Covid-19 Yakalananların PCR Testleri Neden Negatif Çıkar?

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, Covid-19'a maruz kalmasına rağmen, testlerde negatif çıkan kişilerde daha önce geçirilen grip ve soğuk algınlığı nedeniyle çapraz bağışıklık oluştuğunu ve korumanın T hücreleri aracılığıyla uzun süre devam ettiğini ortaya koydu.

Covid-19 Yakalananların PCR Testleri Neden Negatif Çıkar?

Bizi Takip Et


İngiltere’de yer alan London College Üniversitesi’nden bilim insanları koronavirüsle ilgili dikkat çeken bir araştırma yaptı. Araştırmada, hane halkı pozitif olmasına rağmen PCR testi negatif çıkan kişiler incelendi. Çalışmanın sonunda bu kişilerin bağışıklık sistemi tarafından virüsü erken aşamada temizlediği ortaya kondu. 

T HÜCRELERİ VİRÜSE MÜDAHALE EDİYOR

T hücreleri olarak adlandırılan bağışıklık sistemi savunması, virüse hemen müdahale ederek 'abortif enfeksiyon' adı verilen durumu gerçekleştiriyor. Abortif enfeksiyon yaşandığında, Covid-19'a yol açan koronavirüs çoğalamıyor ve ardından kayboluyor.

Herkesin etrafında, iş yerinde ya da ailesinde Covid-19’a maruz kalmasına rağmen, enfeksiyona yakalanmayan kişiler var. Bilinmeyen şey ise bu kişilerin virüsü gerçekten tamamen yok eden bağışıklık sistemine sahip olup olmadıklarıydı. Araştırma bu sorunun cevabını bulmak için yapıldı.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI İZLENDİ

Nature dergisinde yayınlanan çalışma, İngiltere’deki 750'yi aşkın sağlık çalışanlarını pandeminin ilk dalgası sırasında enfeksiyon belirtileri ve bağışıklık tepkileri açısından yoğun bir şekilde izledi.

T HÜCRELERİNDE ARTIŞ GÖZLEMLENDİ

Yüksek maruz kalma riskine rağmen 58 katılımcının Covid-19 testi pozitif çıkmadı. Ancak bu kişilerden alınan kan örnekleri, pandemi yayılmadan önce alınan örneklere ve virüse hiç maruz kalmamış kişilere kıyasla Covid-19'a tepki gösteren T hücrelerinde artış olduğunu gösterdi. Ayrıca viral enfeksiyonun başka bir kan belirtecinde de artışlar vardı.
Araştırma, bir grup insanda, soğuk algınlığına neden olan ve onları Covid-19'dan koruyan diğer mevsimsel koronavirüslerden önceki enfeksiyonlardan hafıza T-hücrelerine sahip olduğunu gösterdi.

T HÜCRESİ BAĞIŞIKLIĞI YILLARCA SÜREBİLİYOR 

Bilim insanları, bulgularının önemli olduğunu çünkü bağışıklık sisteminin T-hücresi tepkisinin, antikorlarla karşılaştırıldığında, aylar yerine yıllarca daha uzun süreli bağışıklık sağladığını açıkladı. Ancak neredeyse tüm Covid-19 aşıları, koronavirüsün hücrelere girmesine yardımcı olan başak proteinine ​​karşı antikor üretmeye odaklanıyor. Bu nötralize edici antikorlar, ciddi hastalıklara karşı mükemmel koruma sağlıyor. Bununla birlikte, bağışıklık zamanla azalıyor.

"YENİ AŞILARIN ÖNÜNE AÇABİLİR"

Cardiff Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Andrew Freedman, "Bu çalışmadan elde edilen bilgiler, farklı bir aşı türünün tasarımında kritik olabilir. Birçok farklı koronavirüs arasında paylaşılan farklı viral protein hedeflerine karşı T hücresi bağışıklığını hazırlayan bir aşı, nötralize edici antikorları tetikleyen aşıları tamamlayacaktır" dedi.


İçeriği Paylaşın