Bıyık ve Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Bıyık ve Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Bıyık ve Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Bizi Takip Et


Erkekler için önemli bir sembol olmakla beraber siyasi bir simge de olan bıyık, bir dönem popülaritesini yitirmiş olsa da, son yıllarda Hollywood’un ünlü yakışıklılarının bıyık bırakmasıyla tekrar gündeme geldi. Ayrıca ülkemizde bir çılgınlık halini alan dönem dizilerinin ve gün geçtikçe yaygınlaşmaya başlayan Hipster kültürünün de bıyık bırakma modasına büyük etkisi oldu.

Erkeklik, güç ve statü sembolü olarak da görülen bıyığın eksikliği veya yokluğu, teknolojinin ilerlemesi ve saç, sakal, bıyık ekiminde geliştirilen yeni yöntemler ve cihazlar sayesinde, artık etkili bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği’nin (ISHRS) 2008 yılında yayınladığı istatistiksel rakamlara göre, özellikle saç ekimi konusunda kişilerin bilgilenmesiyle Türkiye ve bu ülkeye yakın coğrafyalarda sakal ve bıyık ekimi uygulamalarında yüzde 110 oranında yükseliş olduğu gözlenmiştir.

Central Hospital’dan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Opr. Dr. Afet Öncel, erkeklere yapılan bıyık  ve sakal ekimi işlemleri konusunda bilgi veriyor.

ASİMETRİK YA DA SEYREK BIYIKLARA SON!

Bıyık ekimi ile seyrek olan veya hiç çıkmayan bıyıklar; yara, ameliyat ve yanık izi haricinde dermatolojik rahatsızlıklara bağlı kıl kaybı olan alanlar tedavi edilebilir. Bunların yanı sıra asimetrik bıyıklar ya da ince bıyıklar da bıyık ekimi işlemi ile düzeltilebilir. Bıyık ekimi işlemi lokal anestezi altında uygulandığı için hasta işlem süresince herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Hasta uygulama sonrasında rahatlıkla günlük yaşamına devam edebilir.

TEK SEANSTA GÜR BIYIKLARA KAVUŞMAK MÜMKÜN

Genel olarak tek seansta uygulanan bıyık ekimi her mevsim yapılabilir. İşlemin süresi, transfer edilecek kök sayısına bağlı olmak kaydıyla birkaç saat sürer. Bıyık ekiminde başarılı bir sonuç alabilmek için öncelikle bu bölgeye en uygun olan donör bölgenin seçilmesi gerekir. Bu yüzden öncelikle bıyık bölgesi ile aynı özellikleri taşıyan sakalın boyun bölgesi donör bölge olarak seçilmelidir. Ancak bu alan kullanılamıyorsa saç ekiminde de donör alan olarak kullanılan iki kulak arasındaki saçlı alan tercih edilebilir. FUE (folliküler ünite ekstraksiyonu) tekniği ile alınan kıl kökleri belirlenen bıyık alanına, istenilen sıklıkta ve o bölgede olması gereken doğal açısıyla ekilir. Ekim işlemi 0,6-0,7 milimetrelik kesici olmayan delici iğneler kullanılarak ve hastanın cildi kesilmeden yapılmalıdır. Bu şekilde hem ekim süresi kısalır hem de jiletle tıraş olunsa dahi ciltte çukurluk görünmez.

BIYIK VE SAKAL EKİMİ SONRASINDA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Operasyon sonrasında ekim alanının 3-5 gün kadar kuru kalması ve yıkanmaması gerekir. Ekim günü kırmızı kabuklar halinde iyileşen cilt, 1 hafta sonra hiçbir iz kalmadan eski görüntüsüne kavuşur. Bu süreçte kabuklu bölgeye hassas davranılmalıdır. İşlemden sonra kabukların yumuşaması için hekim tarafından önerilen yumuşatıcı losyonlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Kabuklara kesinlikle elle müdahale edilmemeli ve zorla düşürülmeye çalışılmamalıdır. Hasta yüzünü yıkarken normalde yaptığı gibi ovuşturma işlemini gerçekleştirmeyip suyun kendiliğinden akmasını beklemeli, havlu ile nazik bir şekilde yüzünü kurulamalıdır. Ayrıca bıyık ekilen bölgenin direkt olarak güneşe maruz kalması da önerilmez. Bu yüzden güneş ışınlarının yoğun olduğu saatler dışarıya çıkmadan önce güneş koruyucu krem mutlaka kullanılmalıdır.

