Dikkat! Eğer Astım Şikayetiniz Evde Artıyorsa…

Dikkat! Eğer Astım Şikayetiniz Evde Artıyorsa…

Dikkat! Eğer Astım Şikayetiniz Evde Artıyorsa…

Bizi Takip Et


Astım, her yaştan bireyi etkileyebilen, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen,  doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen kronik (müzmin) bir hastalıktır.

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Çocuk Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Dr. Sakine Işık, çocukluk çağında astım hakkında merak edilenleri anlattı.

ÖKSÜRÜK SABAHA KARŞI ARTIYORSA…

Astımlı çocukların nefes borularında aşırı hassasiyet bulunmaktadır. Bu hassasiyetten dolayı bazı tetikleyici faktörlerle karşılaşıldığında nefes borularında daralma olur ve öksürük, hışıltı, hırıltı, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Öksürüğün kuru olması, geceleri özellikle sabaha karşı artması, uykudan uyandırması, efor ve keskin kokular ile artması astım için tipiktir. Astım genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ailede anne-baba ya da kardeşlerden birinde alerjik hastalık olması çocukta astım riskini yüzde 35 oranında artırırken,  ailede iki kişide birden olması bu riski yüzde 70’e çıkarmaktadır. Astım gelişimini ortaya çıkaran çevresel faktörler; ev tozu akarları, küf mantarları, evcil hayvan deri döküntüleri ve polenler gibi ev içi ve ev dışı alerjenler, virüs denilen mikroplar ile ortaya çıkan enfeksiyonlar, hava kirliliği, sigara dumanı maruziyeti ve batı tipi beslenme (meyveve sebzenin az tüketilmesi, margarin ve bitkisel yağların fazla tüketilmesi, içinde katkı maddesi bulunan fast food türü besinlerin fazla tüketilmesi gibi)’dir.

ALERJİ TESTLERİ KAÇ YAŞINDAN İTİBAREN YAPILABİLİR?

Astım tanısı hastanın öyküsü, fizik muayenesi, alerji deri testleri ve solunum fonksiyon testleri ile konur. Çocuklarda astım hastalığı yüzde 90 oranında alerjik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.Alerji testleri çocuğun astımının alerjik olup olmadığını belirleyen ve deride uygulanan testlerdir. Kısa sürede uygulanır, emniyetlidir ve sonuçlarının güvenilir olması nedeni ile en fazla tercih edilen alerji tanı yöntemidir. Alerji testleri yenidoğan dönemi hariç her yaşta uygulanabilmektedir. Çok nadir de olsa alerji testleri ciddi alerjik şoka neden olabildiği için gerekli müdahale konusunda tecrübeli çocuk alerji uzmanlarının ve ekipmanın olduğu merkezlerde yapılması gerekmektedir. Çocuklarda en fazla alerjik astıma neden olan alerjenler ev tozu akarları, polenler, küf mantarları ve kedi, köpek gibi evcil hayvan döküntüleridir. Astımlı çocuk hastaların astımı kontrol altında ise dağcılık ve dalış sporları haricinde tüm sporları yapmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Çocuklarda astım hastalığında erken ve doğru teşhis ve zamanında tedavi önemlidir. Çünkü çocuklarda astım tedavi edilebilen ve tedavi başarısı yüksek olan bir hastalıktır. Astım tedavisinde hava tedavileri, çiğneme tabletleri gibi ilaç tedavilerinin yanı sıra alerjisi belirlenen hastalarda aşı tedavisi de son yıllarda giderek artan oranlarda uygulanmaktadır. Aşı tedavisi astıma ait şikayetleri ve ilaç gereksinimini azaltan veya ortadan kaldıran, yeni alerjilerin gelişmesini önleyen ve hayat kalitesini artıran,3-5 yıl süre ile devam eden, dil altı ve cilt altına iğne şeklinde uygulanabilen, hayatı tehdit edebilen yan etkileri olabildiği için mutlaka bu konuda deneyimli çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması gereken etkili bir tedavi yöntemidir.

ALERJİDE AŞI TEDAVİSİ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi,  Çocuk Alerji ve İmmünoloji polikliniklerinde ayda 1000’e yakın astım, saman nezlesi, egzema, besin alerjisi, ilaç alerjisi, ürtiker (kurdeşen) tanıları olan hasta bakılmakta olup bu hastaların yaklaşık 600 tanesini astım hastaları oluşturmaktadır. Alerji ve İmmünoloji Kliniğinde alerji hastalarına yönelik alerji deri testleri, solunum fonksiyon testleri, alerji yama testleri, egzersiz testleri, fiziksel ürtikere (kurdeşen) yönelik ileri testler, ilaç alerjisi testleri yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda bazı alerjik hastalarımıza aşı tedavisi uygulanmaktadır.


İçeriği Paylaşın