Behçet Hastalığı Ve Derideki Belirtileri

Behçet Hastalığı Ve Derideki Belirtileri

Behçet Hastalığı Ve Derideki Belirtileri

Bizi Takip Et


Behçet hastalığının en sık rastlandığı ülkelerden biri Türkiye. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, Behçet hastalığı ile ilgili bilgi verdi.

Behçet hastalığı nedir?
Behçet hastalığı,  Prof. Dr. Hulusi Behçet’in tıp dünyasına tanıttığı, ülkemizde sık gözlenen, başta deri olmak üzere birçok organı tutabilen (multisistem hastalığı), kronik seyirli, çok belirtili (polisemptomatik) bir hastalıktır.

Behçet hastalığının belirtileri nelerdir?
Behçet hastalığının en sık rastlanan belirtileri, ağız mukozasında ve genital bölgedeki aftöz (zımba ile delinmiş gibi ) ülserasyonlar, diğer deri bulguları (steril papülopüstüller, eritema nodosum ), göz bulgularıdır ( üveit, retinal vaskülit). Bunun dışındaki birçok sistem (sinir sistemi, kalp-damar sistemi, kas iskelet sistemi, mide bağırsak sistemi…)  de hastalıktan etkilenebilmektedir. Ağızda gözlenen her aft Behçet hastalığına bağlı değildir. Ağızda aft, neredeyse toplumun %25’inde gözlenebilmektedir.

Görülme sıklığı nedir?
Ülkemizde Behçet hastalığı , 80/100.000  sıklığında saptanmıştır.  Bu sıklık dünyada gözlenen, en yüksek oranlardan biridir.

Hastalık nasıl bir seyir izler?
Hastalığın seyri, bireylere göre farklılık göstermektedir. En sık sistemik tutulum bulgusu gözlerdedir. Gözde kızarıklık, görme problemleri ile kendini gösterebilir. Hastaların düzenli takipte kalması önemlidir. Takip sıklığı hastalığın seyrine bağlı olarak, hekim tarafından belirlenir. Behçet hastalığında takip, genelde tek hekim ile değil, özel poliklinikler (Behçet Kliniği; Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı, Göz hastalıkları uzmanı, Romatoloji Uzmanı, gerektiğinde tutulan bölgeye göre ilgili uzman aracılığıyla (multidisipliner bir yaklaşımla ) sürdürülür.

Nasıl tedavi edilir?
Behçet hastalığında; düzenli kullanılan ilaçlar ve  seyir sırasında çıkan bulgulara göre eklenecek ilaçlarla, tedavi yolu belirlenir. Tedavi prokolleri de seyre göre değiştirilir.   Hastalığın tuttuğu sisteme göre yeni ilaçlar eklenebilir. Behçet Hastalığı tedavisinde,  en önemli nokta, düzenli takiptir.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)


İçeriği Paylaşın