Çarpık Dişlerde Telsiz Uygulama

Çarpık Dişlerde Telsiz Uygulama

Çarpık Dişlerde Telsiz Uygulama

Bizi Takip Et


Çarpık dişler için tel takmak tarihe karışıyor. Çarpık dişlerin tedavisinde kullanılan bu yeni yöntemin (telsiz şeffaf plaklar ile yapılan ortodontik tedavi) Hem kullanımı kolay hem ergonomik ve en önemlisi dışarıdan bakıldığında fark edilmiyor…

Çoğunlukla genetik sebeplerden kaynaklanan ve erken yaşlarda düzeltilen çarpık dişler; her yaşta düzeltilebiliyor, ancak uzun tedavi süreci ve diş tellerinden kaynaklı estetik kaygılar yetişkinleri bu tedaviden uzak tutuyor. Diş Hekimi Ahmet Pınar, konu hakkında detaylı bilgi verdi.

Gözle Görülür Yapılar Kullanılmadan Yapılan Telsiz Yöntem ve Kullanım Süreci: Yöntem, çapraşık dişleri düzeltme amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen bir seri şeffaf düzeltici plaklarla, braket ve teller kullanılmadan dişlerin düzeltilebilmesini sağlayan bir sistem.  Şeffaf düzelticiler 3 boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak kişiye özel modellenir.

Her bir düzeltici plak yaklaşık 2 hafta boyunca kullanılır. 2 hafta sonra yeni bir düzeltici takılır. Bu yeni düzeltici ile eskisi arasında dişleri daha düzgün hale getirici küçük farklılıklar bulunmaktadır. Bu süreç adım adım ilerlemektedir.  Altı hafta arayla ortodonti uzmanı yapacağı muayene ile tedavi sürecini yönlendirecektir. Tedavi süresi dişlerdeki çapraşıklık miktarına bağlı olarak 9-15 ay arasında değişmektedir. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılır. Tellerle ve braketlerle yapılan klasik ortodontik tedavi ise 18-24 ay sürmektedir.

Tel Uygulamasınalarına Göre Avantajı: Yöntemin klasik tel ve braketlere göre en önemli avantajı estetik üstünlüğüdür. Düzeltici plaklar tamamen şeffaftır ve fark edilmesi oldukça zordur. Bu durum özellikle ortodontik tedavi yaptırmak isteyen, ancak braket ve tellerin görüntüsü sebebiyle tedaviyi erteleyen yetişkinler arasında popülerliği artmıştır.

Yöntemin diğer bir avantajı ise, ağız hijyeninin sağlanmasının daha kolay olmasıdır. Yeme-içme konusunda klasik ortodontik tedavide olan kısıtlamalar bu yöntemde yoktur. Çünkü yemek yerken ve sıcak içecekler tüketilirken zaten çıkarılmaktadır. İstendiğinde ağızdan çıkarılabilir, fırçaladıktan sonra tekrar takılabilir. 

Tedavi sürecinde, tedavi sonucunun önceden bilinebilmesi mümkündür. Klasik ortodontik tedavide ise tedavi süresi hastaya ve hekime bağlı olarak değişkenlik gösterebilir ve net süre vermek çok mümkün değildir. Yöntemde sabit tellerle karşılaştırıldığında yaşanması muhtemel “alışma dönemi” çok daha rahat geçirilir.

Yaş Süreci: Tüm süt dişleri düşüp yerine daimi dişlerin geldiği 12 yaşından itibaren başarıyla uygulanabilir.

. Dişlerin çarpık çıkması önlenebilir mi?
Dişlerin çapraşık çıkabileceğinin bazı belirtileri vardır. Örneğin süt dişleri çok düzgün olan ve dişlerin arasında aralıklar olmayan çocuklarda daimi dişlerin çapraşık olabileceğini söyleyebiliriz. Özellikle anne veya babadan birinde ortodontik bir sorun varsa çocukta bu yönden risk grubundadır. Ancak bu durumun tespiti için panoramik röntgen değerlendirmesi gerekir.

Diş Çarpıklığının İleri Yaş Tedavisi: Dişleri ilgilendiren çapraşıklık ve uyumsuzluklar her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Ortodontik tedavinin yaşı yoktur. Son yıllarda ortodontik tedavi gören her beş hastadan birinin 21 yaş ve üzeri olduğu belirlenmiştir.

Alternatif Uygulamalar: Ortodontik tedavi sürecini uzun bulan az sayıda yetişkin hasta, köprü veya porselen lamina yöntemleriyle tedavi seçeneğini tercih edebilmektedir.

Ortodontik Tedavide Yaş: Her çocuk 7 yaşına geldiğinde bir ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Sorunlar erken teşhis edildiğinde erken alınabilecek küçük önlemlerle sorunlar oluşmadan veya büyümeden tedavi edilebilir. Çene pozisyonunu ilgilendiren bir sorun varsa, yani alt çene veya üst çene önde veya geride ise erken yaşlarda (8-12 yaş arası) tedavi gerekir. Bunun dışındaki durumlarda yaş faktörü önemli değildir. Ortodontik tedavi her yaşta başarı ile uygulanabilir. Çapraşıklık miktarı çok önemli değildir.

. Başka rahatsızlıkları tetikler mi?
Dişlerdeki çapraşıklıklar diş çürükleri başta olmak üzere birçok diş ve diş eti sorununa sebep olurlar. Özellikle birbirine komşu iki çapraşık dişin arasındaki bölgede diş çürüğü görülme ihtimali yüksektir. Bunun yanında uzun vadede dişi destekleyen kemikte de erime görülmektedir. Sapasağlam ve çürüksüz dişler kemik desteğini kaybedince sallanmaya başlayıp kendiliğinden düşebilir. 

. Çarpık diş kalıtsal mı?
Dişlerdeki çapraşıklık yüzde 80 genetik sebeplerdendir. Bunun yanında süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi, ağızdan nefes alma, parmak emme, uzun süreli yalancı emzik kullanımı, 20 yaş dişleri, yatış şekli ve bazı beslenme bozukluları dişlerde çapraşıklığa sebep olabilir. Özellikle süt dişlerinin erken çekimi gerekiyorsa mutlaka alttan gelecek dişin boşluğunu korumak amacıyla “yer tutucu”  uygulanmalıdır.

Hamilelik ve Diş Bakımı: Hamilelikteki beslenmeyle diş çapraşıklığı arasında bir bağlantı yoktur. Ancak diş yapısının kalitesi dengeli beslenme ile artırılabilir. Özelikle gerekli kalsiyum ve minerallerin eksiksiz alınması bebeğin diş yapısının sorunsuz gelişiminde önemlidir.

Tercih Nedenleri: Yöntemi, daha çok işi gereği toplumla yoğun ilişkide olan ve klasik tel ve braketlerin sosyal hayatını ve iş hayatını negatif yönde etkileyeceğini düşünen avukat, doktor, öğretmen, işadamı, halkla ilişkiler uzmanı, sanatçı ve sporcular yoğunlukla tercih etmektedirler.


İçeriği Paylaşın