Astım Krizinde İlk Yardım

Astım Krizinde İlk Yardım

Astım Krizinde İlk Yardım

Bizi Takip Et


Halk arasında nefes darlığı olarak bilinen ve hava yollarının periyodik daralması sonucu soluk almanın güçleştiği astım, özelikle son günlerde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor. 
Medline Acil Sağlık Hizmetleri Operasyonlar Direktörü Dr. Barış Mutluer, astım hastalığı ve astımda ilk yardım konusunda bilgi verdi.

Kalıtsal bir hastalık olarak bilinen astım özellikle sanayileşmiş toplumların doğallıktan uzak yaşamları sonucunda daha sık görülüyor. Hava kirliliği, gündelik hayatta kullanılan kimyasal maddelerin yanı sıra, halılarla kaplı evlerin akarları, evlerimizde beslemek zorunda kaldığımız hayvan tüyleri, polen gibi alerjenler, özellikle ailesinde astım olan çocukların solunum yollarını tıkıyor. 

ASTIMIN BELİRTİLERİ

Astım, bazı vakalarda seyrek ola¬rak görülen hırıltı ve solunum yokluğu nö¬betleri olarak görülürken bazı vakalarda da hemen hemen her gün kendilerini güçten düşüren ve yaşamsal tehdit oluşturan ataklar olarak ortaya çıkıyor. 

Astımın belirtileri arasında; çoğunlukla geceleri, sabahın erken saatlerinde ve egzersiz sonrası kötüle¬şen hırıltı ve öksürük, göğüste tıkanma, nefes darlığı, panik ve anksiyete ve nefes vermede yaşanan zorluklar yer alıyor.

EVDEKİ TOZ, ASTIMI TETİKLEYEBİLİR

Astım genellikle çocukluk döneminde oluşmasına rağmen hemen her yaşta gelişebiliyor. Çoğunlukla alerjiyle ilgisi olduğu gö¬rülen astımın en yaygın tetikleyicileri; ev to¬zu, polen, küf ve evcil hayvan ke¬peği olarak biliniyor. Astımı tetikleyen diğer faktörler arasında ise; soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonu, sigara, kirli ya da soğuk hava ve stres bulunuyor.

CİDDİ ASTIM KRİZİNDE İLK YARDIM

Astım krizi bazen çok ileri derecede nefes darlığı yapabiliyor. Bu gibi durumlarda hasta kaygılı, zor ve hırıltılı nefes alan, morarmış, öksüren, soğuk terleyen, çarpıntılı bir halde oluyor. Böyle ciddi astım krizleri bazen öldürücü boyutta olabiliyor. 

Böyle biriyle karşılaşıldığında öncelikle soluk borusunu tıkayan bir şey olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Soluk borusunu tıkayan bir şey olmadığı vakanın astım krizi olduğu kesinleştiğinde, öncelikle göğsünü sıkıştıran giysiler, kravat, sıkı gömlek yakası, sıkı bel kemeri varsa bunlar gevşetilmeli. Hastanın kriz halindeyken kullandığı ilaçlar varsa, bunları kullanmasına yardım edilmelidir. Varsa özel doktoru ya da hastanenin acil servisi ile bağlantı kurup durumuna göre alınacak önlemler belirlenmeli, bir yandan da ambulans çağırarak acilen sağlık kuruluşuna nakli sağlanmalıdır.


İçeriği Paylaşın