Belirtiler Değişiyor! Omicron Varyantı Belirtileri Neler, Nasıl Anlaşılır?

Vaka sayılarında patlamaya neden olan Omicron varyantı nedeniyle ülkemizde de vaka sayıları sadece 10 gün için 3'e katlandı. Peki Omicron belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır?

Belirtiler Değişiyor! Omicron Varyantı Belirtileri Neler, Nasıl Anlaşılır?

Bizi Takip Et


Koronavirüs salgınında virüsün mutasyona uğraması nedeniyle yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Dünya genelinde 2 yıldan beri devam eden ve birçok kez mutasyona uğrayan Covid-19 virüsünün en yeni ve en hızlı yayılan varyantlarından biri de Omicron Varyantı. İşte Omicron virüsü belirtileri ve hakkında uzmanlardan açıklamalar...

OMICRON VARYANTI NEDİR?

En son tespit edilen ve şu ana kadar görülen en çok mutasyona uğramış varyant olan Güney Afrika kökenli B.1.1.529 için, görüştüğüm bir bilim insanı "Korkunç" dedi.

Yunan alfabesinin 15. harfi olan Omicron (Türkçesi Omikron) adı verilen B.1.1.529'un şimdiye kadar görülen en tehlikeli varyant olma potansiyeline dikkat çekiliyor.

Henüz varyant yeni ortaya çıktı ve tespit edilen vakaların çoğu hala Güney Afrika'nın bir bölgesinde yoğunlaşıyor. Fakat varyantın aslında daha geniş bir şekilde yayılmış olabileceğine dair bazı ipuçları da var.

Akla hemen bu yeni varyantın ne hızla yayıldığı, aşıların koruyuculuğunu ne kadar aşabildiği ve ne yapmak gerektiği gibi birçok soru geliyor.

OMICRON VARYANTI HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Dünya Sağlık Örgütü, varyantı bugün daha öncekiler gibi (Alfa, Beta, Delta) Yunan alfabesinden bir harfle isimlendirdi: Omicron, Türkçesiyle Omikron.

Varyant hakkındaki en önemli bilgi, çok sayıda mutasyona uğramış olması.

Güney Afrika Salgın Hastalıklarla Mücadele ve Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Tulio de Oliveira, varyantta "sıradışı bir mutasyonlar bileşimi" olduğunu söyledi.

OMİCRON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bilim insanları Omicron varyantı tespit edilen hastalarda en çok görülen belirtileri sıraladı. Yapılan incelemeler sonrasında Omicron varyantı tespit edilenlerin yüzde 83'ünde öksürük, yüzde 78'inde burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı tespit edilirken, yüzde 74'ünde ise halsizlik görüldü.

 


İçeriği Paylaşın