Devletin E-Sağlık Hizmetleri


Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı İle Sağlık

Bilişim teknolojisindeki gelişmeler sağlık alanında hastaları ve hasta yakınlarını birbirinden faydalı uygulamalarla buluşturuyor. Kamu da, internet ve sms servisleri aracılığıyla sağlık hizmetini vatandaşların ayağına götürmeyi hedefliyor. Bu yazımda sizlere Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sunduğu bazı uygulamalardan bahsetmek istiyorum.

. MERKEZİ HEKİM RANDEVU SİSTEMİ

www.mhrs.gov.tr

Bu sistem hastaların, hasta yakınlarının ALO 182 hattını arayarak veya internet üzerinden Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinden muayene randevusu almalarını sağlıyor.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezlerine sabah 07.00’ye kadar aynı güne, 07.00’den sonra ise en erken bir, en geç 15 gün sonrasına randevu oluşturulabiliyor. Aile hekimlerinden de aynı güne en erken yarım saat sonrasına, en geç 15 gün sonrasına randevu alabilmek mümkün. Randevu aldığınız saatin 60 dakika öncesine kadar iptal etme, gün ve saati değiştirme imkanınız da bulunuyor. Ancak 182’yi aradığınızda operatörünüzün tarifesi doğrultusunda telefon görüşmesi ücreti ödeyeceğinizi dikkate alın. İnternet üzerinden alınan randevular ise ücretsiz. Hastane Randevu Sistemi bir sağlık kurumundaki farklı polikliniklerden günde en fazla iki randevu almanıza olanak tanıyor.

. HASTANENİ SEÇ, DOKTORUNA UL

www.sgk.gov.tr

Yukardaki internet adresinden erişilen “Hastaneni seç, doktoruna ulaş” başlıklı bölüm, SGK’lı hastalara il bazında; branşlara ve uzmanlara göre özel hastaneler ya da özel merkezler konusunda seçenekler sunuyor. Bu bölümde hangi özel sağlık kuruluşunda, hangi tedavi için ne kadar ilave ücret  ödeyeceğinizi öğrenme imkanınız da bulunuyor.

Katılım payı nedir? Devlet, üniversite ya da özel hastanelere göre muayene katılım payları nelerdir? İlaçlar için ne kadar katılım payı ödeyeceksiniz? Özel hastanelerin SGK’lı hastalardan alacağı ilave ücretler neye göre belirlenir? Özel hastaneler hangi hizmetler için ilave ücret alamazlar? SGK’lı hastalar için hazırlanan bölümde merak edilen bu tür soruların yanıtları da yer alıyor.

. AİLE HEKİMİNİZ KİM?

www.ailehekimligi.gov.tr

Aile hekiminizin kim olduğunu hala bilmiyorsanız, Sağlık Bakanlığı’nın www.ailehekimligi.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. T.C kimlik numaranızı girerek web sitesi yardımıyla aile hekiminizi öğrenebilirsiniz. En yakın aile sağlığı merkezi, toplum sağlığı merkezi veya il sağlık müdürlüğü aracığıyla da aile hekiminizin ismine ve iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Bunun için de gene vatandaşlık numaranıza ihtiyaç olduğunu unutmayın.

. SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETİ

Tel: 444 38 33  (444 EVDE)

Öncelikle yaşlı ya da yatağa bağlı hastaları hedef alan bu hizmet kapsamında; eve gelen mobil sağlık ekipleri tansiyon ölçümünden serum takılmasına, enjeksiyondan kan tahlillerine kadar gereken tıbbi işlemleri yapabiliyor.

Evinden çıkacak durumu olmayan hastalara ilaçlarının yazılması, sağlık raporlarının çıkartılması, ilaç raporlarının yenilenmesi konularında da yardımcı olunuyor. Ayrıca, evden hastaneye ya da hastaneden eve nakil hizmeti de veriliyor.

Hastaların ihtiyaç duyduğu, tedavilerine yardımcı olabilecek ve demirbaş niteliğindeki tıbbi cihazlar da hizmet süresince zimmet karşılığı hastanın kullanımına tahsis edilebiliyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu hizmetinde yararlanmak istiyorsanız, aile hekiminize ya da hastaneler bünyesindeki evde sağlık birimlerine başvurabilirsiniz. Ayrıca her ilde 444 38 33 numarayı arayarak evde sağlık hizmeti için müracaat edebilirsiniz.

. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU  SMS BİLGİLENDİRME SERVİSİ

SMS: 5502

“Ne zaman optik cam alabilirsiniz? Sağlık hak sahipliğiniz var mı? Muayene katılım payı borcunuz ne kadar? Fizik tedavi hizmetlerinden yararlanabilir misiniz? Diş protezi hakkınız var mı? SGK’nın yeni başlattığı SMS Bilgilendirme servisi ile, TC kimlik ve aile sıra numaranızı kullanarak cep telefonunuzun yardımıyla bu bilgilere ulaşmanız mümkün.

.SİGARA BIRAKMA HATTI 

Tel: 171

Sağlık Bakanlığına bağlı 171’i arayanlara öncelikle sigara konusunda bağımlılık değerlendirme anketi uygulanıyor. Bağımlılık düzeylerine göre kişilere sigarayı bırakabilmeleri için plan hazırlanıyor ya da sigara bırakma polikliniklerine yönlendirme yapılıyor.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 22 Nisan  2017  tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın