AstraZeneca’da Orta ve Üst Düzey Yöneticilerin Yüzde 66’sı Kadınlardan Oluşuyor

AstraZeneca’da Orta ve Üst Düzey Yöneticilerin Yüzde 66’sı Kadınlardan Oluşuyor

AstraZeneca’da Orta ve Üst Düzey Yöneticilerin Yüzde 66’sı Kadınlardan Oluşuyor

Bizi Takip Et


İş ve özel yaşam arasındaki dengeyi sağlamayı, verimliliği artırmayı hedefleyen ‘Esnek Çalışma Saatleri’, ‘Evden Çalışma (Home-Office)’, ‘Trafiksiz Cuma’, ‘Uzun Hafta Sonu’, Annem-Babam Yanımda’, ‘Doğum Paketi’ ve ‘İzinden Dönen Anne’ gibi uygulamalar hakkında AstraZeneca Türkiye Yönetim Kurulu kadın yöneticilerden bilgi aldık.

“ÇALIŞANLARIMIZIN YAKLAŞIK YÜZDE 39’U KADIN”

Feyza Aysan (AstraZeneca Türkiye İK Direktörü)

“AstraZeneca Türkiye olarak 400 kişiyi aşkın kadromuz ile faaliyet gösteriyoruz. Saha ve merkez ekiplerimizde kadın-erkek çalışan oranı değişmekle birlikte, ortalama olarak çalışanlarımızın yüzde 39’u kadınlardan oluşuyor. Yönetim kademesine baktığımızda ise orta ve üst düzey kadın yönetici oranımızın yüzde 66 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Çeşitlilik ve dahil etme stratejimiz kapsamında hem işe alımlarda hem de iş süreçlerimizde cinsiyet bazlı ayrımcılığın karşısındayız. İşe alımlarda da en önemli kriterlerimizi hastaların hayatlarında anlamlı bir fark yaratmak için çalışma motivasyonuna sahip, işine karşı ilgi ve isteğini gösteren, tecrübeleri ve ilgi alanları ile ilgili pozisyona uygun olup olmadığı şeklinde belirliyor ve bu kriterleri objektif şekilde ölçümlüyoruz.

Feyza Aysan

Çalışanlarımızın en yüksek motivasyonla çalışmasını önemsiyoruz. Özellikle kadın çalışanlarımıza baktığımızda iş-özel yaşam dengesini koruyan uygulamalarımızdan fayda sağladıklarını görmek bizleri çok mutlu ediyor. Örneğin; yıllardır uyguladığımız ‘Esnek Çalışma Saatleri’, ‘Evden Çalışma (Home-Office)’, ‘Trafiksiz Cuma’ ve ‘Uzun Hafta Sonu’ uygulamalarımız ile çalışanlarımız günlük iş programlarına göre esnek saatlerle çalışabiliyor, ayda 4 defa olmak üzere evden çalışabiliyor ve trafiğin en yoğun olduğu Cuma akşamları erken saatte iş yerinden ayrılabiliyorlar. Anne olan çalışanlarımızın da iş-özel yaşam dengesini korumasına destek olacak uygulamalarımız bulunuyor. ‘Annem Babam Yanımda’ ile okulların açılış ve kapanış günleri anne ve babalar yarım gün izinli sayılıyor. ‘Doğum Yardımı’ ile bebeğin doğumunun ardından belirli bir tutar net ödeme yapılıyor. ‘Bebek Sepeti’ ile bebeği olan anne ve babalara hediye sepeti gönderiliyor. ‘İzinden Dönen Anne’  ile doğumdan dönen anneye İK İş Ortağı tarafından işe adaptasyon sürecinde destek oluyoruz. Yine doğumdan dönen annelerimiz için süt odamız bulunuyor.

SAĞLIK, KADINLARIN ÇALIŞABİLECEĞİ EN İYİ SEKTÖRLERDEN BİRİ!

