Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı

Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı

Kulak Estetiği ve Kepçe Kulak Ameliyatı

Bizi Takip Et


Kulak estetiği, yüz estetiğinde çok önemli bir yere sahiptir. Kulak estetiğinin başında da kepçe kulak deformitesi gelir. Ciddi psikolojik problemlere neden olabilir. Kepçe kulak, yaklaşık yüzde 5 görülme sıklığıyla en sık görülen doğumsal kulak deformitesidir. Kalıtımsal (genetik) geçiş (otozomal dominant) göstermektedir.

Kulağın ortalama yüksekliği 60-65 mm ve genişliği 25-35 mm’dir. Kulağın kafa ile yaptığı açı sefalo-auriküler açı diye bilinir; 20-30 derece arasındadır. Kulağın kıvrımına antiheliks, kulak çukuruna ise konka denir. İşte, kepçe kulak diye adlandırılan bu deformite, kulağın kafa ile yaptığı açının artması, kulak kıvrımının düzleşmesi ya da kulak çukurunun derinleşmesidir. Bu problemlerin değişik derecelerde de olsa birlikte ya da tek başına görülmelerine de kepçe kulak denir. Ameliyat öncesi kulaktaki asıl problemin ne olduğu belirlendikten sonra cerrahi tedaviye geçilir.

KEPÇE KULAK AMELİYATI ALTI YAŞTA OLUNMALI

Kepçe kulak deformitesi, okul çağındaki çocukların, alay konusu olmaları nedeniyle psikolojilerini bozar. Yapılan araştırmalar, erişkin kulağa 6-7 yaşlarda ulaşıldığını göstermiştir. Dolayısıyla kepçe kulak ameliyatının, okul öncesi ve altı yaşta olunması önerilmektedir. Çünkü bu yaş grubunda kulak kıkırdağı da daha yumuşak olduğundan ameliyat daha kolay ve daha güzel sonuçlanmaktadır.

Çocuk daha doğduğunda kepçe kulak deformitesi varsa, kulak kıkırdağı, anneden geçen östrojen hormonu nedeniyle aşırı yumuşaktır. Dolayısıyla yaşamın ilk üç ayı yapılan bandaj ve kalıp uygulamaları ile düzelebilir. Ailenin bu konuda bilinçli olması ve erken fark etmesi çocuğun ilerde böyle bir ameliyat geçirmesini önleyecektir. Ayrıca alay konusu olup psikolojisi bozulmayacak, kendine daha güvenli olarak yetişecektir.

suleyman tas

Yrd. Doç. Dr. Süleyman Taş

AMELİYAT LOKAL ANESTEZİ ALTINDA YAPILIR

Ameliyat 45 dakika – bir saat arasında sürmektedir. Lokal anestezi altında ameliyat yapılır. Eğer 6-10 yaş aralığında ise çocuğun kooperasyonu (işbirliği) tam olmadığı için genel anestezi önerilir. Ameliyat esnasında yapılan uyuşturucu nedeniyle hasta 10-12 saat ağrı hissetmez. Ameliyatın ilk günü ağrı kesici kullanılmazsa kulaklarda sızlama hissedilebilir. Aynı gün hasta taburcu olur ve kulağına su değmeden duş alabilir. Ameliyattan 48 saat sonra ise kulağa su değebilir. Ameliyatın ertesi günü bandajı açılır ve tekrar bandaj yapılmaz. Tenisçi bandajı takılmasına gerek yoktur. Hasta, sadece kulağına dikkat etmeli sağa sola takarak travmaya uğratmamalıdır. Üzerine yatmaması yeterlidir. Ameliyattan sonraki gün, günlük hayatına, sosyal yaşantısına ya da işine dönebilir. Ameliyattan bir hafta-10 gün sonra kulak arkasından yapılan kesi için atılan dikişler alınır.

 

Yrd. Doç. Dr. Süleyman Taş  (Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı)

Medical Park Hastaneler Grubu

www.suleymantas.com.tr


İçeriği Paylaşın