KALICI BIYIK EKİMİ

Ekilen bıyıklar yaklaşık 2 hafta boyunca dökülebilir. Ancak dökülen yerlerden yeni çıkan kökler kalıcı olarak yerlerini alırlar. Ekim işleminden yaklaşık 8-10 hafta sonra sonuç kendini göstermeye başlar ve 4-6 ay gibi bir sürede kıl kökleri tutunma sürecini tamamlar. Bıyık ekimi yapılan kişilerde nadir olarak operasyon başarısızlığı görülür. Çoğunlukla bir  kez ekim yaptırıldığında aynı bölgeye tekrar ekim yapılması gerekmez. Ayrıca yine saç ekiminde de olduğu gibi, bu hücreler hastada ömür boyu işlevlerini sürdürmeye devam ederler. Bıyık ekiminin tutunma sürecinin sonunda (4-6 ay sonunda) eğer seyrek bıyık sahası varsa o zaman tekrar ekim yapılabilir.

BAŞARIZ BIYIK EKİMİ HASTAYI DEPRESYONA SOKABİLİR

Bıyık ekim işlemi her ne kadar kısa ve pratik bir işlem olsa da, saç ekimine göre biraz daha fazla dikkat ve ilgi gerektiren bir ameliyattır. Başarısız bir bıyık ekimi, hastada özgüven eksikliğine veya kendisini kötü hissetmesine sebep olarak psikolojik sorunlara neden olabilir. Çünkü insan yüzünün en belirgin öğelerinden biri dudak bölgesidir ve ilk göz teması kurulan yerlerden birisi de yine bu bölgedir. Bundan dolayı istenmeyen sonuçların engellenmesi için bıyık ekimi işlemi mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır.

SAKAL EKİMİ NASIL YAPILIR?            

Bıyık modası gibi sakal da son dönemde popüler hale gelmiştir. Sakal, kişiye hoş bir tarz katmakla beraber yüzde daha önceden yaşanmış olan deformasyonları kapatmakta da faydalıdır. Sakal ekimi işlemi ülkemizde 2005 yılından sonra uygulanmaya başlanmış ve yeni teknolojiler sayesinde başarıyla yapılabilen bir operasyon halini almıştır.

Sakal ekimi işlemi ile bölgenin belli bir bölümünde çıkmayan sakal, köselik ve seyreklik gibi birçok problem ortadan kaldırılabilir. Bıyık ekiminde olduğu gibi sakal ekiminde de öncelikli donör alan olarak sakalın boyun altı, kulak arkası bölgesi gibi estetik açıdan işlevsiz alanları kullanılır. Eğer ekim yapılacak alan daha genişse iki kulak arası saçlı alan kullanılabilir. Lokal anestezi altında yapılan sakal ekimi operasyonunun süresi, yapılacağı bölgeye bağlı olarak 1 ile 6 saat arasında farklılık gösterir. Eğer işlem oldukça geniş bir bölgeye yapılacaksa birden fazla seans halinde uygulanması gerekebilir. Sakal ekim işleminde de FUE yöntemi kullanılır. Bıyık ekimi işleminde olduğu gibi sakal ekimi de; genetik olarak dökülmeyen bölgelerden alınan, hastanın kendi sakal ve saçları ile yapılan bir uygulamadır. Sakal ekimi sonrası doğal görünüm kazanılır ve hasta kalıcı sakallara kavuşur.


İçeriği Paylaşın