Genelde sağlık sektörü ve özelde ilaç sektörünün, çalışanlarına en fazla yatırım yapan ve dolayısıyla kadınlar açısından da çalışılması en iyi sektörlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Bir kadın ve bir anne olarak şirketimin bana ve aileme değer verdiğini her zaman hissettiğim bir firmada çalışmaktan gurur ve mutluluk duyuyorum. Sağlık alanında yönetici olmak isteyen kadınlara tavsiyem, odağın insan ve toplum sağlığı olduğu bu sektörde kendilerini sürekli geliştirmeleri ve değişime açık olmaları olacaktır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla özellikle işverenler nezdinde kadın istihdamı ve kadın yöneticilerin desteklenmesi için yetkinlik ve işe bağlılık kriterlerini esas almalarının cinsiyet eşitliğini sağlamak açısından atılabilecek en önemli adım olduğunu söyleyebilirim.”

“KADINLAR, EKİP ARKADAŞLARININ İŞ-YAŞAM DENGESİNİN SAĞLANMASI KONUSUNDA  SON DERECE ÖZENLİLER”

Münevver Gönenç  (AstraZeneca Türkiye Kardiyovasküler, Renal ve Metabolizma İş Birimi Direktörü)

“Kardiyovasküler, renal ve metabolizma iş birimi olarak pazarlama ve satış ekiplerinden oluşan büyük bir aileyiz. Benimle birlikte toplam 162 kişiden oluşan bir ekiple birlikte hastaların hayatlarında fark yaratmak için çalışıyoruz. Ekibimizdeki kadın oranı yüzde 27 civarında olmakla birlikte iş birimimizdeki yöneticilerin kadın oranı yüzde 44. Benim yürüttüğüm İş Birimi Direktörü göreviyle birlikte ekibimizdeki kadınlar İş Birimi Müdürü, Pazarlama Müdürü, Satış ve Tanıtım Müdürü, Bölge Yöneticisi gibi sorumluluklarda ve Ürün Tanıtım Ekibimizin de çeşitli pozisyonlarında görev alıyorlar. Çeşitlilik ve dahil etme kültürümüz çerçevesinde istihdamda kadın-erkek eşitliğinin önemine yürekten inanmakla birlikte, bunun iş hayatında cinsiyet eşitliğini sağlamak için tek başına yeterli olmadığını biliyoruz. Bu nedenle işe alım ve terfi prosedürlerimizde yetkinlik, deneyim ve isteklilik gibi kriterleri objektif şekilde ölçümlüyoruz.

Münevver Gönenç

İlaç sektörü elbette ki dinamik bir sektör olduğu için kadınlar da ilaç sektöründeki tüm çalışanlar gibi sürekli kendilerini yenileme ve geliştirme ihtiyacındalar. Yeterli gelişim fırsatı bulamadıkları şirketlerde mutlu ve motive çalışamadıklarını görüyoruz. Kadınların iş hayatında sorunlara yaklaşımı ve sorumluluk alma ile yönetim tarzlarında bazı farklılıklar olduğunu düşünüyorum. Kadınlar sadece yapılan işe ve sorunun çözümüne değil, bu işin ve çözümün nasıl hayata geçirildiğine de biraz daha fazla odaklanıyor. İş-yaşam dengesinin korunması ve ekiplerindeki diğer arkadaşlarının iş-yaşam dengesinin sağlanması konusunda da son derece özenliler. Tüm bunlar ekip motivasyonuna da olumlu yansıyor.

KALP-DAMAR HASTALIKLARI VE DİYABET RİSK FAKTÖRLERİNİN FARKINDA OLUN!

İlaç sektörüne baktığımızda son derece dinamik, değişken ve teknolojinin hızla adapte edildiği bir yapı görüyoruz. Bu sektörde çalışmak ve yönetici olmak isteyen kadınların da teknolojiyi ve gelişmeleri yakından takip etmesi ve hayatlarına hızla adapte edebilmeleri gerektiğine inanıyorum. Sağlıklı nesiller ve sağlıklı bir toplum için kadınların ve annelerin rolü çok büyük. Bu nedenle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlara kalp-damar ve diyabet konularında tavsiyem mutlaka bilgilenmeleri, risk faktörlerinin farkında olmaları, hekimlerine danışmaları ve onların önerilerine uymaları olacaktır.”

