Diş Eksikliklerinde İmplant Yöntemi

Diş Eksikliklerinde İmplant Yöntemi

Diş Eksikliklerinde İmplant Yöntemi

Bizi Takip Et


Diş implantları nedir? Nasıl uygulanır? Ağızda hiç diş yokken bile implant ugulanabilir mi? Diş Hekimi Pertev Kökdemir, implant tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

Diş implantı nedir, ne işe yarar?

Diş implantları, eksik dişleri sabit bir şekilde tamamlamaya ya da haraketli protez kullanılıyorsa daha sağlam olmasını sağlar. Halk arasında vidalı diş de denir; çünkü implantların etrafında ufak yivler vardır. Bunlar vidaya benzer. Bir tahtaya bir vidayı takarken tamamen o yivlerden yani tutunma kuvvetinden faydalanılır; ama implantta o yivlerin fonksiyonu çok azdır. Çok derin değillerdir. İlk yerleştirildiğinde tutuculuğu, implantın hareket etmemesini sağlar. İmplantın kaynaması 2-6 ay arasında bir süre içinde olur ve o implantın üzerinde gözle göremediğimiz mikro deliklere, mikro pürüzlere nüfuz etmesiyle sağlanır. İmplant sağlam kemikle bütünleşerek üzerine diş yapılabilir hale gelir. Aslında bir yerde o vidalar insanın diş kökünü yerine geçer.

Diş implantı yaptırmak ağrılı bir işlem midir?

Ağrılı bir işlem değildir. Hasta işlem sırasında hiçbir ağrı hissetmez. İşlem sonrasında bir yara yeri oluşmuş olsa da hasta günlük yaşantısına çok rahat devam eder. Eğer çok sayıda implant yapılmışsa o zaman hastanın belki 1-2 gün yediğine, içtiğine dikkat etmesi gerekebilir. Bu süre biraz keyifsiz geçirebilir; ama yine de kişi normal hayatına devam edebilir. Çünkü yine ağrı olmaz ve şişlik miktarı da çok çok az olur.

ALL ON FOUR YÖNTEMİ

All on 4 tekniği nedir?

All on 4 tekniği ile 4 implantın üstüne sabit dişler yapılır. Ağız içinde sonda kullanılan implantlar özel ve açılı implantlardır. Eğri yerleştirilmesine rağmen üzerlerine konan parça ağızdan dışarı dik olarak çıkar. Böyle olduğu zaman hastaya sabit hibrit porselen dişler yapılabilir. Ağızda hiç diş yokken bile bu şekilde sabit porselen dişler yapılabilir. Tabi hastanın ömür boyu dişlerine iyi bakması gerekir.

İlk çekilen dişler genelde arka bölgede olduğu için bu alanda daha fazla kemik erimesi olur. Kişinin eğer çenesinin arka bölgelerinde kemik erimesi varsa ön bölgedeki kemik implant yapmak için uygunsa, o zaman arka bölgelere implant koymadan sadece ön bölgeye koyulan 4 implantla hastaya sabit hibrit porselen dişler yapılabilir.

Diş Hekimi Pertev Kökdemir

Diş eksikliği giderildiğinde konuşma, çiğnemeler de düzeliyor değil mi?

İnsanlar diş eksikliği varken çok rahat konuşamayabilirler. Yine çiğneme fonksiyonları iyi olmadığı için eklem problemleri de meydana gelebilir. Çeneleri kapanması gerekenden daha fazla kapanır. Örneğin dizimizi kırarak çok uzun süre oturursak oradaki eklem ağrımaya başlar. Aynı şey çene için de geçerlidir. Eğer çenemiz kapanması gerekenden daha fazla kapanırsa o bölgede eklem problemleri ortaya çıkar.

HİBRİT PORSELEN

Hibrit porselenler nedir? Günümüzde farklı porselenler ve farklı implanlar da var mı?

Hibrit porselenler all on 4 sisteminde uygulanan sistemlerdir. Hiç dişi olmayan bir kişi all on 4 sistemi ve hibrit porselenlerle vidalı dişlerine bir günde kavuşabilir. Bunlar ilk etapta geçici dişlerdir. Hasta bir süre geçici dişlerini kullanır. Çok sert şeyler yememek şartıyla her şeyi yiyebilir. 6 ay sonra sabit porselen dişleri yapılır. Böylelikle hasta bir gün bile dişsiz kalmaz. Hibrit porselenin önemli avantajları vardır. Hastanın kaybettiği yumuşak dokuyu telafi etme imkanına sahiptir. Yüzdeki ya da dudaktaki hafif çökmeler hibrit porselenler sayesinde biraz daha doldurulabilir. Dolayısıyla yüze daha genç bir ifade gelir. Hibrit porselenin bir başka özelliği de implantın üzerine vidalanan sabit dişler olmasıdır. Kısacası hastanın dört tane implant üstüne sabit hibrit porselenleri olsa da artık rahat rahat her şeyi yiyebilir, ısırabilir, çiğneyebilir ve koparabilir. Dişlerini çıkarmadan rahatça dişleri gibi fırçalayabilir.

Türkiye sağlık turizminde diş tedavilerinde yurtdışından oldukça fazla hasta çekiyor. Neden Türkiye tercih ediliyor. Diş tedavileri için en çok hangi ülkelerden hastalar geliyor?

Türkiye’ye her ülkeden hasta geliyor; çünkü diş tedavileri ülkemizde gerçekten iyi yapılıyor ve çok başarılı sonuçlar elde ediliyor. Hastalar daha çok diş eksikliği problemiyle geliyor. Almaya, Avusturya, İsviçre, Fransa, Belçika gibi ülkeleri sayabiliriz. Bunun dışında yine Arap ülkelerden çok fazla hasta geliyor.


İçeriği Paylaşın