Bel Fıtığı Ameliyatından 2 Saat Sonra Ayağa Kalkabilirsiniz!

Bel Fıtığı Ameliyatından 2 Saat Sonra Ayağa Kalkabilirsiniz!

Bel Fıtığı Ameliyatından 2 Saat Sonra Ayağa Kalkabilirsiniz!

Bizi Takip Et


Bel ve boyun ağrıları toplumda en sık rastlanan hastalıklar arasında başı çekiyor. Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, ağrıyla belirti veren bel ve boyun fıtıklarının cerrahi tedavileri konusunda şu bilgileri veriyor:

“Bel fıtıklarının yüzde 90’ı ameliyatsız tedavi edilebilmektedir. Sadece bel ağrısı ve uyuşma gibi yakınmaları olan bir hastaya ameliyat önerilmez. Bel fıtığı ameliyatı hasta ancak felce doğru gidiyorsa yapılır. Bu yüzden hastanın muayenesinde öncelikle felce doğru giden bir durum olup olmadığına bakılır. Topuklarına basarak yürüdüğünde ayağını yeterince kaldıramayan, parmak ucunda yürüdüğünde ise tek ayağı düşen hastalar mutlaka ameliyat olmalıdır. Bunun dışında idrar kaçırma, cinsel güç kaybı ve yürürken 50-100 metrede bir durma ihtiyacı hissetme gibi durumlar da ameliyat nedenidir.

Bel fıtığı ameliyatları ‘klasik distektomi’ denilen açık cerrahi ile ya da  “endoskopik cerrahiyle” gerçekleştirilebilmektedir. Radyofrekans dalgalarıyla yapılan ‘nükleoplasti’ de bir diğer yöntemdir. Mikrocerrahi yöntemi ise bel fıtığı ameliyatlarında altın standarttır. Mikroskop altında mikrocerrahi ile yapılan ameliyatlarda cerrahın bacağa giden ince sinirleri açık ameliyata oranla yaklaşık 30 kat daha büyük görme şansı bulunmaktadır. Bu sayede operasyon sırasında sinirler korunmakta, hasar görmeleri önlenmektedir. Günümüzde bel fıtığı alındıktan sonra yerine bir madde konulmakta ve bu madde boşalttığımız diskin yerine geçerek vücudun elastikiyetini sağlamakta, böylelikle fıtığın tekrarlama riskini de oldukça azaltmaktadır.

BEL AMELİYATLARINDA MİKROCERRAHİNİN AVANTAJLARI

Mikrocerrahiyle ameliyat edilen hastalar açık yönteme kıyasla çok daha kısa sürede ayağa kalkıp, iş ve sosyal yaşamlarına dönebilmektedirler. Bunun da en büyük nedeni bel ameliyatının minik kesiden girilerek gerçekleştirilmesidir. Mikrocerrahide operasyon sırasında kas ve kemiklere daha az zarar verildiği için hastalar kendilerini daha çabuk toparlayıp, çok daha hızlı sosyal yaşamlarına dönebilmektedirler. Mikrocerrahi ile bel ameliyatı olan hastalar genellikle aynı gün taburcu edilmektedir. Bel fıtığı ameliyatı olan bir hasta yaklaşık iki saat sonra ayağa kalkıp evine gidebilir. Ancak şehir ya da ülke dışından gelen hastalar isterlerse bir gün hastanede kalabilirler.  Ameliyat 1.5-2 santimetrelik çok küçük bir kesiden girelerek yapıldığı için hemen hemen hiç iz kalmaz. Yurt dışından bel ya da boyun ameliyatı olmak için gelmeyi planlayan hastaların 4-5 günlerini ayırmaları iyi olur. Öncesinde MR’larını Türkiye’deki doktorlarıyla da paylaşabilirler.

EPİDURAL ANESTEZİYLE KONUŞARAK BEL FITIĞI AMELİYATI

Mikrocerrahiyle gerçekleştirilen bel ameliyatları genel anesteziyle de, epidural anesteziyle de yapılabilir. Hangi anestezi yönteminin tercih edileceğine hastanın durumuna göre anestezi uzmanları tarafından karar verilmektedir. Edipural anestezi altında yapılan bel operasyonlarında hastalar uyutulmadıkları için doktorlarıyla ameliyat sırasında sohbet edebilmekte ve ayaklarını oynatabilmektedir. Hastaların ayaklarını oynatabilmeleri ameliyat sırasında güç kontrolü yapılmasını da sağlamaktadır. Epidural anestezinin bir diğer olumlu yanı da ameliyat sonrasında bulantı, kusma gibi sorunlar yaşanmamasıdır.

BEL KAYMASINDA BİLGİSAYAR DESTEKLİ VİDALAMA

Omurgaların birbiri üzerinde kayıp omuriliği sıkıştırması olarak nitelendirilen bel kayması oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Yürürken sık sık durma isteği, bacaklarda uyuşma ve yanma hissi ile ortaya çıkan bu rahatsızlık tedavi edilmezse idrar tutamama, cinsel fonksiyon kaybı, yürüyememe, belden aşağısını hissetmeme gibi sonuçlara da yol açabilir. Bel kayması olan hastaların bu aşamaya gelmeden tedavi edilmeleri son derece önemlidir. Çekilen filmlere göre bel kayması hareketli durumdaysa vidalama ameliyatı yapılması gerekir. Halk arasında ‘platin’ ya da ‘vida’ ameliyatı denilen bu operasyonlar günümüzde yeni bir yöntem olan ‘spine assist robot sistemi’ ile gerçekleştirilmektedir. Bilgisayar desteği sayesinde vidalar tam yerine konabilmekte ve bel kayması ameliyatları sorunsuz olarak uygulanabilmektedir.

BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Boyun fıtığında ağrı önemli bir bulgudur. Ağrı, önce omuza doğru yayılır; oradan kola vurur. Kolda zaman zaman güç kaybı ya da uyuşukluk hissedilir. Hastalar bir şey tutmakta zorluk çeklebilir. Bunun dışında kolun üstüne yatamama ya da geceleyin ağrıyla uyanma da yine boyun fıtığının tipik belirtileridir. Ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, alınganlık, yorgunluk, halsizlik ve sabahları yataktan zor kalkma gibi yakınmalara da rastlanır. Boyun fıtığında hastada eğer güç kaybı varsa ve MR’da fıtıktan kopmuş bir parça görülüyorsa ameliyat gerekir. Boyun fıtığı ameliyatında önden ufak bir kesi ile girilir. Dikiş hiç olmaz. Eğer hastanın dokusunda bir bozukluk yoksa hastaların yüzde 90’ından fazlasında bir iz kalmaz. Ameliyat yaklaşık yarım saat sürer. Hasta iki saat sonra ayağa kalkabilir.”


İçeriği Paylaşın