“KADIN İSTİHDAMINI TEŞVİK ETMEK İÇİN İŞE ALIMLARDA UYGULANAN OBJEKTİF KRİTERLER”

Esra Erkomay (AstraZeneca Türkiye Onkoloji İş Birimi Direktörü)

“AstraZeneca Onkoloji İş Birimi olarak ben dahil 43 kişilik bir ekibimiz var. Ekibimizin yüzde 38’ini ise İş Birimi Direktörü, Pazarlama Müdürü, Ürün Müdürü, Diyagnostik Uzmanı ve Ürün Tanıtım Ekibi’nin çeşitli pozisyonlarında görev alan kadınlar oluşturuyor. Onkoloji İş Birimimizde kadın istihdamını teşvik etmek için işe alımlarda uyguladığımız objektif kriterlerin yanında “Esnek Çalışma Saatleri”, “Evden Çalışma”,  ‘Annem-Babam Yanımda’, ‘Doğum Paketi’, ‘İzinden Dönen Anne’ gibi iş ve özel yaşam arasındaki dengeyi çalışanlarımızın lehine sağlayacak uygulamaları hayata geçiriyoruz. Bu uygulamaların kadın çalışanların şirketimizi tercih etmelerinde önemli rol oynadığını görüyoruz ve benzer yenilikçi uygulamaları kapsamlı uygulayan firmalardan biri olmayı bu nedenle önemsiyoruz.

Esra Erkomay

Sağlık sektörü ve özelde ilaç sektörünü karşılaştırdığımızda ilaç sektörünün iş-yaşam dengesini oldukça gözettiğini, çalışanlarına çok fazla gelişim olanağı sunduğunu söyleyebiliriz. Bunlar da sağlık sektörü içinde ilaç sektörünün kadınlar tarafından daha fazla tercih edilmesine etki etmektedir. İlaç sektörü içinde baktığımızda ise dinamik ve yüksek tempolu organizasyonlar, çalışanların sürekli kendilerini geliştirme zorunluluğunu doğurmakta. İlaç sektöründeki tüm çalışanlar için geçerli olan sürekli gelişmeleri takip etme, değişikliklere hızlı adapte olma gerekliliği, kadın çalışanlar ve yöneticiler için de zorlayıcı bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Bu durum iş dünyasının geneli için de kadın istihdamını artırmanın önemli bir faktörü olarak ele alınabilir. Kadın istihdamı dendiğinde sadece işe alımlarda cinsiyet dağılımının sayıca eşitliğini düşünmemeliyiz. Çalışan kadınların iş hayatlarına devam etmelerini destekleyecek uygulamalar da iş dünyasının tüm sektörleri tarafından hayata geçirilmelidir. Kendini geliştirme, sürekli olarak yenilikleri takip etme, teknolojik gelişmelere ve değişimlere hızlı adapte olma zorunluluğu sağlık sektöründeki kadın yöneticilerin hem avantajı hem de dezavantajı diyebiliriz. Sürekli değişen ve gelişen yapıların içinde var olmak zorlayıcı olsa da ancak bu sayede hastalarımızın hayatlarında fark yaratacak yenilikçi tedavileri sağlığın hizmetine sunabiliriz.

“DÜZENLİ KONTROLLERİNİZİ VE HEKİMİNİZE DANIŞMAYI İHMAL ETMEYİN”

Onkoloji alanında çalışan bir kadın olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili tüm kadınlara erken teşhisin önemini vurgulamak istiyorum. Günümüzde teknolojide ve araştırma-geliştirme alanlarında yaşanan yenilikler ile pek çok kanser türünün tedavisinde başarı oranları önemli ölçüde artmış durumda. Kadın kanserleri başta olmak üzere tüm kanser türlerinde erken teşhis, tedavide başarı faktörünü artıran en önemli etkenlerden. Bu nedenle düzenli kontrollerinizi ve hekiminize danışmayı ihmal etmeyin.”


İçeriği Paylaşın