Dijital Diş Hekimliğinde Son Yenilikler

Dijital Diş Hekimliğinde Son Yenilikler

Dijital Diş Hekimliğinde Son Yenilikler

Bizi Takip Et


Dijital diş hekimliğini konusunda merak edilenleri İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir’den Diş Hekimi Nihan Güneş Ersen anlattı.

Dijital diş hekimliği nedir?
Dijital diş hekimliği için teknolojinin diş hekimliği ile birleşmesi diyebiliriz. Böylelikle artık işlemlerin süreleri çok kısalıyor, verilen hizmetin ve kullanılan malzemenin kalitesi artıyor. Bu yüzden dijital diş hekimliğini için teknolojinin en güzel çağı diyebiliriz. Dijital diş hekimliğinde gülüş tasarımı, Hollywood smile gibi işlemler vardır. Bu işlemlerde dijital tasarımlarla hastanın dişlerine hiç dokunmadan sonrasını gösterebilmekteyiz. Dijital kameralarla taramalar yapılır ve bunlar bilgisayar ortamına aktarılır. Bilgisayar ortamında dişler üzerinde planlamalar yapılır, lazer makineleriyle hazırlanan dişleri kazıtıp çok kısa sürede hastalara takılabilir. Özellikle çok yoğun çalışan çalışanlar için mükemmel bir çözüm ortağıdır. 2 güne 600 full zirkonyumu, 1 güne lamina operasyonları yapılabilmektedir.

DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ ALANLARI

Hangi alanlarda kullanıyorsunuz dijital teknolojiyi?
Eskiden amalgam dolgular vardı. Daha sonra bunlar değişti kompozit dolgular oldu. Şimdi ise porselen dolgular var. En basit dolgu operasyonunda bile dijital diş hekimliği kullanılabiliyor. Ortalama 40 dakika gibi bir sürede tarama, planlama, üretme hepsi dijital teknoloji ile yapılabiliyor. Kromlar, lamine gülüş tasarımı her şey yapılabiliyor. Öncelikle kullanılan alanlar bunlar. Dijital diş hekimliği sadece tek kamera, tek mining cihazı teknolojisi değildir. Buna lazerleri de ekleyebiliriz. Lazerle diş eti operasyonları da yapılabiliyor. Pembe ve beyaz estetik denilen işlemler yapılabiliyor. Kullanım alanı çok geniştir.

Dijital gülüş tasarımı nedir? Nasıl yapılıyor?
Örneğin; bir kişi Angelina Jolie’nin fotoğrafını getiriyor ve böyle bir gülüşe sahip olmak istediğini söylüyor. Bu durumda kişinin fotoğrafları alınır ve taranarak bilgisayar ortamına aktarılır. Daha sonra bu gülüşte kişiye yakışan yakışmayan noktalar değerlendirilir. Dişin nasıl şekilleneceğine karar verilir. Buna dijital gülüş tasarımı denilir. Kısacası hastanın dişine hiç dokunulmadan öncesi ve sonrası gösterilebilir.

Diş Hekimi Nihan Güneş Ersen

ÖLÇÜ DİJİTAL YÖNTEMLERLE ALINIYOR

Dijital ölçü alma tarama bunlar nasıl yapılıyor?
Ölçü alma işlemi kısa bir sürede ağız içi kameralar ile yapılır. Ardından bilgisayar ortamına aktarılır. Süreyi hızlandırmak, kaliteyi de arttırmak için etkili bir cihazdır.

Gülüş tasarımı her kişiye uygulanabilir mi? Ne kadar sürüyor?
Gülüş tasarımı gülüşünden memnun olmayan her kişiye uygulanabilir. Gülüşünden şikayetçi olan iskeletsel problemi, çene uyumsuzlukları dahil her pozisyonda gülüş tasarımı yapılabilir.

DİJİTAL DİŞ ÜRETİMİ

Dijital diş üretimi nedir? Nasıl yapılıyor? Özellikleri neler?
Dijital diş üretimi tamamıyla bilgisayarlara, makinelere güvenerek yaratılan bir işlemdir. Teknisyen de üzerinde çok ufak dokunuşlar uygular. Üç boyutlu tasarlanan dişler bloklar ya da diskler halinde frezlerle ya da lazerle kazınarak diş oluşturarak çıkar. Dişler kişinin ağzına birebir oturur, hiçbir problemi olmaz, bu yüzden zamandan da kazanılır. Provaya bile gerek kalmaz.

Ortodonti tedavisinde dijital diş hekimliğinin yeri nedir?
Ortodonti tedavisinde eskiden braketler takılır ve üzerine teller takılırdı. Artık bu tel tedavisi yerine şeffaf plaklarla da tedavi sağlanabiliyor. Bu yöntemde de yine dijital olarak ölçüler alınır ve planlama yapılır. Hastanın diş şekillenme süreci hesaplanarak örneğin 2 haftada bir değişecek şekilde plaklar hazırlanır. Kişinin durumuna göre 3 ayda bir ya da 6 ayda bir kontrole gelmesi gerekir. Tedavi süresi klasik ortodontiye göre bir tık uzasa da hastanın kendi konforu açısından avantaj sağlar. Diş hekimine geliş sayısını azaltır. Diş teli tarzında estetik kaygısı olan kişiler için önemli bir avantaj sağlar.

Yurtdışından gelecek olan hastalar kaç günlerini ayırmalı? Onlara neler önermek istersiniz?
Yurtdışından gelecek olan kişiler gelmeden önce röntgenlerini, beklentilerini hekimlerine iletirlerse onlara kaç gün ayırmaları gerektiği iletilir. Artık çok özel sistemler var. İmplantlar hemen uygulanıp, üzerine protezler yapılabiliyor. Bunun için ortalama 6 gün yeterlidir. Onun dışında lamineler provaları ile beraber 2 gün sürebilir. 600 full zirkonyumlar da 2 günde biter. Ancak bunu kesin olarak söyleyebilmek için öncelikle hastanın durumunu değerlendirmemiz gerekir. Ancak diş tedavileri genel olarak 2 gün ile1 hafta arasında değişebilmektedir.


İçeriği Paylaşın