B12 Vitamin Eksikliği…

B12 Vitamin Eksikliği…

B12 Vitamin Eksikliği…

Bizi Takip Et


B12 vitamininin eksikliği depresyon, anksiyete, sinirlilik, halusinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı gibi şikayetlere neden oluyor. B12 vitamini için ‘‘sağlığımızın regülatörüdür” diyen İzmir Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, B12 eksikliğinin tehdit ettiği risk gruplarını uyardı.

Dr. Necdet Yetim, özensiz ve bilinçsiz diyet yapanlarda, vejetaryenlerde, hayvansal gıdaları az tüketen, çeşitli mide ve bağırsak hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkları olanlarda, alkol bağımlılarında, yoğun stres altında olanlarda, 50 yaşın üstündekilerde B12 eksikliği görüldüğünü söyledi. B12 vitamininin vücudumuzda sentez edilemediğini, mutlaka dışardan alınması gerektiğini vurgulayan Dr. Yetim, şöyle konuştu:

“Besinlerle alınan B12 vitamini mideye gelir. Mideden salgılanan bir enzim, besinlerdeki B12’yi açığa çıkarır ve ince barsaklardan emilecek hale getirir. Emildikten sonra kana geçer ve kan ile tüm bedene yayılır; kullanılacağı yerlerde tutulur, fazlası da karaciğerde depo edilir. Yeterli alınamadığı ve kandaki düzeyi azaldığı zamanlarda karaciğerdeki depodan kana verilerek denge sağlanır. Ortalama 1 yıl kadar besinlerle hiç B12 alınamasa bile bu depo gereksinimi karşılayabilir. Günümüzde B12 eksikliği, besinlerle alındıktan sonra yeterli emilememesi sonucu meydana gelmektedir. Kandan direkt olarak B12 ölçümü yapılıp, eksik olup olmadığı kısa bir sürede anlaşılabilir.”

B12 VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİ?

Dr. Yetim, B12 vitamininin deri, saç, tırnak dokularında ve özellikle kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkili olduğunu kaydetti. Eksikliğinin bir çeşit anemiye ve nörolojik bozukluklara yol açtığını belirten Dr. Yetim, “Anemiye bağlı halsizlik, çabuk yorulma, dilin şişmesi, konuşma, tat alma bozuklukları, depresyon, anksiyete, sinirlilik, halusinasyon görme, uyku bozuklukları, unutkanlık, hafıza kaybı, zeka düzeyinde azalmalar, görme bozuklukları, saçlarda, deri ve tırnaklarda çabuk yıpranma eksikliğin belirtileridir. Bu şikayetleri olanlar kötü düşünmeden önce B12 düzeyine baktırsınlar. Her yerde yapılabilen kan testinde B12’nin 200 pg/ml’den az olması tedavi gerektirir. Emilim bozukluğu olmayan ve hafif eksiklik durumlarında ağız yoluyla tablet ve şurup kullanılır. Emilim bozukluğu olasılığı yüksek olan ve ileri derecede eksiklik olanlara enjeksiyon yoluyla kabadan kas içine verilebilir’’ dedi.

B12 VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER

. Et ürünleri; özellikle kırmızı etler, sakatatlar

. Deniz ürünleri; özellikle balık yumurtası, balıklar, kalamar, karides, ahtapot

. Yumurta, süt ürünleri, yoğurt ve özellikle peynirler

. Mayalar ve soya yağları


İçeriği Paylaşın