Bilgisayar Destekli Diş Dizaynı

Bilgisayar Destekli Diş Dizaynı

Bilgisayar Destekli Diş Dizaynı

Bizi Takip Et


Lotus Diş Kliniği uzmanlarından Diş Hekimi Tülay Kaya, Atv Avrupa ekranlarında yayımlanmakta olan “Esra Kazancıbaşı İle Sağlığım İçin Herşey”  programına katıldı.
Dijital diş hekimliği nedir? Dijital diş tasarımında hastayla birlikte faklı modeller deneme şansınız oluyor mu? Bilgisayar destekli diş dizaynının hastaya ve diş hekimine sağladığı avantajlar nelerdir? Bilgisayarlı sistem ile eski sestem arasındaki fark nedir? Diş hekimliğinde minimal invazif cerrahi nedir, nasıl uygulanır? Gülüş tasarımında hangi işlemler yapılıyor? Estetik diş hekimliğinde lazerle tedavinin yeri nedir? Diş hekimliğinde kullanılan materyallerin seçimi neye göre yapılıyor? Diş beyazlatma işleminde hangi teknolojilerden  faydalanıyorsunuz?
Diş Hekimi Tülay Kaya, Esra Kazancıbaşı’nın sorularını yanıtladı.
. Dijital diş hekimliği nedir?
“Dijital diş hekimliği son yıllarda çok popüler bir konu; bilgisayar destekli diş hekimliği olarak da adlandırabiliriz. Dijital iş hekimliğinde 3 boyutlu dijital bir kamerayla hastanın dişlerinin görüntüsü alınarak bilgisayarda bu görüntü üzerine bir tasarım yapılır ve bu tasarım hastaya sunulur. Hastanın bu tasarımı beğenmesi halinde üretime geçilir.”
. Dijital diş tasarımında hastayla birlikte faklı modeller deneme şansınız oluyor mu?
“Sistem bir takım taslaklar üzerinden gidiyor. Özellikle ön bölgede bir çalışma yapılacaksa hastayla birlikte bir tasarım çalışması yapıyoruz. Hastanın çok zamanı yoksa daha hızlı olmak adına direkt hastanın yaptırmak istediği dişlerini tarayıp hazırladıktan sonra sistem bize bir tasarı sunuyor. Bu tasarıyı ilk haliyle her zaman kullanmak mümkün olmuyor.
Tek diş veya iki diş gibi durumlarda tasarım genelde en ideal sonucu veriyor ama çok diş yapacaksak gülüş tasarımı yapılıyor. Böyle durumlarda hastayla birlikte hastanın yüz fotoğraflarını da bilgisayara aktarıp dudak yapısına, yüz yapısına göre dişlerini değerlendirip hastanın beğendiği tasarımı üretmek daha doğru oluyor. Birkaç tasarım yapabiliyoruz ya da tasarımı dijital olarak değiştirebiliyoruz.”
“EN BÜYÜK AVANTAJI BEKLEME SÜRELERİNİ MİNİMUMA İNDİRMESİ”
. Bilgisayar destekli diş dizaynının hastaya ve diş hekimine sağladığı avantajlar nelerdir?
“Bilgisayar destekli diş dizaynı ile işimiz çok ciddi anlamda hızlandı. Hastaların en çok şikâyet ettiği durum defalarca provalara gelmeleri, işlemin çok uzun sürmesi idi.  Bilgisayarlı yöntemin en büyük avantajı zamandan tasarruf sağlamasıdır.
Bu sistemde kullandığımız materyaller hem estetik acıdan hem sağlamlık açısından da avantaj sağlıyor. Farklı özellikte materyal kullanabiliyoruz.Vakaya göre eğer sağlamlık ön plandaysa sağlamlık özellikleri daha yüksek olan materyali, estetik ön planda ise estetik özellikleri ön planda olan materyalleri seçme şansımız var.”
. Bilgisayarlı sistem ile eski sestem arasındaki fark nedir?
“ Eskiden hastalarımza dişlerini uygulayabilmemiz için minimum bir haftaya ihtiyacımız vardı. Prosedür şöyleydi; hastadan ölçü alınacak, ölçüyü teknisyenimize yollayacağız, teknisyenimiz üretime geçecek, üretim aşamasında da bir takım provalar yapmamız gerekecek ve ortalama bir hafta gibi bir süreç sonunda dişler hastanın ağzınıza uygulanacak.
Şimdi ise hasta geliyor önde değişmesi gereken bir kaplaması var ya da ön iki dişinde hafif bir aralık var. Biz bunları porselen materyallerle restore ediyoruz. Bir günde bunu yapabiliyoruz. Bir diş veya 3 dişi ilgilendiren işlemler bir veya iki saat içerisinde hal oluyor tabii ki çoklu dişlerde birazcık daha fazla zamana ihtiyacımız olabiliyor.
