Bruce Willis'i Etkileyen Beyin Hastalığı Afazi Nedir? 

ABD'li aktör Bruce Willis afazi hastalığı teşhisi konulmasından sonra oyunculuk kariyerine ara verdi. Peki afazi nasıl bir hastalıktır? İşte tüm detaylar...

Bruce Willis'i Etkileyen Beyin Hastalığı Afazi Nedir? 

Bizi Takip Et


Hollywood'un en önemli aktörlerinden Bruce Willis, "bilişsel yeteneklerini etkileyen" afazi adı verilen bir beyin bozukluğu nedeniyle oyunculuğa ara verdi. Bu haberin ardından pek çok kişi afazi hastalığını merak etti. Peki afazi hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?, Afazi kimlerde görülür?, Afazi olup olmadığı nasıl anlaşılır? Gelin yakından bakalım...

Afaziyi hiç duymamış olabilirsiniz, ancak ulusal Afazi Derneği'ne göre, "Parkinson Hastalığı, serebral palsi veya kas distrofisinden daha yaygın"bir hastalık. Dernek, her yıl yaklaşık 180 bin kişiye tanı konulduğunu belirtiyor.

YIKICI BİR ETKİ

Afazi, bir kişinin iletişim kurma yeteneğini çalan, yazmayı, konuşmayı ve hatta başkalarının ne söylediğini anlamayı zorlaştıran yıkıcı bir durumdur.

Afazisi olan insanlar kelime bulmada sorun yaşar, kelimeleri sıra dışı kullanabilir, dalgalı, duracak şekilde konuşabilir veya kısa kısa konuşabilir.

Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği'ne göre, saçma sapan kelimeler uydurup bunları konuşmalarına ve yazılarına bile serpebilirler. Yazılı iletişimler dilbilgisi hataları ile dolu olabilir. 

Afazisi olanlarda başkalarını anlamak da etkilenebilir. Konuşulan veya yazılan cümleleri anlayamaz veya söylenenleri veya okuduklarını özümsemek ve anlamak için ekstra zamana ihtiyaç duyabilirler. Kelimeleri görerek tanıma veya yazılı kelimeleri sesli okuma yeteneklerini kaybedebilirler. 

Afazinin bir kişiyi nasıl etkilediği, beyindeki hasarın boyutuna ve yerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bazı insanlar sadece kelimeleri ve ifadeleri bulma veya tekrarlama yeteneklerini kaybederler, ancak yine de konuşabilir ve anlaşılabilirler. Buna "akıcı" afazi denir. 

AFAZİNİN NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Beynin dil merkezlerine verilen hasardan kaynaklanan afazi, genellikle travmatik bir beyin hasarı, beyinde bir enfeksiyon, tümör veya demans gibi dejeneratif bir beyin hastalığının sonucudur. 

Bununla birlikte, inme durumun açık ara en büyük nedenidir. Felce yakalananların yüzde 25 ila yüzde 40'ı afaziye sahip. Aynı zamanda yaşlılar en yüksek risk altında.

Tedavi, kişinin semptomlarına odaklanır. Daha hafif afazi formlarına sahip olanlar için tedavi, beyni kelimeleri tanıması, konuşması ve yazması için yeniden eğitmek için konuşma terapisi uygulanabilir.

Ulusal Afazi Derneği'ne göre, semptomlar inmeden sonra iki veya üç aydan uzun sürerse afazinin iyileşme olasılığı düşüktür, ancak "bazı insanlar yıllar ve hatta on yıllar boyunca iyileşmeye devam eder".


İçeriği Paylaşın