Bel ve Boyun Fıtığı Ağrınlarına “Radyofrekans Yöntemi”

Bel ve Boyun Fıtığı Ağrınlarına “Radyofrekans Yöntemi”

Bel ve Boyun Fıtığı Ağrınlarına “Radyofrekans Yöntemi”

Bizi Takip Et


Bel fıtığı ve boyun fıtığı hastaları, çoğu zaman dayanılmaz ağrılarla hekime başvururlar. Çünkü bu ağrılar kişinin gündelik yaşamını ve hayat kalitesini oldukça  olumsuz yönde etkileyen ağrılardır. Ancak hastaya yapılan MR tetkiki ve muayene sonrasında ameliyat gerektirmeyen bir tabloyla karşılaşılırsa Radyofrekans tekniği ile hastanın ağrılarını sona erdirmek mümkün. Faset eklemler üzerinde bulunan ve omuriliğin ağrı duyusunu taşıyan duyu sinirinin bloke edilesi ile gerçekleştirilen yöntem hakkında Biruni Üniversite Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özcan Çıklatekerlio bilgi verdi.

Bel ağrılarının sebepleri nelerdir?

Bel ve boyun disklerinin fıtıklaşması, disklerin ve faset eklemlerin dejenerasyonu, omurilik darlığı ve tümörler bel ve boyun ağrılarının sebepleri arasında yer almaktadır.

Faset eklem ağrısı nedir?

Omurgada; omurganın hareketliliğini, dayanıklılığını sağlayan, alt ve üst omurları birbirine kenetleyen eklemlerdir Bu eklemlerin zaman içinde dejenerasyonu ile hastaların özellikle hareketler sırasında arkaya ya da yana eğildiğinde ortaya çıkan ağrılar görülür

FASET EKLEM SENDROMU

Radyofrekans faset eklem ablasyonu nedir

Bel ve boyun fıtığı, faset eklem sendromu olan birçok hasta vardır. Bu rahatsızlığı yaşan kişileri bir çoğu tıbbi ve fizik tedaviden fayda görmeyen kronik ve hayat kalitesini, ciddi derecede bozan ağrılardan şikayetçidir. Bu hastaların önemli bir bölümü MR tetkiki ve muayeneleri sonucunda ameliyata da gerek duyulmayan hastalardır.

Radyofrekans yöntemi faset eklem ablasyonu bu arada kalan hasta grubu için yüzde 85 oranında ağrıya çözüm getiren bir uygulamadır. Amaç faset eklemler üzerinde bulunan ve omuriliğin ağrı duyusunu taşıyan duyu sinirinin bloke edilesi yani ağrının kaldırılmasıdır.

Yöntem nasıl uygulanır?

Öncelikle hastanın problemli olan faset eklemleri C kollu röntgen ile kaydedilir. Uygulamanın yapılacağı noktalara lokal anestezi yapıldıktan sonra kanüller röntgen kontrolünde yerleştirilir. Bu kanül içine bir bilgisayara bağlı olan kateterler yerleştirilir ve sağ ve soldaki faset eklemlere radyofrekans ile yüksek ısı uygulanılarak bu duyu sinirinin fonksiyonu yani ağrının taşınması engellenir. İşlem bittikten sonra da aynı kanül içinden steroid ve ağrı kesici ilaç verilir.

Riski ya da yan etkileri var mıdır?

Omurilikten ve diğer önemli organlardan uzak çalışıldığı için her hangi bir risk ya da yan etkisi yoktur.

Açık ameliyatlardan farkı nedir?

  • Açık ameliyatta hastanın iyileşme süreci yaklaşık 1 ayı bulmaktadır. Radyofrekans yöntemi uygulandığı zaman ise hastalar işlemden sonra yaklaşık 1 saat dinlendirilip taburcu edilir.
  • Açık ameliyatta olabilecek kanama, enfeksiyon, sinir kökü ve omuriliğin hasar görme şansı bu teknikte söz konusu değildir.
  • İşlem 20 dakika sürer ve genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Heyecanlı ve endişeli hastalara damardan hafif yatıştırıcı ilaç uygulanabilir.
  • Hastaların sosyal yaşantısını iş hayatını engellemez. Hasta bir saat hasta odasında dinlendirildikten sonra taburcu olup günlük hayatına devam edebilirler.

Etki süresi ne kadar?

Tedavi sonrası tedavinin ve verilen ilaçların etkisi yaklaşık 1 hafta içinde oturmuş olur ve hasta kendisini çok daha iyi hissetmeye başlar. Bu tedavinin bilinen ortalama etki süresi ortalama 15-18 ay olmakla birlikte işlem sonrası egzersizlerini düzenli yapıp fazla kilolarından kurtulan hastalarda tekrar yapılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu süre sonunda ağrılar tekrarlar ise yeniden yapılmasında bir sakınca olmamakla birlikte bizim pratiğimizde yeniden yapma ihtiyacı duyan sadece birkaç hasta olmuştur.

Avantajları nelerdir?

  • Ağrı kesiciler ve bunların yan etkileri, doktor ve hastane ziyaretleri bunların getirdiği mali yük ve zaman kaybı, sosyal ve iş hayatındaki ağrının kısıtlayıcı etkileri ile kronik ağrının getirdiği psikolojik baskı ortadan kalkacaktır.
  • Hasta, ağrı nedeniyle yapamadığı fiziksel aktivitelerine tekrar başlayabilecektir.

 İşlem sonrası dikkat edilmesi ve uyulması gereken kurallar nelerdir?

Hastalara bu işlem sonrasında varsa fazla kilolarından kurtulması ve düzenli bel boyun egzersizleri yüzme gibi aktivitelerin hayatında devamlı olarak yer alması gerekliliği vurgulanmalıdır.


İçeriği Paylaşın