Bu sistem diş hekimlerine de büyük bir konfor sağlıyor. Çünkü arada ölçü, alçı, teknisyen gibi pek çok aşamayı atlamış ve her aşamada oluşabilecek bir takım sıkıntıların da önüne geçmiş oluyoruz.”
“KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ”
. Diş hekimliğinde minimal invazif cerrahi nedir, nasıl uygulanır? 
“ Minimal İnvazif son yıllarda diş hekimliğinde çok konuştuğumuz, üzerinde çok durduğumuz ve çok da önemsediğimiz bir kavramdır. Buna koruyucu diş hekimliği de diyebiliriz. Koruyucu diş hekimliği uygulamalarında temel hedef, yapacağımız restorasyon için dokuda ya da dişte minimum derecede aşındırma yani minimum derecede tahribat yapmaktır.
Örneğin bir kaplama yapmak için dişi küçültüyoruz. Krom dediğimiz kaplamalarda diş çepeçevre küçülüyor. Lamine dediğimiz yüzsel kaplamalarda diş sadece ön yüzünde bir aşındırma oluyor veya hiç aşındırılmadan da bunu yapabiliyoruz. Estetik diş hekimliğinde minimal invazif kavrama verilebilecek güzel bir örnektir. Dijital teknoloji de bizi bu alanda çok iyi destekliyor. Eğer nihai tasarımı dijital ortama aktarırsak diş preparasyonlarımızı da minimal düzeyde yapıyoruz.”
. Gülüş tasarımında hangi işlemler yapılıyor?
“ Gülüş tasarımındaki uygulamalar hem diş sert dokularında hem dişin çevresindeki diş eti gibi yumuşak dokularda yapılıyor Hatta dudakları da bu işin içerisine alabiliriz. Dişlerdeki şekil bozuklukları, sıralanma ve renk bozuklukları gülüş tasarımıyla düzeltilebiliyor. Aynı şekilde dişlerin çevresindeki diş etlerindeki seviye problemleri, diş eti hastalıklarına bağlı şişlikler, kızarıklıklar, asimetriler de diş eti estetiği uygulamalarıyla düzeltilebiliyor. Ağız çevresindeki dudaklarda bir takım oynamalar yapılabiliyor.
Hepsi birden diş ve gülüş tasarımını oluşturuyor. Kullandığımız teknikler ve materyaller işin kalitesini ciddi olarak etkiliyor.”
“DENTAL LAZERLER İŞİMİZİ ÇOK HIZLANDIRDI VE KOLAYLAŞTIRDI”
. Estetik diş hekimliğinde lazerle tedavinin yeri nedir?
“ Dental lazer aslında çok eskiden beri var olan bir teknoloji ama tam efektif olarak kullanımı son on yılı buldu. Dental lazerler işimizi çok hızlandırdı ve kolaylaştırdı. Çürük temizlemeden yumuşak doku estetiğine kadar her şeyi dental lazerlerle yapabiliyoruz. Diş estetiğinde ise örneğin asimetrik diş etleri ya da diş etlerinde koyu renkler (sigara kullanımına bağlı veya genetik olabiliyor) dental lazerlerle çok hızlı ve etkili bir şekilde düzeltilebiliyor.”
. Diş hekimliğinde kullanılan materyallerin seçimi neye göre yapılıyor?  
“Materyal seçimi mutlaka hastaya göre yapılmalı; hastanın çiğneme kuvvetleri, yapılacak restorasyonların boyutu seçimi etkileyen faktörler. Örneğin tek diş mi kaplıyoruz yoksa bir köprü mü dizayn ediyoruz, yaptığımız kaplamayı bir implantın üzerine mi yerleştiriyoruz yoksa kendi dişine mi; bütün bunlar malzeme seçimi için  önemli kriterlerdir.
Son yıllarda hastalar arasında zirkonyum çok popüler ama en estetik materyaller tam seramik dediğimiz yani içersinde metal ya da zirkonyum içermeyen malzemelerdir. Zirkonyumu da klasik metal destekli seramiklere alternatif olarak tercih ediyoruz; eğer estetik bir köprü yapacaksak diş etinde metalin o gri yansıması olmasın diye zirkonyum tercih ettiğimiz bir materyaldir.”
.  Diş beyazlatma işleminde hangi teknolojilerden  faydalanıyorsunuz?
“ Diş beyazlatmayı çok çeşitli yöntemlerle yapabiliyoruz. Hastanın evde uygulayabileceği plaklar veriyoruz. Lazerden ve Halojen bir takım cihazlardan da yararlanabiliyoruz. Hiç ışık olmadan da beyazlatma yapılabiliyor. Dijital diş hekimliğinin beyazlatmaya direkt bir etkisi yok ancak kalıcı beyazlatma isteyen hastalara dijital olarak tasarladığımız lamine seramiklerle kalıcı beyazlatma yapabiliyoruz.”

İçeriği Paylaşın