Diş Estetiğinde Günübirlik Tedaviler ve İmplantlar

Diş Estetiğinde Günübirlik Tedaviler ve İmplantlar

Diş Estetiğinde Günübirlik Tedaviler ve İmplantlar

Bizi Takip Et


Diş tedavilerindeki son gelişmeler nelerdir? Diş estetiğinde günübirlik tedaviler nelerdir? Diş kayıplarının sebepleri nelerdir? İmplant tedavisinde süreç nasıl ilerler? Sağlık turizminde diş tedavilerinin yeri nedir?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir ve Diş Hekimi Mert Kökdemir diş tedavilerindeki gelişmeleri ve implantları Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

. Diş tedavilerindeki son gelişmeler nelerdir?
Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Diş tedavisinde amaç öncelikle hastanın kendi dişlerini olabildiğince uzun yıllar hatta ömür boyu kullanmasını sağlamaktır. Bunun dışında hasta estetik amaçlı tedavi istiyorsa dişten minimum seviyede aşındırma yapılarak çeşitli uygulamalar yapılır. Teknoloji de bu yönde ilerlemektedir. Dişe ne kadar az müdahale edilerek hastanın dişleri daha estetik hale getirilebilir yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca diş hekimi korkusu olan hasta mutlaka bunu hekimiyle paylaşmalıdır. İğneyle ilgili korkusu olan hastalara basınç kontrollü iğneler uygulanmaktadır. Hasta hiçbir şekilde iğne yapıldığını hissetmez. Eğer hastanın tedavisi uzun sürecekse sedasyon altında tedavi yapılır. Hasta yarı uyur vaziyetteyken ağzındaki çürük, kanal tedavisi ya da diş çekimi yapılır. Porselen kaplama yapılacaksa onunla ilgili hazırlıklar yapılıp ölçüsü alınır ve hasta tertemiz bir ağızla uyanır.”

GÜNÜBİRLİK TEDAVİLERLE MÜKEMMEL GÜLÜŞ

. Diş estetiğinde günübirlik tedaviler nelerdir?
Diş Hekimi Mert Kökdemir: “Günübirlik tedavide hastanın beklentileri çok önemlidir. Daha beyaz bir gülüş mü istiyor, güldüğü zaman bütün dişleri gözüken ‘hollywood smile’ denilen bir gülüş mi istiyor, daha düz dişler mi istiyor, yoksa öncelikle dişlerindeki çapraşıklıkları mı düzelttirmek istiyor; bu belirlenmelidir.

Diş Hekimi Mert Kökdemir

* Bonding, özellikle tavsiye edilen bir tedavidir. Eğer dişlerde çok fazla bir çapraşıklık yoksa yaklaşık 1-2 saat içerisinde, dişlerden hiçbir şekilde kesim yapılmadan, kompozit normal dolgu yapar gibi, dişlerin üzeri kaplanır. Bu şekilde dişlerin bir sırada gözükmesi sağlanır.

* Şeffaf apareyler kullanılarak da hastanın dişlerindeki çapraşıklıklar tedavi edilebilir. Şeffaf apareylerin tedavi süreci biraz daha uzundur; bazen 3-4 ay sürebilir. Bunlar çok invaziv yöntemlerdir.

* Zirkonyum veya normal metal alt yapılı klasik porselenler ise çok fazla çapraşıklık ve özellikle renkleriyle ilgili sorunlar varsa kullanılır. Metal alt yapılı porselenler ile zirkonyumun farkı şudur; zirkonyumun içinde herhangi bir metal alt yapı yoktur. Dolayısıyla tamamen ışık geçirgenliğine sahiptir ve doğal dişle birebir aynı görüntüyü sağlar. Ön bölgelerde estetik amaçlı daha çok zirkonyum tercih edilir. Metal alt yapılı porselenler ise bilinen klasik uygulamalardır. Daha çok uzun arka bölgedeki diş eksikliklerinde tercih edilir.”

