Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

Bizi Takip Et


İdeal diş eti nasıl olmalıdır? Türkiye’de toplumun ağız ve diş eti karnesi nasıl? Dişlerimize yapılan implantların başarısını olumsuz etkileyen ya da diş estetiğimizi bozan, genel vücut sağlığımızı etkileyen diş etleriyle ilgili ne tür problemler vardır? Bir kişinin güldüğünde, konuştuğunda diş etleri çok fazla ortaya çıkıyorsa ne gibi tedavi alternatifleri vardır? Türkiye’ye en çok hangi ülkelerden ağız-diş tedavisi için hasta geliyor? En çok hangi tedaviler tercih ediliyor? Diş eti çekilmesinin nedenleri nedir? Ne tür tedavi seçenekleri vardır? Doku transferi de mümkün müdür? İmplantlar söz konusu olduğunda bu problemler implantın başarısına engel midir?

İstanbul Aydın Üniversitesi Dent Aydın Diş Hastanesi Merkezi Müdürü Diş Hekimi Gökhan Yüksel ve İstanbul Aydın Üniversitesi Dent Aydın Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Yard. Doç. Dr. Esra Bozbay bu soruların yanıtını Sağlığım İçin Herşey’de verdi.

. İdeal diş eti nasıl olmalıdır?
Esra Bozbay: “Öncelikle sağlıklı diş eti açık pembe renkte, sıkı kıvamda ve dişlerle uyumlu olmalıdır. Sağlıklı diş etinin kanamaması gerekir. Diş fırçalama ya da diş ipi kullanımıyla diş eti kanamalarının olması sağlıksız bir diş etinin habercisidir. Dolayısıyla ağızda kötü kokunun olması ya da diş etlerine bastırıldığında ağrı ve hassasiyetin olması gibi belirtiler diş eti hastalığına işarettir.”

TÜRKİYE’NİN AĞIZ KARNESİ

. Türkiye’de toplumun ağız ve diş eti karnesi nasıl?
Gökhan Yüksel: “Ağız ve diş sağlığı açısından Türkiye son 10 yılda ciddi gelişme göstermesine rağmen hala Avrupa ortalamasının gerisindedir. Türkiye’de bir yılda kişi başına tüketilen diş macunu miktarı 100 ml civarındadır. Bu Fransa’da 400, İngiltere’de 500 ml’dir. Bir yılda Türkiye’nin 4-5 katı fazlası diş macunu tüketmektedirler. Diğer önemli nokta, bir yıl içinde kişi başı ne kadar diş fırçası kullanıldığıdır. Şuanda Türkiye’de kişi başı bir yılda bir tane diş fırçası tüketilmemektedir. Bu, ağız ve diş sağlığı konusunda üniversitelerin, Bakanlığın, Diş Hekimi Odaları’nın çok daha aktif olması gerektiğini gösterir. Normal şartlarda bir diş fırçasının maksimum üç ayda bir değiştirilmesi önerilmektedir. Hal böyleyken daha alınması gereken çok mesafe vardır.”

. Topluma yönelik yaptığınız ne gibi bilgilendirme çalışmalarınız var?
Gökhan Yüksel: “2011 yılında kurulan diş hekimliği fakültemizde ve çevremizdeki belediyelerle çok yakın iş birliği yaptık. İlkokullara yönelik bir tarama programı başlattık. Bu tarama programına hala devam ediyoruz. Üç diş hekimi arkadaşımız tamamen bu yönde kendilerini yetiştirmişlerdir. Belediye ve Bakanlıkla ilkokullara gidip öğrencilerimizin ağız ve diş sağlığı taramasını yapıyoruz. Ayrıca öğrenciler arasında tedaviyi yaptıramayacak durumda ve ağız ve diş sağlığı kötü olan çocukları tamamen ücretsiz tedavi ediyoruz. Dört yıl içerisinde 35 bin öğrencinin taramasını bitirdik. Beş bin civarında öğrencinin ağız ve diş sağlığı tedavilerini ücretsiz olarak yaptık. Bunun dışında ağız ve diş sağlığı haftalarında halkı bilinçlendirme yönünde ciddi çabalarımız vardır. 2012’den bu yana yıllık 80 bin kadar hasta tedavi ettik. Diş hekimliği fakültemizde öğrencilerimizin tedavilerini yaptığı hastalarımız da tamamen ücretsiz olarak tedavilerini yaptırıyorlar.”

