Bebeğinizi Güneşten Korumanın 7 Yolu

Güneşin faydaları kadar zararları da bulunuyor. Özellikle bebekler güneşe uzun süre maruz kaldıklarında ve doğru şekilde güneşten korunmadıklarında sağlık problemleri yaşayabiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Sünnetçi, ebeveynlere bebeğinizi güneşten korumanın 7 yolunu anlattı.

Bebeğinizi Güneşten Korumanın 7 Yolu

Bizi Takip Et


Güneşin insan sağlığına birçok faydası bulunuyor. Özellikle bebekler ve çocukların gelişiminde önemli bir rolü var. Bilindiği üzere,  kemik büyümesini destekleyen D vitamini, güneş ışınları sayesinde sentezleniyor. Ancak güneşin tüm bu yararlarına karşın güneşe çıkarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar da bulunuyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Sünnetçi, bebeklerin ve küçük çocukların güneşin nimetlerinden yararlanmasının önemli olduğunu belirtirken “Ancak uygun olmayan saatlerde doğrudan güneşe çıkmak ve uzun süre kalmak, sıcak çarpmalarına, güneş yanıklarına neden olabiliyor. Bu nedenle doğru saatlerde, uygun kıyafetlerle ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinden koruyan kremler kullanarak bebeklerin güneşe çıkarılması gerekiyor.” dedi. 

GÜNEŞ D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİ ÖNLÜYOR

D vitamini eksikliği bebeklerde bıngıldağın geç kapanmasına, dişlerin çıkmasında, oturma ve yürümede gecikmeye hatta bebeğin huzursuz ve iştahsız olmasına neden olabiliyor. Bu eksikliği önlemek için güneş ışınlarından yararlanılması gerektiğini dile getiren Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Sünnetçi, anne babaların dikkatli olmaları gereken noktaları anlattı.

Bebeklerin cildinin yetişkinlere göre daha ince olduğunu ve bu nedenle güneşin zararlı ışınlarına karşı hassasiyet gösterdiğini anlatan Dr. Eda Sünnetçi,  “Bebekler korunmasız güneş ışığına maruz kaldıklarında ciltlerinde güneş yanığı gelişebiliyor. Güneş yanığına karşı yapılması gerekenler derinin ne kadar hasar aldığına bağlı olarak değişiyor. Örneğin, yüzeysel bir güneş yanığı meydana gelmişse, çocuğunuzun cildi kırmızı ve hassas ise ayrıca batma hissi varsa, ılık bir banyo yaptırmak, ardından da kalın katmanlar haline nemlendirici krem uygulamak iyi gelir. Ayrıca birkaç gün bebeğin güneşe çıkarılmaması gerekir. Şiddetli güneş yanığında ise kabarcıklar görülür veya güneş çarpmasına bağlı ateş, baş ağrısı veya titreme yaşanır. Bu belirtiler varsa tıbbi yardım alınmalıdır.” ifadelerini kullandı. 

GÜNEŞE ÇIKARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bebeklerin cildini korurken doğru saatlerde güneşe çıkarmak, uygun kıyafet giydirmek, şapka gibi aksesuarları ihmal etmemek ve koruyucu krem kullanmak yapılacaklar listesinin başında geliyor.

Dr. Eda Sünnetçi, bu konudaki önerilerini şöyle sıralıyor:

  1. Bebeğinizi direk güneşe maruz bırakmaktan kaçının. Özellikle de güneşin ışınlarının dik geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında dikkatli olun. Bu saatler arasında dışarıda iseniz gölgede kalın.
  2. Hangi saat olursa olsun bebeğinizi çıplak ya da mayoyla doğrudan güneşin altında bırakmayın. Küçük çocuklar güneşe maruz kalacakları zamanlarda giyinik olmalıdır.
  3. UV ışınlarını filtreleyen, bol ve tam pamuklu kıyafetleri tercih edin. 
  4. Geniş kenarlı şapka giydirin. 
  5. Bebeğinizin ya da çocuğunuzun yüzüne uygun, CE standardına sahip ve UV kategorisi 3,-4 olan güneş gözlüğü tercih edin.
  6. Yetişkinlere kıyasla, yeni doğmuş bir bebeğin vücudu daha fazla sudan oluşur bu sebepten ısıya daha duyarlıdır. Bu da susuzluk riskini artırır. Bebekleri güneşli havalarda daha sık emzirmek veya 6. ayın üzerinde ise daha fazla su vermek gerekmektedir. Küçük çocukların susamaları beklenmemeli, düzenli olarak su verilmelidir. 
  7. Bebeğinizin vücudunun korunması için güneşin zararlı ışınlarından koruyucu kremleri kullanmak şart. Ayrıca serinlemesine yardımcı olmak için bir su püskürtme spreylerinden de yararlanabilirsiniz.

GÜNEŞ KREMİNİ GÜNEŞE ÇIKMADAN 20 DAKİKA ÖNCE SÜRÜN

Bebeklerde yanık oluşmaması için, bebeklere özel olan yüksek  koruma faktörüne (SFP 50 veya 50+) sahip bir güneş koruyucu kullanmak büyük önem taşıyor.

Çocuklarda da SFP 30 veya 50 faktörlü ürünlerin tercih edilmesini tavsiye eden Dr. Eda Sünnetçi, “Güneş kremini güneşe maruz kalmadan 20 dakika önce kalın katmanlar halinde uygulayın. Alın, elmacık, burun ve dudaklar gibi daha hassas alanlara daha yoğun güneş kremi sürün. Her iki saatte bir güneş koruyucu uygulayın ve bebek sudan çıktığı anda tekrar tüm vücudunu kremleyin. Gölgede de bulutlu havada da güneş kremi kullanmaya devam edin ayrıca bebeklerin cildinin güneş sonrası da losyon ile nemlendirin" dedi. 


İçeriği Paylaşın