DİŞ KAYIPLARINDA İMPLANT TEDAVİSİ

. Diş kayıplarının sebepleri nelerdir?
Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Sadece bir dişinde çok hafif bir sallanma var diye o dişini  çektirmeye ve onun yerine bir implant yapılacak diye gelen hastanın röntgeni alındığında aslında bütün dişlerinin çekilmesi gerektiği görülebilir. Diş çekilmesinin nedenleri kemik kayıpları ve diş eti iltihabıdır. Önce bir diş eti hastalığı başlar ve hasta bu aşamada diş eti kanaması olarak karşılaşır. Diş eti hastalığıyla birlikte diş eti kenarları da kırmızılaşmaya başlar. Diş eti hastalığı eğer bu aşamada tedavi edilmezse alttaki kemiğe geçer. Dişi tutan bu kemiğe geçen diş eti hastalığı kemiği eritmeye başlar. Hastanın ağrı eşiği yüksekse ve kanamaları önemsemiyorsa yine normal fırçalamaya devam eder. Sigara içenlerde bu kanama belirtisi çok az görülür. Çünkü hastanın ince kılcal damarları sigaradan dolayı daraldığı için çok fazla kanama da olmaz. Hasta ağzının sağlıklı olduğunu düşünür ama bu kemik kaybından sonra dişler sallanmaya başlar. Çok köklü dişlerde, iki veya üç kökü olan dişlerde sallanma daha geç başladığı için hastanın hiçbir şekilde bu durumdan haberi olmayabilir. Hasta kalıcı bir tedavi olmasını istiyorsa dişleri çekilip implant tedavisi yapılmalıdır. Eğer kemiği tedavi edilecek durumdaysa öncelik bu dişi kurtarmak; gerekirse kemik ilavesi yapılıp  yani diş etine ve kemiğe yönelik bir tedavi yapılıp bu dişi kurtarmaya çalışmaktır. Ama artık kurtarılmayacak durumdaysa dişin çekilip bir implant tedavisi yapmak gerekir.”

Diş Hekimi Pertev Kökdemir

AĞRISIZ VE KISA SÜREDE AĞIZ SAĞLIĞI

. İmplant tedavisindeki süreç nasıl ilerler?
Diş Hekimi Pertev Kökdemir: “Hastanın dişi çekildikten sonra eğer kemik o bölgede implant yapımı için uygunsa implant kararı verilir ve hasta cerrahiye yönlendirilir. İşlem, klinik ortamında yapılır. Bazı hastaların, benim vücudum implantı kabul etmezse, diye endişeleri olur. Kullanılan implantlar titanyum esaslı ve çok küçük materyallerdir. Yaklaşık 0.8 cm veya 1 cm boyunda bir diş kökü görevi gören vidalardır. İşlem lokal anestezi altında yapıldığı için hastanın kesinlikle bu işlem sırasında veya sonrasında canı acımaz. İmplant çene içine yerleştirildikten sonra artık bekleme sürecine geçilir. Tek implantın yerleştirilme süreci 5 dakikadır. Bekleme süresi hastanın kemik yapısına göre değişir. Üst yapısı hemen yapılabilen implantlar veya 2-6 ay bekleyerek yapılan implantlar vardır. Bekleme süresinden sonra hastanın porselen dişi, zirkonyum da olabilir, metal alt yapılı bir porselen de olabilir uygulanır. Hasta tamamen sağlıklı kökü ile birlikte o kaybettiği dişine kavuşmuş olur.”

KISA SÜREDE TEDAVİ TÜRKİYE’Yİ TERCİH SEBEBİ

. Sağlık turizminde diş tedavilerinin yeri nedir?
Diş Hekimi Mert Kökdemir: “Diş tedavisinde süre çok önemlidir. Çünkü günümüzde hızlı akan bir yaşam tarzı var. Özellikle estetikle ilgili sağlık tedavileri için çok fazla zaman ayrılamıyor. Türkiye’de gerçekten sağlık teknolojisi çok ileri durumdadır ve tedaviler kısa bir süre içerisinde tecrübeli ekipler tarafından yapılmaktadır. Özellikle diş tedavileri için gerekli süre ortalama 1 haftadır. Bu süre içerisinde alt-üst çene komple implant tedavisi veya bütün ağzın estetik tedavisi yapılabiliyor. Yurt dışında yaptırmak istedikleri zaman bu süre 1 seneye kadar çıkmaktadır.”


İçeriği Paylaşın