“DİŞ ETLERİNİN SAĞLIKLI OLMASI ESTETİK GÖRÜNTÜ KAZANDIRIR’’

. Dişlerimize yapılan implantların başarısını olumsuz etkileyen ya da diş estetiğimizi bozan, genel vücut sağlığımızı etkileyen diş etleriyle ilgili ne tür problemler vardır? Esra Bozbay: “Diş etlerinin sağlıklı olması estetik bir görüntü de kazandırır. Örneğin diş etlerinin sağlıksız olduğu durumlarda diş etleri daha şişkin, kanamalı, parlak görünümlü ve kızarık olur. Bu yüzden öncelikle diş eti sağlığının yerine getirilmesi ve sağlıklı bir görünüm kazandırılması gerekir. Bunlar dışında diş eti çekilmeleri ya da diş eti gülümsemesi denilen normal gülümseme esnasında diş etlerinin normalden daha fazla görüldüğü durumlar da gözlenebilir. Bu tür durumlarda da çeşitli diş eti tedavileriyle bu problemler estetik olarak aşılabilmektedir.”

Esra Bozbay- Gökhan Yüksel

Yard. Doç. Esra Bozbay ve Diş Hekimi Gökhan Yüksel

. Bir kişinin güldüğünde, konuştuğunda diş etleri çok fazla ortaya çıkıyorsa ne gibi tedavi alternatifleri vardır?
Esra Bozbay: “Diş etlerinin özellikle normalden fazla görüldüğü durumlarda tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunun öncelikle nedeni araştırılmalıdır. İlaca bağlı diş eti büyümelerinde hastanın sistemik sağlığı sorgulanmalıdır. Gerekirse doktoru ile birlikte değerlendirme yapılmalıdır. Bunun dışında eğer diş etleri sağlıklı ve normalden daha fazla görülüyorsa lazerle ya da geleneksel diş etlerinin fazlalıklarının alınması yöntemi ile tamamen estetik sonuçlara ulaşılabilir. Diş etinin fazla görünmesinde lazer, lokal anestezi yapılarak uygulanır. Hasta hiçbir şekilde ağrı hissetmez. Basit bir operasyondur. Diş etlerinin şekillendirilmesi sonrasında bir haftalık bir iyileşme dönemi beklenir. Sonrasında hasta hayatına kaldığı yerden devam edebilir.”

YURT DIŞINDAN GELEN HASTALAR

. Türkiye’ye en çok hangi ülkelerden ağız-diş tedavisi için hasta geliyor? En çok hangi tedaviler tercih ediliyor?
Gökhan Yüksel: “Türkiye’de ağız ve diş sağlığı, diş hekimliğinin bulunduğu genel seviye dünya standartlarındadır. Bugün New York’ta Paris’te yapılabilen herhangi bir diş hekimliği uygulamasının aynısı Türkiye’de de yapılmaktadır. Türkiye’ye ağız ve diş sağlığı açısından en fazla Almanya, Hollanda ve Orta Doğu ülkelerinden, Körfez ülkelerinden hastalar gelmektedir. Yeni Zelanda ve Birleşik Devletler’den de hastalar gelmektedir.”

