbrek yetersizliği daha azdır. Bazı ritim bozuklukları da yine bu işlemde daha azdır. İşlem süresi daha kısadır. Yine yoğun bakımda kalma süresi de daha azdır. Hasta kolaylıkla normal yaşamına döner. Biyolojik kapağın dayanıklılığı da önemli bir avantajdır.  Yaklaşık 7-8 yıllık çalışmalar gözlendi. Bu çalışmalara göre dayanıklı olduğu konusunda bir şüphe yok. Ancak 10 yılı geçen çalışmalar tamamlandığında daha net olarak söylenebilecek. Ayrıca bu kapağın içerisine tekrar aynı işleme benzer bir işlemle yeniden yeni bir kapak da takılabilir.


İçeriği Paylaşın