Omurga Sağlığı Hakkında Merak Edilenleri Uzmanı Anlattı

Omurga sağlığı hakkında merak edilenleri ve omurga estetiğini Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kırar anlattı.

Omurga Sağlığı Hakkında Merak Edilenleri Uzmanı Anlattı
omurga sağlığı

Bizi Takip Et


Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kırar, omurga sağlığı ve omurga estetiği hakkında merak edilenleri Sağlığım İçin Herşey'e anlattı.

OMURGA ESTETİĞİ NEDİR?

‘‘Omurga vücudun direğidir. İnsanı bütün varlıklardan ayıran temel yapı omurgasının dik olmasıdır.
Ve bu diklik içerisinde omurgasına tamamen yük binerek hayatını geçiren tek varlık insandır. Sağlık açısından ise omurganın  özelliği bütün dokularla ilintili olmasıdır. Çünkü kalpten akciğere kadar bütün yapılar omurgaya tutunmuş durumdadır. Omurga bir S çizer. Bel bölgesi çukur, sırt bölgesi kambur ve boyun bölgesi çukurdur. Bunun çok net bir mimarisi vardır. Omurganın en çıkıntılı yeri olan boyun bölgesinin 7. omuruna bir nokta, belin tam ortasına bir nokta, bir de kalçanın uylukla birleştiği yere bir nokta koyup bu noktaları birleştirdiğimizde omurganın balansını ölçmüş oluruz. Eğer o çizgide yamukluk varsa bel fıtığı, boyun fıtığı, kanal daralması, kaymalar gibi omurgayla ilgili birçok hastalık için risk taşıyorsunuz demektir. Dolayısıyla omurga estetiğine mutlaka baktırmak, mimarisini ölçtürmek gerekir. Dünyada insanların yüzde 20’sinde duruş bozukluğu var. Ve biz bunların yüzde 2-3’ünü tespit edebiliyoruz. 

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kırar

‘‘OMURGA ÖLÇÜMLERİ MUTLAKA YAPTIRILMALI’’

Omurgaya önden arkaya baktığınız zaman omurganın dümdüz durması gerekir. Ya da yandan baktığınız zaman S çizmesi gerekir. Boyun çukur, sırt kambur ve bel çukur olmalıdır. Boyun düzleşmesi ve bel düzleşmesi meydana geldiğinde U şekline gelmiş bir omurgayla karşı karşıya kalıyoruz. Yani önden bakıldığında sağa sola yatmış bir omurga görülüyor. Eğer elegans duruşunuz yoksa sadece yüze bakım yaptırmak yeterli olmayacaktır. Şekli bozulmuş bir omurga kişiyi gelecekte birçok sorunla başbaşa bırakacaktır. O açıdan mutlaka ölçümleri yaptırılmalı; mankensi duruşlar için özellikle omurga estetiği mutlaka değerlendirilmelidir. Önceden insanlar daha dikkatliydi. Çocuğun banyosunu yaptıran anne ya da evdeki büyük, ‘omzu yamuk, acaba bir şey var mı’ diye düşünürlerdi. Bugün bu dikkat kalmadı. 18 yaşına geldiğinde duruş bozukluğu nedeniyle omzunun bir tanesi kalkık duruyor. O yaşa kadar kimse görmediği için skolyozu 15 derece oluyor ve o yaştan sonra ağrılar başlıyor. Psikolojisi de bozuluyor. Halkımız kendisine maalesef çok bakmıyor. Yaşı ilerleyip sorun çıkardığında geliyor. Ama gençler sorun çıkarmadan, aynaya baktıklarında duruşuyla ilgili bir sorun tespit ettiklerinde mutlaka gelmeliler. Şu an çok özel bir teknik ile omurga botoksu yapıyoruz. Omurganın zayıf kaslarını, zayıf eklemlerini tespit edip o noktalara özel botoks uygulamaları, germe uygulamaları yapıyoruz. Ameliyat önerilen 45 dereceye gelmiş kaymaların bile bu tekniklerle derecesini erken yaşlarda yakaldığımız takdirde aşağı çekebiliyoruz. Mimarisine kavuşturuyoruz ve gelecekte büyük sorunlar meydana gelmesini önlüyoruz. Ama 30 yaşına gelmiş, eklemleri kemikleşmiş, omurgası gelişimini tamamlamış kişinin bel kaymasına, duruş bozukluğuna omurga estetiği çare olamaz.’’

‘‘BİR SAATTEN FAZLA OTURULMAMALI’’

Başlıca omurga hastalıkları nedir? 

‘‘Omurganın mimarisi bozulduktan sonra pek çok sorunla karşı karşıya kalırız. U şeklinde bir omurganın mimarisini düzeltmek zorundayız. U şeklinde bir omurgayla 10 yıl yaşamanın sonucu bel fıtığı olmaktır. 20 yıl sonra kanal daralması, 30 yılı sonra ise kaymalar başlayacaktır. Beslenmeden davranış biçimine kadar omurga sağlığına uygun bir yaşam biçimi ortaya koymak da çok önemlidir. Omurga konforu, rahatı sever. Dolayısıyla eğip bükmeye gelmez. 30 derece içerisinde yaşar. Yani 30 derece öne, 30 derece sağa, 30 derece sola, 30 derece arkaya. Bunun üzerinde yapılacak eğilme ve bükülmeler dizler ve başka eklemlerin yardımıyla yapılmalıdır. İnsan bir saatten fazla oturmamalıdır. Çünkü oturmak için yaratılmamıştır. Televizyonun karşısında 3-4 saat hiç kalkmadan oturmak omurga ve bele zarar verecektir. Ayaktayken bele binen yük 1 ise oturunca bu oran 3 katına çıkar. Bugün omurganın eski mimarisine kavuşmasını sağlayan son teknoloji tedaviler var. Mankensi yürüyüşler adına son estetik uygulamalar dünyada da artık revaçta olan uygulamalar. Özellikle gençler çok ciddi anlamda rağbet ediyorlar.’’ 


İçeriği Paylaşın