. Hastalar röntgen gönderip hekimlerden ona göre tedavi istiyor mu?
Gökhan Yüksel: “Hastaların gönderdiği panoramik röntgenlere ön değerlendirme yapılır. Hasta için yapılan tedavi planlaması hasta ile paylaşılır. Asıl olan hekimin hasta ile ilk muayenesinde yapacağı plandır. Diğer planlama ise panoramik röntgenle taslak planlama çıkarılmasıdır. Daha sonraki süreç, tedavinin hasta tarafından kabulü ve hastanın transportasyonunun organize edilmesidir.”

DİŞ ETİ NEDEN ÇEKİLİR?

. Diş eti çekilmesinin nedenleri nedir? Ne tür tedavi seçenekleri vardır?
Esra Bozbay: “Diş eti çekilmesi, diş etinin, diş minesinin daha ötesine geçerek kök yüzeyinin açığa çıktığı durumdur. Hasta iyice değerlendirildikten sonra, eğer diş eti çekilmesi kapatılabilecekse, diş eti cerrahileri yapılarak diş etinin tamamen eski konumuna gelmesi sağlanır. Ancak diş eti çekilmesinin sebebi çok önemlidir. Yanlış fırçalamaya bağlı olabilir. Bu durumda hastaya doğru fırçalama alışkanlığı kazandırılması şarttır. Ayrıca, bir diş eti hastalığına bağlı olarak iltihapsal bir kemik kaybı ile diş etinin çekildiği bir durum olabilir. Bu durumlarda diş eti sağlığı öncelikle hedeflenir, daha sonra estetik anlamda diş çekilmesinin kapatılmasına yönelik işlemlere geçilir.”

. Doku transferi de mümkün müdür?
Esra Bozbay: “Diş eti cerrahisinde lokal olarak bölge uyuşturulur. Sonrasında gerekliyse hastanın damağından küçük bir doku parçası alınarak diş eti çekilmesinin olduğu alana yerleştirilerek bölge tamamen eski konumuna getirilir. Ancak bu diş eti cerrahisini yapabilmek için hastanın mutlaka röntgeni incelenmeli ve kemik düzeyi değerlendirilmelidir. Ayrıca diş eti çekilmesinin tipinin ve diş etinin sınırlarının iyi bir şekilde planlanması gerekir.”

‘‘İMPLANT CERRAHİSİ İLE BİRLİKTE DİŞ ETİ DE DEĞERLENDİRİLMELİDİR”

. İmplantlar söz konusu olduğunda bu problemler implantın başarısına engel midir?
Esra Bozbay: “İmplant cerrahisi günümüzde oldukça sık yapılır. Diş eksikliklerini gidermede önemlidir. Ancak implant cerrahisi öncesinde diş eti sağlığının iyi değerlendirilmesi gerekir. Diş eti sağlığı elde edildikten sonra implant aşamasına geçilmelidir. İmplant yapıldıktan sonra diş eti yine değerlendirilerek bölgede eksik bir diş eti varlığı varsa bu mutlaka önceden planlanıp diş eti tedavisiyle birlikte yürütülmelidir. Bunun dışında diş eti çekilmesi sadece doğal dişler etrafında örülmez. İmplant çevresinde de aynı şekilde diş eti çekilmeleri görülebilir. Özellikle ön bölgede büyük estetik problemlere yol açabilir. Bu açıdan muhakkak implant cerrahisi ile birlikte diş etinin de değerlendirilmesi gerekir.”

. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Gökhan Yüksel: “Diş Hekimliği Fakültesi ve Ağız-Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak halkımızın diş sağlığını en üst düzeye çıkarmak için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz. Bu bağlamda dünya kalitesinde hizmet alabilmek için yurtdışındaki birçok hastamızın da ağırlıklı olarak implant ve implant üstü çözümleriyle ağız ve diş sağlığı konusundaki problemleri gidermeye çalışıyoruz. Yurtdışında özellikle birlikte çalıştığımız partner kliniklerimizde hastamızın bizdeki tedavisi sonrasında kontrollerinin en rahat şekilde yapılmasını temin ediyoruz.”


İçeriği Paylaşın