Bağırsaklar Neden İkinci Beynimiz? Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?

Bağırsaklar, içerisinde bulunan milyonlarca sinir hücresi nedeniyle ikinci beyin olarak adlandırılıyor. Peki bağırsakların sağlıklı olması için ne yapılmalı?

Bağırsaklar Neden İkinci Beynimiz? Bağırsak Sağlığı İçin Ne Yapılmalı?

Bizi Takip Et


Bağırsaklarımız ve beynimiz arasındaki ilişki son yıllarda pek çok bilimsel çalışmanın gündeminde. Bağırsaklar, içerisinde bulunan milyonlarca sinir hücresi nedeniyle ikinci beyin olarak da adlandırılıyor. Peki bağırsakların sağlıklı olması için ne yapılmalı?, 

Beynimiz ve sindirim sistemimiz arasındaki ilişkiyi çoğumuz fiziksel olarak deneyimlemişizdir. Heyecanlandığımızda veya korktuğumuzda midemize kramp girer, gerginken sıkça tuvalete gitme ihtiyacı hisseder, âşık olunca karnımızda kelebeklerin uçtuğunu sanırız.

Yapılan bilimsel çalışmalar, bu iki organın birbirine hem fiziksel hem biyokimyasal olarak birkaç farklı yolla bağlı olduğunu gösteriyor.

VAGUS İKİ ORGAN ARASINDAKİ İLETİŞİMİ SAĞLIYOR

Zade Vital Medikal Müdürü Dr. Burçak Deniz Dedeoğlu, beynimizde yaklaşık 100 milyar sinir hücresi bulunurken bağırsaklarımızda ise yaklaşık 500 milyon sinir hücresi bulunduğunu ve birbirlerine sinir sistemimizdeki nöronlar aracılığıyla bağlandığını söylüyor. Bağırsak ve beyin arasındaki iletişimi sağlayan en büyük sinirlerden biri olan Vagus ise iki organın arasında sinyal göndererek işlevini yerine getiriyor.

Bağırsaklarımız ve beynimiz arasında nöronların yanı sıra kimyasal haberciler yoluyla da iletişim sağlandığını ifade eden Dr. Burçak Deniz Dedeoğlu, duygu/durum ve davranışları kontrol eden, “nörotransmitter” denilen bu kimyasallar aynı zamanda vücut saatinin kontrolüne de yardım ettiğini belirtiyor.

Mutluluk hormonu olarak da bilinen “seratonin”in büyük bir bölümü bağırsaklarda üretildiğini dile getiren Dr. Dedeoğlu, mutluluğa giden yolun sağlıklı bağırsaklardan geçtğin ifade ediyor.

BAĞIRSAKLARIN SAĞLIKLI OLMASI İÇİN NE YAPILMALI?

  • Farklı gıdalar tüketin ve mikroplarınızı çeşitlendirin.
  • Stresinizi kontrol etmeye çalışın.
  • bağırsak sorununuz varsa alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Daha iyi uyumaya çalışın. Araştırmalara göre uyku düzeninizi değiştirerek bağırsak mikroplarının döngüsüne de zarar veriyorsunuz.
  • Uzman önerisiyle probiyotik ve prebiyotik takviyesi kullanın.

DÜZENLİ PROBİYOTİK KULLANMAK STRESİ AZALTIYOR

Bağırsaklarımızdaki bakterilerin beyin sağlığımız üzerinde rol oynadığını ve mikrobiyotayı olumlu yönde değiştirerek beyin sağlığımızın korunmasını destekleyebileceğimizi ifade eden Dr. Dedeoğlu, “Düzenli olarak doğal prebiyotik içerikli gıdalar tüketmek, probiyotik ve prebiyotik takviyesi kullanmak bütünsel sağlığın desteklenmesinde önemli rol oynuyor. Aynı zamanda yapılan araştırmaların düzenli probiyotik kullanımının vücudumuzda stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesini düşürdüğünü ortaya koyuyor” dedi.

Zade Vital Probiyotik Daily hakkında bilgi veren Dr. Dedeoğlu, "sağlıklı bir sistem içim mide ve bağırsak işleyişinin normal fonksiyonlarında çalışmasına yardımcı oluyor. Formülünde bulunan 2 milyar probiyotik mikroorganizma sayesinde bağışıklık sisteminin de dengede kalmasını destekliyor.  

Probiyotiklerin iyileştirici etkisini ortaya koyan özgün içerik, gecikmiş salınımlı özel kapsülü sayesinde dost bakterilerin bağırsağa ulaşıncaya kadar koruma altına alınmasına olanak sağlıyor. Laktoz içermeyen, vegan ve vejetaryen beslenmesine uygun olan ürün bedeninize çok yönlü destek oluyor" diyor. 


İçeriği Paylaşın