Çocukluk Çağı Alerjik Hastalıklarda Tanı Ve Tedavi

Çocukluk Çağı Alerjik Hastalıklarda Tanı Ve Tedavi

Çocukluk Çağı Alerjik Hastalıklarda Tanı Ve Tedavi

Bizi Takip Et


Alerji, genetik yatkınlığı olan bazı kişilerde alerjen olarak adlandırılan ve normalde zararsız olan maddelere karşı vücudun aşırı derecede verdiği anormal bir yanıttır.  Son yıllarda alerjik hastalıkların görülme sıklığında artış olduğu gözlenmektedir. Alerjik hastalıklar çoğu zaman çocukluk çağında bulgu vermeye başlar ve erişkin dönemde de devam edebilir. Astım,  saman nezlesi (alerjik rinit), çocukluk çağı egzeması (atopik dermatit), ilaç alerjisi ve besin alerjileri başlıca çocukluk çağı alerjik hastalıklarının içinde sayılabilir. İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmuoloji Uzman Uzman Dr. Sakine Işık çocukluk çağı alerjik hastalıklar hakkında bilgi verdi.

Alerjik hastalıkların kökeninde genetik yatkınlık da bulunabilir. Genetik olarak alerjiye yatkın bireylerde;  polenler, ev tozu akarları, sigara dumanı, hava kirliliği, enfeksiyonlar gibi çevresel faktörlerin etkisi ile alerjik hastalık bulguları ortaya çıkmaktadır. Çocukluk çağında alerjik hastalıkların gelişimi genellikle belli bir sırayı takip eder ve bu durum “Alerjik Yürüyüş” olarak adlandırılır.  Bebeklik döneminde ilk olarak besin alerjisi görülmektedir. Sonrasında sırasıyla bebeklik egzeması,  saman nezlesi ve astım ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle besin alerjisi ve bebeklik egzeması olan çocukların ilerleyen yaşlarda saman nezlesi ve astım gelişimi açısından yakın takip edilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda özellikle öksürüğün;

. Hırıltı ve nefes darlığına eşlik etmesi, oyun oynamak, koşmak, yokuş yukarı tırmanmak, ağlamak, gülmek gibi egzersizlerden sonra ortaya çıkması,

. Sigara dumanı, parfüm, boya, deterjan kokusu gibi keskin kokular ile ortaya çıkması,

. Geceleri uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha karşı artması ile çocuğu uykudan uyandırması,

. Nefes açıcı sprey ve nebül denilen hava tedavileri ile düzelmesi,

. Durumlarında olası astım tanısını akla getirmektedir.

SAMAN NEZLESİ

Saman nezlesi burunda kaşınma, tıkanma, burun akıntısı, arka arkaya 5-10 kez hapşırma belirtileri gösteren ve çocuğun okul ve yaşam performansını etkileyen bir hastalıktır. Saman nezlesi olan her beş çocuktan birisi ilerde astım hastalığı riskine sahiptir. Bu nedenle saman nezlesi bulgularını taşıyan çocuk hastaların, Çocuk Alerji Uzmanı Hekimi tarafından erken teşhis, takip ve tedavisinin yapılması önemlidir. Tespit edilen alerjenden korunma, ilaç tedavisi ve bazı durumlarda aşı tedavisi ile tedavinin başarılı sonuçlanma şansı oldukça yüksektir. Tedavi seçiminin hastaya göre belirlenmesi, hastaların düzenli takip edilmesi ve ilaçların doğru teknikle kullanılması gibi etmenler tedavi başarısındaki en önemli faktörlerdir. Böylece erken tanı ile bu çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımının da önüne geçilebilmektedir.

Çocukluk çağında ortaya çıkan alerjik hastalıklar erken tedavi edilmezse erişkin dönemde daha ciddi sorunlara neden olabilir. Hasta, aile ve Çocuk Alerji Hekiminin işbirliği ile astım başta olmak üzere çocukluk çağı alerjik hastalıklarının tedavisinde başarılı sonuçlara ulaşmak mümkündür.


İçeriği Paylaşın